Spoksau aš į tą betirpstančių ledų nuotrauką ir ryju seiles :-) Negaliu dabar susikaupti ir kažką parašyti. Labai noriu tų ledų. Dar noriu, kad pagaliau būtų šilta, na, nors šiek tiek šilčiau ir nereikėtų galvoti priežasčių pasigaminti ledus. Taip, čia svarbiausia - ledai, o jūs galvojote keksiukai? :-) Keksiukai, be abejo, labai skanūs, drėgni ir aromatingi, bet aš juos sugalvojau kepti, nes norėjau ledų. Kam taip sudėtingai? Viskas tam, kad apgauti sąžinę :-) Na, žinote... kai šilta, tai ledai savaime suprantamas dalykas, o va kai šalta - ledai virsta kalorijų šaltiniu, o jas gi dabar (prieš bikinio sezoną) reikia skaičiuoti (bent jau man taip sakė).
Aną savaitę, vieną vakarą mažius nenorėjo, kad vyras jį nupraustų prie miegą, spyriojosi kaip tik galėjo (o tam jėgų ir vaizduotės jam netrūkta dabar). Galu gale vyras neištvėrė ir išėjo iš vonios kambario ir garbė prausti neklaužadą teko man. Be abejo tą laiką buvau suplanavus kitaip, todėl bandžiau mažių sudrausminti.... vėliau bandžiau sugėdinti...:-) ir net sugraudinti - kad taip negražiai elgėsi su tėčiu ir kad tėtis išėjo nusiminęs... ir, kad man labai liūdna. Ir ką JIS? Jis pasakė, kad neliūdėčiau nes JIS yra jug su manim :-) :-) " Neliūdėk, juk AŠ su tavim, mama" :) o jo veido išraiška buvo verta milionų :-)
Štai kur mano stebuklingoji lazdelė - ne tik stebuklus daro, bet ir pati apie save primena (jei mama kartais pamirštų)... :-)
Obuolių keksiukai su vaniliniais ledais
Keksiukai:
- 1,5 stiklinės nuluptų ir susmulkintų (arba stambiai sutarkuotų) obuolių
- 1/2 stiklinės susmulkintų džiovintų obuolių
- 1 a.š. malto cinamono
- 3/4 stiklinės +3 v.š. rudo cukraus
- 1/3 stiklinės aliejaus
- 2 kiaušiniai
- 1 a.š. vanilės ekstrakto
- 3/4 stiklinės rupių kvietinių miltų
- 3/4 stiklinės paprastų kvietinių miltų
- 3/4 a.š. sodos
- žiupsnis druskos
- 1/2 stiklinės kefyro
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite 12 keksiukų kepimo formą popieriniais kepimo įdėkliukais arba gerai patepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
Dubenyje sumaišykite obuolius su 1/4 a.š. cinamono ir 3 v.š. cukraus.
Kitame dubenyje sumaišykite miltus, likusį cinamoną, druską ir sodą.
Dar kitame dubenyje sumaišykite kiaušinius, aliejų, vanilės ekstraktą ir 3/4 stiklinės cukraus. Plakite su mikseriu minutę (dideliu greičiu).
Sumažinkite mikserio greitį iki minimumo ir dėkite paeiliui (dalimis) sausus ingredientus ir kefyrą. Maišykite tik tiek, kad visi ingredientai susijungtų. Gale su mentele įmaišykite obuolių mišinį.
Dėkite tešlą į kepimo formeles, pripildydami 3/4 formelių tūrio. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 20-25 min. kol iškeps (patikrinkite ar iškepę su mediniu pagaliuku - įkištas į vidurį ir ištrauktas jis turi likti sausas). Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite šiek tiek ant grotelių. Pateikite su ledais.
Vaniliniai ledai
- 1,5 stiklinės grietinėlės
- 1 stiklinė pieno
- 1/2 stiklinės cukraus
- žiupsnis druskos
- 1 a.š. vanilės ekstrakto
- 5 tryniai
Vanilės ekstraktą, pieną ir grietinėlę ir 1/4 stiklinę cukraus sumaišykite puode ir virkite kol beveik užvirs.
Nuimkite nuo ugnies ir truputį atvėsinkite.
Tuo metu suplakite trynius su likusiu (1/4 stiklinės) cukrumi iki standumo.
Nuolat maišant įpilkite į trynių mišinį samtį pieno mišinio. Gerai išmaišykite ir toliau maišant supilkite likusį pieno mišinį. Viską perpilkite atgal į puodą ir virkite nuolat maišant, kol mišinys šiek tiek sutirštės. Tinkamas sutirštėjimas bus tada, kai atliekant taip vadinamą šaukšto nugarėlės padengimo testą t.y. perbraukus su pirštu per šaukšto nugarėlę, padengtą ledų mišiniu, tas perbraukimo pėdsakas išlieka. Čia filmukas apie tai.
Paruoškite ledukų vonelę - į dubenį su šaltu vandeniu įberkite ledukus.
Nuimkite mišinį nuo viryklės ir perpilkite į švarų dubenį (geriausia stiklinį arba metalinį) ir įstatykite tą dubenį į ledukų vonelę. Palikite atvėsti, kartas nuo karto pamaišykite. Mišinį ataušinti reikia kuo greičiau (kuo greičiau - tuo geriau).
Kai mišinys atauš (geriausia iki 5-6 C), įpilkite jį ledų gaminimo mašiną ir gaminkite pagal instrukciją (ledų gaminimo mašinos).
Įkvėpimas: Traceys Culinary Adventures; Bon Appetit Magazine August 2013
No comments:
Post a Comment