Wednesday, May 13, 2015

Tortas kaip juodas miškas



Gyveni ir mokaisi. Gamini ir mokaisi, visą laiką... mokaisi iš klaidu. Na, bent jau stengiesi. :-)
Norėjau apvalaus "kamuolio" formos torto. Nežinau kodėl, tiesiog  norėjau ir tiek. Čia kaip galimybių išbandymas - "Can you? Yes, I can". 
Labai norėjau kad viskas gautūsi iš pirmo karto. Labai. Bet ne veltui žmonės sako, kad pirmas blynas gumulu (arba pirmas blynas prisvilęs). Tortas gavosi labai skanus, net labai, tik vat ne visai "kamuolio" formos. Visai nevisai.... T.y. jis toks buvo porą valandų.... na pasidžiaugiau ir užtenka, kaip sakoma... ech... Manau, kad per daug išskaptavau tešlos kremui įdėti (padariau 8-9 cm diametro duobės, o reikėjo visgi 6-7 cm) ir tešlą gal reiktų šiek tiek tvirtesnę pasirinkti. Vienu žodžiu - apatinė rutulio dalis neišlaikė svorio ir subliuško. Rutulys tapo pusrutuliu...
Viską paslėpiau po kremu. Taip ir turėjo būti, taškas. Koks rutulys? Nežinau jokio rutulio, čia yra pusrutulis, nes žemė plokščia ir ją laiko 4 drambliai.... :-)
Na, o jei rimtai, tai nutariau aprašyti kaip viską dariau + kaip kitą kartą bandysiu daryti kad gautūsi vis gi rutulys. Kitą kartą bus geriau. 
P.s. ir kas man visgi yra? visi tortą labai gyrė, o aš sugebėjau galvoti tik apie "bet tai ne rutulys (šauktukai)" trūko tik patemptos lūpos ir būčiau kaip mano mažius... :-) 
Vos nepamiršau - tortą kepiau savo tėčiui, vardadienio proga. Kovo 8 d. yra Stanislovinės (nežinau ar galima taip sakyti, bet pas mus sako..) Dar kartą sveikinu (nors ir pavėluotai) visas Stanislavas ir visus Stanislavus. 







Juodas miškas



  • 1 stiklinė kefyro
  • 1/2 stiklinės aliejaus
  • 2 dideli kiaušiniai
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 220 g miltų
  • 200 g cukraus
  • 70 g kakavos
  • 2 a.š. sodos
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1 stiklinė karštos kavos
Pastaba: visi ingredientai turi būti kambario temperatūros



Kremas:

  • 250 g maskaropone sūrio
  • 300 g grietinėlės 
  • 3 v.š. cukraus pudros 
  • 1 a.š želatinos
  • 2 v.š. vandens
  • 1 stiklinaitis vyšnių be kauliukų KIRSI (galima naudoti ir kitokias)

Ganašas:

  • 350 g juodo šokolado - susmulkinto
  • 300 g grietinėlės

Papuošimui:

  • 400 g grietinėlės
  • 2 v.š. cukraus pudros
  • 1/2 a.š. želatinos
  • 1 v.š. vandens
  • 100 g juodo šokolado - susmulkinto
  • 50 g kakavos sviesto
  • 50-100 g šokoladinių papuošimų - pagaminamų taip, kaip parodyta filmuke 





Įkaitinkite orkaitę  iki 180 C. Patepkite sviestu ir pabarstykite miltais 2 l arba 16 cm diametro "Kamuolio" kepimo formą.

Viename dubenyje sumaišykite kefyrą, kiaušinius, aliejų ir vanilės ekstraktą. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, kepimo miltelius, sodą, cukrų ir druską. Persijokite sausus ingredientus į dubenį su kefyro mišiniu ir išmaišykite. Įmaišykite karštą kavą. Padalinkite tešlą tarp dviejų kepimo formų ir išlyginkite viršų. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 45 min. arba kol medinis pagaliukas, įkištas į vidurį ir ištrauktas, liks sausas. Išimkite iš orkaitės, palikite 10 min. kepimo formoje tada išimkite ir atvėsinkite ant grotelių. Suvyniokite į maisto plėvelę ir įdėkite porai valandų į šaldytuvą. 

Pagaminkite ganašą:

Užvirkite grietinėlę ir užpilkite ant šokolado. Palikite 2 min pastovėti, tada gerai išmaišykite. Palikite atvėsti ir sutirštėti. 

Pagaminkite kremą:

Želatiną užpilkite vandeniu ir palikite išbrinkti 5 min. 
Vyšnias nukoškite (palikite 5 vnt. papuošimui)  ir perpjaukite per pusę.
50 ml grietinėlės pakaitinkite puode ir sumaišykite su želatina, kad ji ištirptu.
Likusią grietinėlę suplakite su maskarpone sūriu ir cukrumi iki kreminis konsistencijos. Pačioje pabaigoje įpilkite grietinėlę su želatina ir suplakite. 
Su mentele įmaišykite vyšnias.

Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir išlyginkite viršų (t.y. apačią, plačiausią vietą). Išklokite  kepimo formą (kurioje kepėte pusrutulius) maistine plėvele ir įdėkite pusrutulius.  Paimkite 6 -7 cm apskritimo formos sausainių pjautuką ir įspauskite  kiekvieno pusrutulio centre, taip išpjaudami apskritimą. Išimkite kartu su išpjauta tešla - tai bus vieta kremui. 
Dalį ganašo įdėkite į konditerinį maišiuką ir spausdami palei kepimo formos sienelę padarykite šokoladinius "bortukus". 
Čia yra viskas labai gražiai pavaizduota. 


Pastaba: Tešla, kurią išėmėte, galite suvalgyti, galite pagaminti cake popsus (sumaišykite su jums patinkančiu kremu ir sulydykite rutuliukus. Taip pat galite susmulkinti ir pašauti į orkaitę, pakepinti 180 C  apie 15 min. arba kol išdžius, tada atvėsinti kepimo formoje ir sumalti į trupinius virtuvės kombaino pagalba. Tada įdėkite į sandarų maišiuką arba indą ir vėliau galėsite panaudoti papuošti kitą tortą, pyragą arba keksiukus. 


Įdėkite į šaldytuvą sustingti. Išimkite iš šaldytuvo ir pripildykite vidų kremu (abiejų pusrutulių). Išimkite pusrutulius iš kepimo formų ir suvyniokite į maistinę plėvelę. Įdėkite į šaldikli 1 -1,30 val., kad jie sukietėtų. 
Išimkite iš šaldiklio, išvyniokite ir padėkite ant maistinės plėvelės pjūviu į apačią. Padenkite ganašu. Kadangi tešla bus labai šalta, ganašas labai greitai sustings. Išlyginkite su mentele paviršių. 
Įdėkite pusrutulius dar 30 min į šaldytuvą. 
Išimkite abi puses iš šaldytuvo ir šokoladinius kraštus patepkite ganašu (tuos bortelius, kur darėme su ganašu) sujunkite abi puses į rutulį. Palikite šaldytuve sutvirtėti. Aš palikau tortą šaldytuve nakčiai. 


Papuošimas:

Želatiną užpilkite vandeniu ir palikite 5 min. išbrinkti.  
Pakaitinkite 50 ml grietinėlės ir sumaišykite su  želatinu, kad jis ištirptų.
Suplakite grietinėlę su cukraus pudra ir bebaigiant plakti įplakite želatiną. 

Sviestą išlydykite ir užpilkite ant šokolado. Palikite pastovėti 2 min ir išmaišykite iki vientisos konsistencijos. Palikite šiek tiek atvėsti.

Aptepkite tortą grietinėle ir viršų apliekite šokoladu. Ant viršaus padėkite vyšnias, o šonus papuoškite šokoladiniais papuošimais. Skanaus




Įkvėpimas: Sprinkle Bakes  Craftsy

No comments:

Post a Comment