Sunday, May 17, 2015

Kai negalima, bet norisi skanaus






Praeitą savaitę vienas geras žmogus norėjo padaryti gerą kitam geram žmogui. Iki laimės kartais tikrai mažai trūksta, kartais tai - tik baltos duonos gabaliukas... ypač jei tau negalima kviečių. Žinote... tuo laikotarpiu, kai laikiausi griežtų dietų ir gyvenau pusbadžiu... na naktimis man sapnavosi duona. Taip duona, ne kotletai, kepsniai ar tortai. Ne. Man sapnavosi kvapni, šviežiai kepta duona su traškia plutele. Kai norėjau sau pasidaryti šventę, tai paimdavau gabaliuką tokios duonos ir užtepdavau gan storu sluoksniu mėlynių uogienės. Ir viskas. Tik tiek ir reikėdavo. Bet aš pati save ribojau. O ką daryti, kai tave riboja sveikata?. Kai negalima ir yra negalima? Na, tada truputį pagudrauji ir išsikepi baltos duonos be kviečių, t.y. be gliuteno. Jei rimtai, tai yra gan nemažai miltų be gliuteno - ryžių, avižų, grikių, tapiokų, bulvių, kinvos. Reikia tik išsirinkti :-) ir išsikepti. Mano šeima tą duona įvertino labai gerai :-) (nors kepdama truputį pergyvenau, nes mano vyrukai išlepinti duonos įvairove) tiesa, mama sakė, kad jai ji primena labiau pyragą ne duoną :-) ir ji yra tik už tradicinę, kvietinę duoną  (na, bet juk duona ir ne jai buvo skirta). 
Žmogui, kuriam ji visgi ir buvo kepta, ji labai patiko :-) ir kaip ir tikėjausi, jis iš šaldytuvo ištraukė stiklainį su uogiene :-)





Balta duona be gliuteno





  • 450 g baltų miltų be gliuteno mišinio ( ryžių, tapiokos, bulvių)
  • 3/4 a.š. druskos
  • 2 a.š. sausų mielių
  • 1-2 v.š. cukraus
  • 350 ml šilto pieno (37 C)
  • 2 kiaušiniai (M arba L)
  • 1 a.š. obuolių acto
  • 6 v.š. aliejaus (saulėgrąžų)
Patepkite sviestu arba aliejumi stačiakampę kepimo formą. 
Viename dubenyje sumaišykite miltus, druską, cukrų ir mieles. Kitame sumaišykite pieną, actą, kiaušinius ir aliejų. Įberkite miltus į dubenį su pieno mišiniu ir išmaišykite iki vientisumo. Duonos minkyti nereikia, nes milai be gliuteno ir minkymas kaip ir netenka prasmės. Įdėkite tešlą į kepimo formą, išlyginkite ir uždenkite maisto plėvele. Palikite pakilti šiltoje vietoje 1-1,30 val., kol tešla padvigubės. Neskubėkite, leiskite tešlai pakilti , nes  kepama orkaitėje ji beveik nepakils . 
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Pašaukite duoną į orkaitę iki kepkite 45 min. Išimkite ir ataušinkite ant grotelių. Skanaus.



No comments:

Post a Comment