Tuesday, April 8, 2014

Grikiai irgi gali būti skanūs, ypač jei tai sausainiai. Bus ir greiti vokiški obuolių blynai.


Vaikystėje labai nemėgau grikių...ir manų košes irgi. Dabar musėt atėjo laikas atsigriebti :) Ne, ne neskelbiu grikių savaitėlės, bet tikrai dažniau juos čia matysite. (nors neslėpsiu - tokia mintis tikrai buvo mane aplankius)
Grikių sausainiai iš tikrųjų yra GRIKIŲ sausainiai, t.y. - jokių kitų miltų. Labai turtingas skonis :) čia surasite ir kepintų grikių aromatą ir riešutų traškumą :) citrinos žievelės gaivumo akcentėlis...mmmm :) 




Grikių sausainiai



  • 150 g. blanširuotų lazdyno riešutų
  • 120 g. grikių miltų (galima sumalti grikius su thermomiksu - 1,5 min.-2 min. 10 gr.)
  • 1/2 a.š. druskos
  • 200 g. kambario temperatūros sviesto
  • 100 g. rudo cukraus (aš naudojau palmių)
  • 2 kiaušinių tryniai
  • nutarkuota vienos citrinos žievelė
  • nutarkuota vieno apelsino žievelė

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Riešutus įberkite į kepimo indą ir pašaukite į orkaitę. Paskrudinkite juos maždaug 5-10 min., kol jie  pasidarys auksinės spalvos. Išimkite riešutus iš orkaitės ir atvėsinkite. 

Įberkite riešutus ir maždaug 60 g. miltų į virtuvės kombainą ir smulkinkite, tiek, kad riešutai būtų susmulkinti, bet ne sutrinti į miltus. Turi jaustis riešutų struktūra. Perberkite mišinį į dubenį ir sumaišykite su likusiais miltais ir druska.
Suplakite sviestą su cukrumi - 1-2 min. - tik tiek, kad viskas susijungtų. Po vieną įmaišykite kiaušinio trynius, tada citrinos ir apelsino žieveles. Įberkite pusę miltų su riešutais mišinio ir išmaišykite, tada įberkite kitą pusę ir maišykite, kol tešla sušoks į kamuoliuką.

Thermomiksas: 
Sudėkite riešutus ir pusę miltų kiekio į thermomikso indą ir susmulkinkite 5-10 sek. 5 gr.
Suberkite likusius miltus ir druską ir sumaišykite 3 gr. 3 sek.
Išimkite miltus iš thermomikso. Įdėkite sviestą ir cukrų į thermomikso indą ir suplakite 5 sek. 4-5 gr. Nustatykite 4 gr. ir pro skylutę dangtyje ant besisukančių peilių meskite kiaušinio trynius bei citrinos ir apelsino žievelę. Kartas nuo karto sustabdykite thermomixą ir su mentele nustumkite viską nuo sienelių į apačią. Per du kartus įdėkite miltų mišinį į thermomikso inda ir maišykite 2-3 gr., kol tešla taps vientisa.

Perkelkite tešlą ant kočiojimo kilimėlio ir suformuokite iš jos "dešrą" - 35 cm ilgio ir 6 cm diametro. Įdėkite "dešrą" į maisto plėvelę ir tvirtai susukite, suriškite. Įdėkite ją valandai į šaldytuvą.
Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Išklokite silikoniniais kilimėliais arba kepimo popieriumi porą kepimo skardų. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir iš maisto plevelės. Supjaustykite "dešrą" maždaug 6 mm storio griežinėliais. 

Sudėkite juos ant kepimo skardos, bet pasistenkite palikti maždaug 3-4 cm tarpus tarp jų, nes kepdami sausainiai dar truputį išsiplės. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 min. vis pasukdami skardas ir pakeisdami jas vietomis, kol sausainiai taps tamsiai auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir palikite dar porą minučių kepimo skardoje, tada išimkite ir atvėsinkite ant grotelių. 




Perspėjimas: Sausainiai kvepės dieviškai :) BET leiskite visgi jiems atvėsti, nes tada jie bus s k a n e s n i :) 




Skanaus





Vartant gera sena Gourmet knygą akys užkliuvo už vokiškų obuolių blynų recepto.  Šalia buvo pažymėta data - 1952 metai. German apple pancakes buvo tų metų gourmet mėgstamiausi :) Smalsumas nugalėjo (o be to blynus mes mėgstame) ir vakarienei ant stalo garavo skanūs blyneliai. 
Tai labai, labai paprastas vokiškų obuolių blynų variantas. Jokių žaidimų, viens du ir valgom :) iš tiesų labai patogu, nors gal ir ne įspūdingai gražu :)




Vokiški obuolių blynai


  • 2 v.š. šaukštai cukraus
  • 1 stiklinė miltų
  • žiupsnis druskos
  • 1,5 stiklinės pieno
  • 4 kiaušiniai
  • 3-4 obuoliai (apie 650 g)
  • 2 v.š. citrinos sulčių
  • sviestas kepimui
  • cinamoninis cukrus - sumaišykite 1/4 stiklines cukraus +1/2 a.š. malto cinamono 

Dubenyje sumaišykite miltus, druską, cukrų. Greitkratyje suplakite pieną su kiaušiniais. Maišant su plakimo šluotele pilkite kiaušinių mišinį į dubenį su miltais. 
Obuolius nulupkite ir su mandoline supjaustykite juos degtuko dydžio šiaudeliais. Sumaišykite obuolius su citrinos sultimis ir įmaišykite į tešlą. 
Įkaitinkite blynų keptuvę, išlydykite truputį sviesto ir kepkite blynus. Pabarstykite cinamoniniu cukrumi ir pateikite. 
Skanaus



Įkvėpimas: Chad Robertson "Tartine book 3"; "The best of Gourmet 2007"

No comments:

Post a Comment