Wednesday, April 8, 2015

Velykinis tortas NR. I

Visų pirma noriu visus pasveikinti su pavasario šventė, SU ŠV. VELYKOMIS. 
Velykoms kepiau kelis tortus (ne, ne visus sau, kad ir kokie mes smaližiai, bet vien tortais sotus nebūsi :-D ) Kol nepamiršau kas ir kaip buvo, skubu dalintis receptais. 
Šiaip, aišku, turėjau juos (receptus) sukelti čia anksčiau. bet per Velykas man prasidėjo tokia migrena, kad ir šiandien sunkiai pajėgiu rašyti. Pykina vien nuo žiūrėjimo į ekraną. 
Apie tortą - Velykoms tradiciškai (na bent jau keletą pastarųjų metų) gaminu Velykę (Pascha). Šiemet nusprendžiau ją paslėpti :-) ir paslėpiau - torte. Paguldžiau ją ant biskvito ir užklojau šokoladiniu musu. Gavosi super lengvas tortas. 
Kitą kartą į Velykę dėčiau mažiau džiovintų vaisių ir daugiau riešutų. 






Šokoladinis tortas "Velykė"




Šokoladinis biskvitas:


  • 100 g miltų
  • 150 g cukraus
  • 60 g kakavos
  • 1 a.š. sodos
  • 1/2 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š. druskos
  • 120 ml kefyro (kambario temperatūros)
  • 80 ml karštos kavos
  • 45 ml aliejaus
  • 1 kiaušinis
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto


Velykė:

  • 650 g. varškės
  • 50 g.  migdolų drožlių
  • 100 g. cukraus
  • 150 g. grietinėlės ( 35 proc.)
  • 1 vanilės ankšties sėklytės arba 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 3 tryniai
  • 120 g. kambario temperatūros sviesto, supjaustyto kubeliais 
  • 50 g. razinų
  • 50 g. džiovintų vyšnių


Šokoladinis musas:

  • Creme anglaise:
        • 250 g grietinėlės
        • 250 g pieno
        • 100 g trynių (apie 6 kiaušiniai)
        • 50 g cukraus
  • 300 g creme anglaise
  • 450 g grietinėlės
  • 325 g juodo šokolado (daugiau nei 60 proc.)
  • 1 a.š. želatinos
  • 1 -2 v.š. vandens

Papuošimas:

  • 100 g. juodo arba pieniško šokolado -SMULKIAI susmulkinto
  • šokoladiniai kiaušiniai








Šokoladinis biskivitas:



Įkaitinkite orkaitę iki 185 C. Išklokite kepimo popieriumi apvalią 23 cm diametro kepimo formą. 

Viename dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kakavą, sodą, kepimo miltelius, druską.  Kitame dubenyje sumaišykite kefyrą, kavą, kiaušinį, vanilės ekstraktą bei aliejų. Persijokite sausus ingredientus į dubenį su kefyro mišinių ir greitai išmaišykite (tik tam, kad ingredientai susijungtų, ne ilgiau). Įdėkite tešlą į kepimo formą ir išlyginkite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 15 min. Po 10 min jau pradėkite tikrinti su mediniu pagaliuku - įkištas į vidurį ir ištrauktas jis turi būti beveik sausas, su keliais tešlos trupiniais (ne su bėgančia, šlapia tešla). Išimkite biskvitą iš orkaitės ir palikite 10 min. pastovėti kepimo formoje. Išimkite ir atvėsinkite ant grotelių. 



Velykė:

Velykė gaminau su thermomiksu. Žemiau pateiktas gaminimo būdas be thermomikso.

Į Thermomikso indą įpilkite grietinėlę ir įdėkite trynius, cukrų bei vanilę ir viską kaitinkite 6 min. 80 C. 1 gr. 
Įdėkite varškę, sviestą ir maišykite 25 sek. 4 gr. (panaudokite thermomikso mentelę - viską geriau ir efektyviau išmaišysite).
Įdėkite vyšnias, razinas ir riešutus ir viską išmaišykite 15 sek. 4 gr. reversas.
Paimkite  kiauraindį ir išklokite trigubu sluoksniu marlės taip, kad kraštai kabėtų.  Įdėkite varškės masę į paruoštą indą ir iš viršaus uždenkite marlės kraštais (juos užlenkite). Uždėkite pjaustymo lentutę arba lėkštutę ir prispauskite kokiu nors svoriu. Palikite per naktį šaldytuve (8-12 val.) 

Be thermomikso:

Trynius suplakite su cukrumi iki standumo. Įmaišykite grietinėlę ir vanilę. Dubenį (atsparų karščiui) dėkite ant didesnio puodo su verdančiu vandeniu (bet vanduo neturi siekti dubens) ir kaitinkite nuolat maišydami kol sutirštės. 
Varškę sumalkite su blenderiu arba sumalkite su mėsmalė 2 kartus. Su mikseriu suplakite varškę su sviestu. Įmaišykite kiaušinių mišinį, riešutus, razinas ir vyšnias. 
Paimkite  pusiau apvalų kiauraindį (apie  20 cm diametro)  ir išklokite trigubu sluoksniu marlės taip, kad kraštai kabėtų. Įdėkite varškės masę į paruoštą indą ir iš viršaus uždenkite marlės kraštais (juos užlenkite). Uždėkite pjaustymo lentutę arba lėkštutę ir prispauskite kokiu nors svoriu. Palikite per naktį šaldytuve (8-12 val.) 

Šokoladinį musą gaminkite tada, kai jau pradedate surinkinėti tortą. 

Paimkite apvalią 23 cm diametro kepimo formą  su nuimamais šonais. Šonus patepkite sviestu ir išklokite acetato juosta (8 cm aukščio), tam galima naudoti ir maistinę plėvelę. Įdėkite  biskivitą, ant viršaus padėkite Velykę.  Jos diametras turėtų būti mažesnis nei biskvito. Galite jį truputį priploti, kad jis būtų labiau blyno formos nei pusiau apvalus. 

Pagaminkite musą. 

Želatiną įberkite į indą ir užpilkite 1-2 v.š. vandens. Palikite išbrinkti. 
Iš pradžių pagaminkite creme anglaise:

Puode sumaišykite pieną ir grietinėlę ir virkite ant silpnos ugnies, kol kraštuose atsiras pirmi burbuliukai.
Dubenyje sumaišykite trynius ir cukrų. Nuolat maišant su plakimo šluotele, lėtai įpilkite pusę karšto skysčio į trynių masę. Įpilkite masę atgal į puodą ir kaitinkite ant mažos ugnies nuolat maišant kol sutirštės. Gale įmaišykite želatiną. (želatina reikalinga musui, creme anglaise padažas šiaip gaminamas be želatinos) 

Creme Anglaise su thermomiksu:

Visus ingredientus sudėkite į thermomikso indą ir kaitinkite 10 min. 4 gr. 80 C. Padažas turi sutirštėti, jei ne - kaitinkite dar keletą minučių. Gale įmaišykite želatiną 4 gr. 5 sek. (želatina reikalinga musui, creme anglaise padažas paprastai gaminamas be želatinos) 

Musas:

Suplakite greitinėlę iki kreminės konsistencijos.
Įberkite į kitą dubenį susmulkintą šokoladą ir užpilkite 300 g. karštu (temperatūra bus apie 70-80 C) Creme Anglaise padažu. Išmaišykite iki vientisos masės. Įdėkite 1/3 grietinėlės ir išmaišykite, įmaišykite likusią grietinėlę. Įpilkite musą į tortinę ant biskvito ir Velykės. Įdėkite į šaldytuvą nakčiai sustingti. 
Ryte nuimkite tortinės šonus ir atsargiai nuimkite acetato juostą. Perkelkite tortą ant torto padėklo arba lėkstės. 

Papuošimai:

Paruoškite atitinkamo ilgio (kad apjuostų tortą) acetato juostą arba kepimo popieriaus juostą. 
Kočėlą apvyniokite kepimo popieriaus lapu.

Garų vonelėje išlydykite 60 g šokolado. Būtu labai gerai jei pamatuotumėte temperatūrą. Jei termometro neturite tai - šokoladas turi būti vėsus, ne šiltas. Todėl įberiame likusius 40 g šokolado ir išmaišome iki vienalytės konsistencijos. Tinkamai paruoštas šokoladas turi būti 30 C. t. y. vėsus (ne šaltas)  palietus. 
Įdėkite šokoladą į konditerinį maišiuką ir nukirpkite galiuką, kad šokoladas bėgtų plona srovele. 
Apliekite acetato juostą išilgai šokolado juostelėmis, o kočėlą - skersai. 
Su likusiu šokoladu nupieškite gėles ant torto viršaus. 
Palaukite kol šokoladas beveik sustings, bet dar nebus kietas ir apjuoskite tortą su su acetato juosta. Palikite sustingti ir tada nuimkite juostą. 
Nuimkite nuo kočėlo sustingusį šokoladą ir papuoškite juo ir šokoladiniais kiaušiniais torto viršų. Skanaus

P.s. patarimas dėl pjaustymo - jei norite, kad supjaustyto torto gabaliukai gražiai atrodytų - įpilkite į aukštą puoduką labai karšto vandens ir pamerkite peilį. Pjaukite tortą karštu (sausu) peiliu ir po kiekvieno pjūvio pamerkite jį ir nušluostykite. 





Įkvėpimas:
The staff canteen + video
The British Larder 
Sweetapolita
Thermomikso knyga "Puteshestvije s thermomix" 


3 comments:

  1. O jeigu I velyke vietoj varskes philadelphia suri deciau, gal butu skaniau ir nieko varvinti per nakti nereiketu? Ir gal vietoje biskvito Jusu traskiu pada deti? Nes man labai patina Kai traska....Kaip manote?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki,
      Velykes is philadelphia surio nepadarysi, gausis sviestas sviestuotas... Jei norite naudoti suri tai teks arba kepti arba naudoti zelatina. Bet tai butu visiskai kitoks receptas....
      Is esmes galima bandyti naudoti trasku pada bet tai butu jau visiskai kitas tortas. Jei labai norisi traskumo tai galima apatini sluoksni daryti labai plona trasku - naudociau gal puse sito (praline) - http://vakarsiandienrytoj.blogspot.lt/2015/06/happy-birthday-brolau.html

      Delete
  2. Aciu uz atsakyma. Darysiu su varske ir nieko nekeisiu��.O kokio riebumo varske ir kokio gamintojo?

    ReplyDelete