Thursday, April 9, 2015

Velykų tortas Nr. II

Vakar migrena lyg ir dingo. Dar pusdienį negalėjau patikėti, kad galvos neskauda. Tas kvailas jausmas, kai tau atrodo, jog už posūkio tavęs kažkas laukia ir tuoj puls. 
Kai kelias dienas dieną naktį skauda galvą, tai dingus skausmui įtampa, patikėkit, dingsta ne iš karto. Yra ir kitų įdomių dalykėlių... pvz. visai nieko nenoriu gaminti ir kai sakau visai, tai būtent tai ir turiu omeny... Parašiau ir pagalvojau, kaži ar šeima pastebėjo, kad namuose mažiau maisto kvapų?  Turbūt ne. Bet nėra to jausmo, kai į lėkštę įdedi maistą ir siela dainuoja :-)
Viskas dabar lyg viena ilga diena. Šiandien vis dar tesiasi vakar. Gal ir gerai, nes kai nieko nespėji padaryti, tai mažiau graužia sąžinę. 

Antras velykinis tortas yra visiškai kitoks nei pirmas. Jis irgi su varške, bet čia jos sluoksnis lengvesnis, kreminis. Kas valgė, negailėjo jam pagyrimu :-) Vyrui jis gal net labiau patiko už pirmą. Jo nuomonė, šitas lengvesnis. 







Tortas  "Pavasaris"



Šokoladinis biskvitas:


  • 100 g miltų
  • 150 g cukraus
  • 60 g kakavos
  • 1 a.š. sodos
  • 1/2 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š. druskos
  • 120 ml kefyro (kambario temperatūros)
  • 80 ml karštos kavos
  • 45 ml aliejaus
  • 1 kiaušinis
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto


Sausainių sluoksnis:


  • 160 g Oreo sausainių
  • 50 g migdolų riešutų
  • 1 a.š. sukapotų kakavos pupelių
  • 40 g. išlydyto sviesto
  • 20 g išlydyto kakavos sviesto  


Varškės sluoksnis:

  • 500 g švelnios varškės President
  • 250 g grietinėlės (35 proc. riebumo)
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 1 sutarkuota tonkos pupelė
  • 3 v.š. bulvių krakmolo
Pastaba: visi ingredientai turi būti kambario temperatūros



Kremas:


  • 180 g baltymų (3-4 baltymai)
  • 300 g cukraus
  • žiupsnis druskos
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 560 g sviesto, supjaustyto kubeliais, kambario temperatūros, bet ne super minkšto
  • lašas geltonų maistinių (gelinių) dažų

Papuošimas:

  • 50-100 g juodo šokolado
  • sauja šokoladinių pabarstukų
  • šokoladiniai kiaušiniai
  • balionas
  • lašas aliejaus





Šokoladinis biskivitas:

Įkaitinkite orkaitę iki 185 C. Išklokite kepimo popieriumi apvalią 23 cm diametro kepimo formą. 

Viename dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kakavą, sodą, kepimo miltelius, druską.  Kitame dubenyje sumaišykite kefyrą, kavą, kiaušinį, vanilės ekstraktą bei aliejų. Persijokite sausus ingredientus į dubenį su kefyro mišiniu ir greitai išmaišykite (tik tam, kad ingredientai susijungtų, ne ilgiau). Įdėkite tešlą į kepimo formą ir išlyginkite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 15 min. Po 10 min. pradėkite tikrinti su medinių pagaliuku - įkištas į vidurį ir ištrauktas jis turi būti beveik sausas, su keliais tešlos trupiniais (ne su bėgančia, šlapia tešla). Išimkite biskvitą iš orkaitės ir palikite 10 min. pastovėti kepimo formoje. Išimkite ir atvėsinkite ant grotelių. 


Sūrio pyragas:


Išklokite 23 cm diametro apvalios kepimo formos (su nuimamais šonais) dugną kepimo popieriumi ir šonus ištepkite sviestu.

Įdėkite sausainius ir riešutus į virtuvės kombaino indą ir malkite kelias sekundes, tiesiog tam, kad sukapoti riešutus ir sausainius. Įdėkite sviestą ir kakavos pupeles ir sumalkite viską iki šlapio smėlio konsistencijos. Išberkite sausainių masę į kepimo indą ir tolygiai paskirstykite. Lengvai paspauskite  pagrindą su stiklinės ar puoduko apačia, kad jis būtų tvirtesnis. Įdėkite kepimo formą pusvalandžiui į šaldytuvą arba 10 min į šaldiklį. Išimkite ir patepkite išlydytu kakavos sviestu (tam, kad padas išliktu traškus).

Įkaitinkite orkaitę iki 130 C, be ventiliatoriaus. 

Sudėkite visus varškės įdaro ingredientus į virtuvės kombaino indą ir malkite kelias sekundes (vidutiniu arba dideliu greičiu) kol visi ingredientai susijungs ir įdaras bus vienalytis. Neplakite ir nemalkite ilgai, nes tešla pagaus daug oro ir vėliau kepdama pakils, o ištraukta iš orkaitės sukris. To mums tikrai nereikia. 
Įpilkite varškės įdarą į kepimo formą ant sausainių pagrindo ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 1 val. - 1 val. 15 min.  Įdaro kraštai turi sustingti, o vidus - būti želė konsistencijos (jokiu būdu neskystas ir bėgantis). Išimkite iš orkaitės ir padėkite ramiai atvėsti kepimo formoje iki kambario temperatūros. Įdaras turi būti šaltas, todėl uždenkite jį plėvele ir įdėkite atvėsti į šaldytuvą. 

Kremas

Aš kremą gaminau su thermomiksu, nes man taip lengviau ir paprasčiau. 
Žemiau įdedu nuorodą į filmuką kaip pagaminti kremą be thermomikso.



Kremas su thermomiksu:

Į švarų ir sausą thermomikso indą įdėkite drugelio priedą ir įberkite cukrų, druską bei įpilkite baltymus. Plakite 6 min. 60 C. 3 gr. 
Tada plakite dar 6 min. 3,5 gr. be kaitinimo (jokios temperatūros)
Turėtų gautis gerai suplaktas ir standus morengas. Jei nesigavo, tada plakite dar minutę. 
Įjunkite 3,5 gr  ir per angą dangtyje po truputį meskite sviestą. Tai gali užimti apie 6 min. Iš pradžių kremas sukris ir gali atrodyti skystas. Neišsigąskite ir plakite toliau. Viskas susitvarkys. Kai jau įplaksite visą sviestą, įpilkite vanilės ekstraktą ir dar minutę plakite kremą. Jei kremas atrodys skystas (dėl to, kad sviestas buvo per šiltas) - įdėkite indą kelioms minutėms į šaldytuvą ir po to vėl suplakite minutę 3,5 gr. 
Dalį kremo išimkite. Įlašinkite lašą geltonų maistinių dažų ir plakite 30 sek.  kol kremas nusispalvins. 

Papuošimai:


Pripūskite balioną, išplaukite ir nusausinkite jį, tada ištepkite aliejumi (labai, labai plonai) iki pusės (ten kur bus šokoladinis papuošimas). 

Garų vonelėje išlydykite 60 g šokolado. Būtų labai gerai, jei pamatuotumėte temperatūrą. Tinkamai paruoštas šokoladas turi būti 30 C, t. y. vėsus (ne šaltas)  palietus. 
Jei termometro neturite tai teks pasikliauti jutimu - šokoladas turi būti vėsus, ne šiltas. Dažniausiai išlydytas šokoladas yra aukštesnės nei reikia temperatūros, todėl įberkite likusius 40 g šokolado ir išmaišykite iki vienalytės konsistencijos. Tai atvėsins šokoladą iki reikiamos mums temperatūros. 
Įdėkite šokoladą į konditerinį maišiuką ir nukirpkite galiuką, kad šokoladas (paspaudus) bėgtų plona srovele. 
Balioną įdėkite  į kokį nors indą, kuris atitiktų jo didį ir jį stabilizuotų/prilaikytų (inde turi apatinė baliono dalys). Šokoladą liekite/ spauskite ant baliono suformuodami lizdą. Lizdo "šakelės" turi būti labai tankios tam, kad lizdas nebūtu super trapus ir netrūkinėtų nuimant jį nuo baliono ir puošiant tortą. Kai suformuosite lizdą, pabarstykite jį šokoladiniais pabarstukais (jų yra veik visuose maisto parduotuvėse). Palikite sustingti / sukietėti. Lėtai išleiskite orą iš baliono ir išlaisvinkite lizdą. 

Surinkimas:
Patikrinkite ant šokoladinis biskvitas ir sūrio pyragas yra vienodo dydžio, jei ne - suvienodinkite jų dydžius (apipjaustykite ką reikią).

Padėkite ant torto padėklo biskvitą, patepkite jį kremu (nespalvintu), ant viršaus padėkite sūrio pyragą ir lengvai jį prispauskite. Torto viršų ir šonus patepkite kremu (nespalvintu) ir su mentele išlyginkite, kad viršus ir šonai būtų lygus. 
Gal paprasčiau parodyti, nei nupasakoti:

Įdėkite tortą į šaldytuvą 20 min., kad kremas sutvirtėtų. Tada padenkite tortą geltonu kremu, išlyginkite ir su mentele ir sukurkite sūkurio raštą (čia filmukas, 2,59 minutė) 
Ant torto viršaus padėkite šokoladinį lizdą ir įdėkite į jį šokoladinius kiaušinius. 





Įkvėpimas: 
SuperKitchenMachine
Sweetapolita
Moje Wypieki 

No comments:

Post a Comment