Wednesday, April 16, 2014

Venecijos kukurūzų sausainiai






Zaleti - tai paprasti kaimiški sausainiai iš kukurūzų miltų. Jų pavadinimas atspindi jų paprastumą ir esmę - maži geltoni daikčiukai (Zaleti - Gialletti).  Jie buvo kepami šventėms (Karnavalui) bet dabar  valgomi ištisus metus :) Šitie kuklūs sausainiai yra minimi literatūroje nuo 1749 metų. 

Skubiai reikėjo kažko prie arbatos :) buvo vėlus metas ir aš nenorėjau atidėlioti sausainių kepimo iki rytojaus :) Ką gali padaryti šiandien tai ir padaryk šiandien :) Šitie sausainiai mane užkabino savo paprastumu :) ir greitumu :) šmak, šmak ir sausainai pusryčiams prie kavos yra. 




Zaleti sausainiai 


  • 100 g. razinų
  • 30 g. kepintų kokosų drožlių
  • 3 kiaušiniai
  • žiupsnis druskos
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 270 g. kukūruzų miltų
  • 210 g. kvietinių miltų
  • 100 g. cukraus
  • 170 g. šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
  • nutarkuota vienos citrinos žievelė
  • vienos vanilės ankšties sėmenys arba 1 a.š. vanilės ekstrakto

Įkaitinkite orkaitę iki 175 C. Kepimo skardą išklokite silikoniniu kepimo kilimėliu arba kepimo popieriumi. 
Į virtuvės kombaino indą sudėkite miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius  ir viską su peiliukais prasukite tiek, kad viskas gerai susimaišytų. Sudėkite sviestą, citrinos žievelę bei vanilę ir malkite tol, kol masė bus duonos trupinių konsistencijos. Kiaušinius suplakite greitkraityje ir supilkite į tešlą. Prasukite viską su peiliukais tiek, kad ingredientai susijungtų.

Išimkite tešlą ant kočiojimo kilimėlio, įdėkite razinas ir kokosų drožles.  Minkykite tešlą tol, kol  ji taps veinalytė, vientisa. Padalinkite tešlą į 2-3 dalis. Iškočiokite kiekvieną dalį ir supaustykite į rombus. Tešlą galima kočioti plonai - tada sausainai bus traškesni arba storiau (1cm storio) tada sausainiai bus ir traškūs ir minkšti vienu metu. Čia jau pagal pageidavimą. :) Sudėkite sausainius ant kepimo skardos ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 15-20 min. (priklausomai nuo storio). Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių. 
Skanaus.






Dalį sausainių kepiau plonų, o kitą dalį - storesnių. Ir vieni ir kiti labai skanūs, sunku pasakyti kurie skanesni :) Faktas, kad beragaujant nemenka dalis jų dingo... :) (nesakykite mano sąžinei kur)




No comments:

Post a Comment