Thursday, April 17, 2014

Risotto su moliūgų ir džiovintų pomidorų skrebučiais


Pasaulis yra toks didelis ir tuo pačiu toks mažas. Dabar, kai atrodo viskas ranka pasiekiama ir receptus, kaip obuolius nuo medžio, gali skinti Amerikoje, Meksikoje, Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje sėdint namuose prie kompiuterio. Gali pasirodyti, kad spausdintas žodis jau nėra toks būtinas, aktualus ir einantis koja kojon su "gyvenimu" .


Bet taip nėra. Bent jau man. Šiandien man  liūdna diena.  Sužinojau, kad daugiau nebegausiu savo mėgstamo La cucina Italiana žurnalo. N metu prenumeravau jį iš Jungtinių Valstijų padalinio ir labai juo džiaugiausi. Tiek visko jis man parodė, papasakojo ir išmokė. O dabar viskas. Dingo kaip į vandenį... net nepasakęs viso gero.

Kai susigriebiau, kad negavau eilinio numerio ir aplankiau jų puslapį internete, suradau  paprastą, šaltą, juodą ant balto užrašą, kad La cucina Italiana žuranalo angliškos versijos daugiau nebebus. Iš pradžių Gourmet, dabar La cuna Italiana...
Turiu pilną kompiuterį išsaugotų receptų ir nuorodų į receptus, o liūdžiu dėl popieriaus gabaliuko. Taip, nes aš labai mėgstu ir vertinu spausdintą žodį, mėgstu jausti pirštais lapus, akimis gaudyti raides popieriuje, pabraukti, nupiešti šauktuką:) 

Šis receptas yra iš mano mėgstamo rašytojo Grego Malouf knygos " Moorish". Ryte varčiau ją "prie kavos" ir akys užkliuvo už daugiaryžio recepto (taip, taip - žinau, kad "Risotto" lietuviškai yra daugiaryžis, tiesiog risotto man skamba skaniau ir tiek), o "užkliuvo",  nes šiandien prapjoviau didelį moliūgą ir dabar, aišku, reikia surasti progų jį skaniai sunaudoti. O čia, prašom, risotto su moliūgais :)






Risotto su  moliūgų ir džiovintų pomidorų skrebučiais



  • 60 ml. alyvuogių aliejaus
  • 1 svogūnas - nuluptas ir supjaustytas į 4 dalis
  • 350 g. arborio ryžių
  • 60 ml balto sauso vyno
  • 1 l. vištienos sultinio - karšto (geriausio verdančio)
  • 300 g. supjaustyto kubeliais moliūgo
  • geras žiupsnis šafrano - pakepinto ir sutraiškyto
  • 1 stiebas saliero - labai smulkiai supjaustyto
  • 1 v.š. susmulkintų krapų
  • 1 v.š. susmulkintų petražolių
  • 50 g. sviesto - supjaustyto kubeliais
  • 60 g. tarkuoto parmesano arba džiugo sūrio
  • druska ir pipirai
  • keletą riekių vakarykštės baltos duonos
  • keletą saulėje džiovintų ir aliejuje konservuotų pomidorų
  • pora šaukštų aliejaus iš tų pačių pomidorų indelio.

Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Išklokite kepimo  skardą kepimo popieriumi.  Supjaustykite duoną kubeliais. Įpilkite keletą šaukštų aliejaus iš indo su džiovintais pomidorais. Pagardinkite druska ir pipirais. Viską gerai sukratykite dubenyje ir išberkite ant skardos. Kepkite apie 10 min., kol duona gražiai apskrus. Supjaustykite džiovintus pomidorus. Ataušinkite duonos skrebučius ir sumaišykite su pomidorais ir dar su pora šaukštų aliejaus iš pomidoru indelio. 

Aš mėgstu gaminti risotto dideliame (plačiame) ketaus arba keramikiniame puode. Bet tam tikrai puikiai tinka ir gili keptuvė.
Taigi, įkaitiname aliejų puode ir keletą minučių apkepame svogūnus, kad suteikt skonį aliejui. Išimame svogūnus (juos labai skaniai galima suvalgyti su juoda duona). Įberiame ryžius ir sumaišome su aliejumi, stengiamės, kad kiekvienas grūdelis pasidengtų aliejumi. Keletą minučių juos pakepiname. Įpilame vyną ir leidžiame jam burbuliuoti, kol išgaruos. Tada įpilame dalį karšto sultinio (taip, kad per pirštą dengtų ryžius) ir verdame ant vidutinės ugnies, kartas nuo karto maišant, kol skystis susigers. Tada vėl įpilame panašų kiekį sultinio ir verdame ant vidutinės ugnies, kol jis beveik susigers (nepamirštame maišyti, risotto tai mėgsta). Įberiame moliūgo kubelius, salierą, krapus, petražolės ir šafraną, viską gerai išmaišome ir vėl įpilame sultinio. Verdame toliau kartas nuo karto maišant. Kai ryžiai bus jau beveik išvirę ir jiems trūks tik poros minučių, įpilame dar 100 ml. sultinio, (jei puode dar yra likę daug sultinio, tai tada papildomai pilti nereikia) įdedame sviestą ir sūrį. Viską pagardiname druska, pipirais ir gerai išmaišome, uždengiame dangčiu, išjungiame ugnį ir paliekame pastovėti 5 min. Pateikiame su džiovintų pomidorų skrebučiais. 
Skanaus




Komentaras apie skonį: Risotto nors ir labai paprastas bet pilnas skonių, sunku pasakyti kuris dominuoja... Gan įdomus skonių derinys. Kramtant skonio natos pradeda skleistis viena po kitos ir sušoka į gražią risotto melodija. Risotto visada yra švelnus, labai svarbu jo neperkrauti ir neapsunkinti. Eilinį karta pavyko. Valio!


Įkvėpimas: G. and L. Malouf "Moorish, flavours from mecca to marrakech" 

No comments:

Post a Comment