Wednesday, January 15, 2014

Reabilituojame baltą duoną su raugu bei mėgaujamės namine rikota.



Žiema prasideda iš naujo, balta balta kur dairaisi :) Net kvėpuoti lauke pasidarė lengviau. Nes  žibutės sausį tai truputi glumino (bent jau mane). Kalbant apie žibutės žiema, iš karto  išplaukia "12 mėnesiu". Visai nesenai norėjau parodyti, vaikystėje labai mėgtą multiką, savo mažiui ir o DIEVE:) pasirodo jo trukmė beveik valanda :D Ką, gi dabar viską atrandu iš naujo...  
"12 mėnesiu" jam nelabai patinka, nes mažius įsijaučia ir kai mato vargšę mergaitę miške per pūgą, tai labai įsijaučia...
Jam smagiau žiūrėti "Karlsonas ir Mažylis" nes Karlsonas turi tą daiktą ant nugaros, kuris daro brrrrrbrrrrrbrrrr ir skraido:D Jam be galo patinka Freken Bok "ku- ku, ku-ku"... o man, Karlsonas nelabai patinka... ir su kiekvienu kartu vis mažiau ir mažiau. Mamoms chuliganai savaime aišku nepatinka :D Ne visada žiūriu jį, kartais tik girdžiu :) įdomus dalykas, kas karta vis išgirstu kažką naujo ir suprantu kokios visgi svarbios yra smulkmenos. Išgirsti žodį ir staiga sakinio prasme pradeda keistis...

Nusprendžiau reabilituoti baltą duoną su raugu. Jei jau yra raugas tai turi būti ir duona. Galbūt čia kaip tame multike:) kažką praleidau...vieną smulkmeną...
Pradėjau nuo to, kad ištraukiau iš šaldytuvo raugą ir apgyvendinau jį ant palangės. Pora dienų maitinau jį ryte ir vakare. Ir vis pasigrožėdavau, kaip jis gražiau auga ir stiprėja. Pasikeitė net jo kvapas, atsirado prinokusių, skanių obuoliu kvapas :) Nusprendžiau pradėti nuo cukraus, galbūt tai ir bus ta maža smulkmenėlė, kurios trūko...ir neapsirikau...:)


Balta duona su raugu

  • 200 g. raugo (kuris liko po atnaujinimo) Viskas aprašyta čia.  
  • 600 g. kvietinių miltų
  • 50-90 g cukraus. 50 g - jausis truputi rūgštelė, 90g. - duona saldoka. Bandykite ir atraskite, kas labiausiai patinka jums. Cukrų galima naudoti bet kokį - nuo balto iki juodo. Galima kepti su medumi, bet ne visą cukraus kieki keiskite medumi, o 50/50)
  • 2 v.š. kviečių sėlenų
  • 2 v.š. kviečių gemalų
  • 400g. vandens
  • 10g. (1a.š. su kaupu) druskos
Visus ingredientus sudedame į thermomiksą ir minkome 4 min. minkymo programa. 
Jei thermomikso neturite, tai galite pasirinkite vieną iš daugelio šiame bloge aprašytų tešlos minkymo būdu. 
Patepame kočiojimo kilimėlį aliejumi ir perkeliame ant jo tešlą. Aliejus reikalingas, nes ji bus truputį lipni.  Galima naudoti miltus, bet tada yra pavojus, kad per daug jų pribarstysite ir tešla bus kietoka...
Patapšnojame tešlą ir suformuojame stačiakampį.
Paliekame ją 5 min. pailsėti. (per tą laiką pvz. galite išplauti thermomikso indą).  Patepame kepimo formą sviestu.
Suformuojame kepaliuką duonos.
Užlenkiame vieną tešlos kraštą į vidų, tada - kitą. Jei reikia, pakartojame kar kartą. Perkeliame duoną į kepimo formą. Uždengiame švariu drėgnu rankšluosčiu arba maistine plėvele ir
paliekame pakilti 5-6 val. Duona puikiai iškyla. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Paruoškite vandens purkštuką. Įpjaukite arba įkirpkite duonos kepaliuką ir pašaukite į orkaitę. Orkaitės vidų gausiai apipurkškite vandeniu ir greitai uždarykite dureles. Kepkite 50-60 min. Išimkite iš kepimo formos ir atvėsinkite ant grotelių. Pirmas kepaliukas dingo per dieną :) Ragavom, taip sakant :D...:)  Visi draugiškai nusprendėm , kad labai, na  labai skani duona :) tikrai verta ją kepti:) O su namine rikota...mmmm, iš viso dangiškas derinys. 



Kolei duona kyla, galime pagaminti naminę rikotą. Receptas labai paprastas, o rikota super skani :) bent jau man. :) Iš esmės rikota - tai varškė iš saldaus pieno. Pateiksiu du gaminimo būdus, tradicinį ir su thermomiksu. 


Naminė Rikota


  • 750 g. natūralaus pieno 
  • 250 g. grietinėles (30-35% rieb.)
  • druska (pusę šaukštelio)
  • 3 v.š. citrinų sulčių

Į puodą supilame pieną ir grietinėlę. Pasūdome ir išmaišome. Kaitiname ant vidutines ugnies, kol pienas pasieks 86-90 C. (jei virtuvinio termometro po ranka nėra, tai iki tol, kol pienas įkaista iki 90 C ir pradeda putoti kraštuose). Įpilkite citrinos sultis ir sumaišykite su šaukštu, kad viskas gerai susimaišytų. Citrinos sultys sutrauks pieną, bet ne visą iš karto, todėl nepulkite papildomai pilti citrinos sulčių. Jei jų bus per daug, tai rikota bus labai sausa, todėl kad iš karto atiduos visas savo "sultis".  Uždenkite ir leiskite pastovėti 5 min.   Paimkite  kiauraindį ir išklokite jį su marle (kelis sluoksnius) bei pastatykite į kriauklę ar dubenį, kad būtų kur nuvarvėti skysčiui. Perpilkite  į kiauraindį rikotą ir  leiskite jai nuvarvėti.
Kartas nuo karto užmeskite į ją akį. Kai matysite, kad rikota yra jau beveik reikiamos konsistencijos, perkelkite ją į indą ir uždenkite. Turėkite omenyje, kad kai atvės, ji dar sutirštės. Kuo ilgiau paliksite rikotą kiauraindyje, tuo ji bus kietesnė ir sausesnė. Tokiu būdu galite pagaminti ir švelnią tepamą rikotą ir rikotos sūrį.
Kai rikota atvės, uždarykite debenį sandariai ir laikykite šaldytuve. Ją galima valgyti iš karto, bet man skaniau, kai ji pastovi šaldytuve.



Į thermomiksą įpilkite pieną ir grietinėlę. Įdėkite druską. 
Kaitinkite 90 C Revers 1gr. 6-8 min. (priklausomai nuo pieno ir grietinėlės temperatūros. Jei kambario temperatūros - mažiau, jei pienas labai šaltas  - daugiau. Svarbiausia, kad pienas pasiektų 90 C temperatūrą, tada įpilkite citrinų sultis ir maišykite 15 sek revers 1-2 gr.
Leiskite pastovėti 5 minutes.
Paimkite thermomikso kiauraindį ir išklokite jį su marle bei pastatykite į kriauklę ar dubinelį, kad būtų kur  nuvarvėti skysčiui. Perpilkite  į kiauraindį thermomokso turinį. Leiskite nuvarvėti.
Kartas nuo karto užmeskite akį į rikotą. Kai matysite, kad rikota yra jau beveik reikiamos konsistencijos, perkelkite ją į indą ir uždenkite. Turėkite omenyje, kad kai atvės, ji dar sutirštės. Kuo ilgiau paliksite rikotą kiauraindyje, tuo ji bus kietesne ir sausesne. Todėl tokiu būdu galite pagaminti ir švelnią tepamą rikotą ir rikotos sūrį.
Kai ji atvės, uždarykite dubenį sandariai ir laikykite šaldytuve. Ją galima valgyti iš karto, bet man skaniau kai ji pastovi šaldytuve.



Taigi skanaus. Man šita rikota yra dieviškai skani. Užtepi ant duonos arba bulkutes, pabarstai himalaju druska ir I'm in heaven... Rikota galima paskaninti tyru alyvuogių aliejumi, medumi arba balzaminiu actu.








No comments:

Post a Comment