Mano tėvas labai mėgsta varškės apkepus. Tikrai labai mėgsta ir nuolatos man tai primena. Kai tik kalba pasisuka apie desertus, tai jis visada reziumuoja, kad iš visų geriausias desertas yra varškės apkepas. Todėl manau suprantate, kodėl per savo "kulinarinį gyvenimą" esu prikepusi nemažai varškės desertų. Dabar jau sunku pasakyti ar aš pati mėgstu varškės desertus, bet aš myliu savo tėtį. Todėl ir toliau kepsiu varškės pyragus. Dar mano tėtis labai mėgsta, kad varškės apkepe būtų daug, daug razinų (tikrai daug) :D o aš... nors apskritai razinas mėgstu, :) o vat desertuose - nelabai. Šiaip ar taip visada jų įdedu. Ir šį kartą įdėjau dvigubą normą.
Galbūt keistai nuskambės, bet šis vengrų varškės pyragas gavosi nepaprastai gardus. Tiesiog nesitikėjau, kad jis bus toks švelnus... net tešla buvo švelniai traški, ką jau kalbėti apie kreminį vidų. Pyragas padarė man tokį įspūdį, kad pakėliau jį iš karto į 5-ą mėgstamiausių varškės desertų vietą :)
Vengrų sūrio (varškės) pyragas
Tešla:
- 1/4 stiklinės cukraus
- 1,5 stiklinės miltų
- žiupsnis druskos
- 1 kiaušinio trynys
- 1 v.š. citrinų sulčių
- 115 g. sviesto (kambario temperatūros)
Varškės įdaras:
- 700 g. varškės (sausos, birios (bet, iš esmės,tiks bet kokia ))
- žiupsnis druskos
- 3/4 stiklinės cukraus (160 g.)
- 2 v.š. miltų
- 2 v.š. kukurūzų krakmolo
- 1 stiklinė grietinės (apie 220 g.)
- 1 a.š. vanilės ekstakto arba 1 vaniles ankšties sėklytės (arba viena sutarkuota tonka pupelė)
- 4 kiaušiniai + 1 trynys
- 1 stiklinė razinų - užpiltų 5 min. verdančiu vandeniu, nukoštu ir vėliau gerai nusausintų
Pateikimui:
- grietinėlė
- cukraus pudra
- grietinėlės standiklis
- juodųjų serbentų sultys
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Suglamžykite kepimo popierių ir jį ištiesinę išklokite juo 23 cm diamenro apvalią kepimo formą su nuimamu dugnu. (popierių glamžome tam, kad lengviau galima būtų juo iškloti formą, bet visada galite tiesiog storai ištepti formą sviestu)
Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską. Padarykite duobutę viduje ir įdėkite sviestą, trynį ir įpilkite citrinų sultis. Pirštu galiukais viską sutrinkite, kol viskas tiesiog susimaišys ir panašės į tešlą. Ji bus trapesne ir ne tokia paklusni, nei paprastai būna kapota tešla. Padalinkite tešlą maždaug į dvi dalis, tapšnodami suformuokite diskus ir suvynioję į maisto plėvelę įdėkite į šaldytuvą 10 min.
Išimkite vieną tešlos dalį. Iškočiokite iš jos apskritimą, kuris uždengtų kepimo formos dugną. Išklokite kepimo formą tešla (tešla bus tik dugne, šonų dengti nereikia). Jei tešla kažkur įplyš, tai tiesiog pirštais ją "suklijuokite" atgal. Subadykite tešlą šakute ir pašaukite kepimo formą į orkaitę. Kepkite 20 min. arba kol tešla pasidarys auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
Į virtuvės kombaino indą sudėkite varškę, druską, cukrų ir gerai išmaišykite. Tada įmaišykite miltus ir krakmolą. Įdėkite kiaušinius, trynį, grietinę, vanilės ekstraktą ir viską gerai išmaišykite. Įberkite razinas ir šaukštu viską išmaišykite.
Na, aš viską dariau paprasčiau - viską (apart razinų) sumečiau į thermimoksą ir suplakiau 5 gr. 20-30 sek. Tada su mentele įmaišiau razinas.
Perpilkite varškės įdarą į kepimo indą. Antrą tešlos dalį iškočiokite plonai ir supjaustykite juostelėmis. Išdėliokite juosteles ant įdaro grotelėmis. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 30-45 min., kol pyrago viršus pasidarys tamsiai auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Skaniausias šaltas.
Dalį grietinėlės suplakite su cukraus pudra ir grietinėlės standikliu. Kitą dalį lengvai suplakite (ne iki standumo) su trupučiu cukraus pudros ir sumaišykite su juodųjų serbentų sultimis.
Pateikite su plakta grietinėle ir juodųjų serbentų padažu.
Įkvėpimas: M. Goldman "A treasury of Jewish holiday baking"
Kaip aš suprantu tavo tėtį, oi kaip suprantu :D
ReplyDeleteJau nesuskaičiuoju, kiek įvairių varškės (sūrio) pyragų esu kepusi, bet nauji receptai visuomet intriguoja. Bandysiu šį!
:) Pyragas tikrai verta dėmesio :) tėčiui labai patiko :)
Delete