Wednesday, April 2, 2014

Gan neįprastas obuolių pyragas ir mano "gelbėtojai" Cannelloni



Šiandien yra AČIŪ diena. Ne tarptautinė,  o labiau asmeninė :) Mažius įvaldė nauja žodelį ir dabar visur ir visada aciu, aciu, aciu :) ko pasekoje visi mes tapome truputį mandagesni, :) nes visur esantis "aciu" įpareigoja.

Vieną vakarą betvarkant kulinarinės knygas aptikau gan neįprastą obuolių pyrago receptą :) Obuolių pyragas su raugu, bet ne mieline tešla...hmmm. Kitą dieną arbatos turėjo užsukti Auga, tai nusprendžiau, kodėl gi neišbandžius kažko naujo? :) Man labai patiko Augos komentaras: Čia obuoliu pyragas? O kur obuoliai? :) 
Pyragas iš tiesų yra neįprastas viskuo...iki šiol ne iki galo supratau, kokį vaidmenį čia atlieka raugas :) obuolių mažai ir jų nesijaučia...iš tikrųjų, tai pyragas yra pilnas skonių, bet jie vieni kitus papildo ir tarsi atskleidžia. Hmm, dar nepaminėjau, kad jis yra labai labai trapus :) (galbūt todėl, kad gan stambiai sukapojau riešutus), o dar jis yra SVEIKUOLIŠKAS, nes su speltos miltais :D
Taigi prieštaringas pyragas...bet labai vertas dėmesio :)






Obuolių ir riešutų pyragas



  • 100 g. graikiškų riešutų
  • 275 g. migdolų riešutų
  • 100 g. raugo
  • 1 kiaušinis
  • 110 g. grietinės
  • 130 g. sutarkuotų obuolių
  • 175 g. speltos miltų
  • 145 g. cukraus
  • 2,5 a.š. kepimo miltelių
  • 3/4 a.š. sodos
  • 1 a.š. malto cinamono
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1/4 a.š. malto muskato riešuto
  • 1/4 a.š. malto gvazdikėlio
  • 1/2 a.š. malto imbiero
  • 90 g. alyvuogių arba saulėgrąžų aliejaus


Pastaba dėl raugo: Raugą reikia bent porą kartų atnaujinti (ryte ir vakare) su 50 g. raugo; 100 g. miltų (50 g. kvietinių +50 g. rupių kvietinių) ir 100 g. vandens. Laikyti raugą reikia kambario temperatūroje.

Pakepinkite riešutus orkaitėje apie 10 min. (180C) kol jie gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Sukapokite riešutus stambiai.

Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Patepkite sviestu keksų kepimo formą. 

Dubenyje sumaišykite raugą, kiaušinius, grietinę ir obuolius.
Kitame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius, sodą, druską, imbierą, cinamoną, muskato riešutą ir gvazdikėlį.  Įpilkite aliejų į miltų mišinį ir išmaišykite iki vientisos masės, tada įmaišykite riešutus. Sumaišykite miltų mišinį su kiaušinių mišiniu iki vientisos masės.

Įpilkite tešlą į kepimo formą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite valandą. Išimkite iš orkaitės ir palikite formoje 30 min. Tada Išimkite iš kepimo formos ir atvėsinkite ant grotelių.
Skanaus.













Būna dienų, kai reikia spėti visur.... Atrodo diena kaip diena, bet lyg laikas kitaip eitų - niekur nespėji, o dar ir reikalų netyčiukų iš niekur nieko atsiranda...Tyliai keiki save ir galvoji kaip čia išsisukti. Būtent tada prisimenu savo mėgstamus cannelloni. Paprasta, greita ir gardu. 


Cannelloni su mėsa ir daržovių padažu



Makaronams:


  • 80 g. parmesano sūrio
  • 1 svogūnas, padalintas į 4 dalis
  • 2 skiltelės česnako
  • 20 g. aliejaus
  • 500 g. faršo - 50/50 kiaulienos ir jautienos ar veršienos
  • 1 a.š. druskos
  • 1/2 a.š. pipirų
  • 1 a.š. saldžios paprikos
  • 1 kiaušinis
  • 50 g. džiuvesėlių (aš sumalu sausą bandelę)
  • 16-20 vnt. cannelloni makaronų

Padažui:

  • 1 svogūnas, perpjautas per pusę
  • 2 skiltelės česnako
  • 600 g. šviežių arba konservuotų pomidorų
  • 1 paprika (apie 200 g.) - išvalyta ir supjaustyta 
  • 1 cukinija ( apie 200 g.) - supjaustyta
  • 2 kubeliai daržovių sultinio (jei jūsų sultinys gan sūrus, naudokite tik vieną)
  • 80 g. grietinės
  • 1 a.š. cukraus
Sudėkite parmesano sūrį į thermomikso indą ir sutarkuokite - 10 sek. 10 gr.
Išimkite ir atidėkite į šalį.

Makaronai:


Įdėkite svogūną ir česnaką į thermomikso indą ir sukapokite 4 sek. 5 gr. Su mentele viską nustumkite į apačią ir įpilkite aliejų. Pakepinkite viską 2 min. Varoma 1 gr. be dangtelio.
Į thermomikso indą sudėkite faršą, prieskonius, kiaušinį, džiuvesėlius ir maišykite 30 sek. Reversas 4 gr. 
Konditerinio švirkšto pagalba pripildykite cannelloni faršu. 
Patepkite varomą indą aliejumi ir sudėkite į jį cannelloni. Pasistenkite, kad jie nesiliestų, nes gali vėliau sulipti.

Padažas:


Į thermomikso indą įdėkite svogūną ir česnaką, sukapokite  3 sek. 5 gr.
Sudėkite visus kitus padažo ingredientus ir susmukinkite 8 sek. 5 gr.
Įstatykite Varoma indą ir viska gaminkite 30-35 min. Varoma Reversas 1 gr.
Įdekite cannellloni į lėkštę, užpilkite padažo ir pabarstykite parmesano sūriu. Skanaus.

Tai vienas iš tų patiekalų kur, kad ir kiek gaminčiau, o normalios nuotraukos neturiu... Greitai viską sušlamsčiam :) Lieka tik padažo :) kuris kitą dieną labai tinka prie ryžiu, bulgur košes arba makaronų -  greitiems pietums.




Įkvėpimas: Chad Robertson "Tartine book 3"; Thermomikso knyga "Full steam ahead"; 




2 comments: