Saturday, January 18, 2014

Linkėjimai iš Osmanų imperijos. Levandų ir medaus glazūruota vištiena ir Kadirga plovas



Dabar kai pagaliau atėjo žiema ir už lango šalta ir balta, norisi  kažko intensyvaus, stipraus ir spalvingo. Norisi grįžti namo ir pasakyti - oho, kažkas dieviškai skaniai kvepia. Žiūrėti į lėkštę ir prisiminti vasarą su jos išdaigomis. Viską tai ir dar daugiau savyje turi rytų viduržemio jūros regiono virtuvė.
Osmanų imperija driekėsi per tris žemynus ir valdė artimuosius rytus, Balkanus, Krymą, Mažąją Aziją, Šiaurės Afriką. Ji buvo Rytų ir Vakarų civilizacijų ryšių centru ištisus 6 amžius. 
Didžiausio klestelėjimo metu Osmanų imperija virto katilu, kuriame susijungė spalvos, kvapai ir skoniai. Kadangi osmanai labai vertino maistą ir tiesiog buvo pamišę dėl aukštosios maisto mados, tai virėjai iš viso pasaulio buvo mielai laukiami Konstantinopolyje. Sultonas turėjo 17 asmeninių virėjų ir jo valgį sudarydavo ne mažiau nei 20 skirtingų patiekalų. 
Osmanų ir jų imperijos jau nebeliko. Liko tik atgarsiai...talentingų virėjų receptai, kur susijungia medus ir cinamonas, šafranas ir  žagreniai, rožių ir apelsinų vanduo, rūgštumas ir saldumas. Vienos nuostabios knygos dėka galiu su jumis pasidalinti trupučiu paslapties. Juk viską, kas mums dar nežinoma, gaubia nežinomybės ir paslapties šydas. 
Patiekalai  nėra sudėtingi ir gaminti juos yra tikrai labai smagu.
Man labai patinka Levandų kvapas. Ji auga pas mus kieme, šalia namo ir kai vasarąa pražysta, kiemas prisipildo jos nuostabaus aromato. Bitės tiesiog aplimpa jos krūmą ir harmoningai zvimbia. Tiesiog negali praeiti pro šalį. 

Šiandien  su drauge einame valgyti sušių, todėl nusprendžiau palikti vyrui skanų "kyšį", kad neliūdėtu. Mano vyras labai mėgsta sušius, todėl reikia sugalvoti kažką ypatingo bet nesudėtingo. 

  Levandų ir medaus glazūruota vištiena su medaus, čiobrelio ir kedro riešutų padažų


  • 3 v. š. Porto, Maderos arba kito saldaus vyno
  • 1 a. š. džiovintų levandų žiedų
  • 4 v. š. medaus
  • 1 v. š. klevų sirupo
  • 4 puselės vištienos krutinėlės
  • druska ir pipirai

Padažas:

  • 100 g. pakepintų kedro riešutų
  • 4 v.š. alyvuogių aliejaus
  • keletas šakelių šviežių čiobrelių (smulkiai sukapotų)
  • 2 v. š. medaus (skysto)

Paruoškite glazūrą - romą, levandą, klevų sirupą ir medų įdėkite į mažą puodą ir užvirkite. Porą minučių virkite ant mažos ugnies. Išjunkite ir palikite pastovėti valandą, kad pritrauktų skonio.
Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. (su ventiliatoriumi). Įtrinkite vištos krūtinėles druska bei pipirais ir sudėkite į kepimo indą arba skardą. Apliekite vištieną paruošta glazūra ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 45-50 min. Kepdama vištiena paskleis po virtuvę nuostabų medaus ir levandų aromatą. 

Pats laikas  pagaminti padažą.
Dubenėlyje  šaukštu sumaišykite visus padažo ingredientus. 
Kai vištienos krūtinėlės iškeps, ištraukite jas iš orkaitės ir pateikite su padažu ir salotomis. 
Rašau ir galvoju, kad dabar mielai suvalgyčiau gabaliuką :) gaila, kad neliko... 






Kadirga plovas su riešutais ir džiovintais vaisiais ir bešamelio padažu


  • 2 v. š. sviesto
  • 2 svogūnai 
  • 2 skiltelės česnako
  • 50 g. džiovintų spanguolių
  • 50 g. razinų
  • 250 g. trumpagrūdžių  ryžių pvz. Arbario (aš šį kartą naudojau basmati ryžius)
  • 500-600 ml. vištienos sultinio
  • 60 g. migdolų drožlių
  • 60 g. kedro arba pistacijų riešutų 
  • sauja šviežių krapų
  • sauja šviežių petražolių
  • druska ir pipirai


Bešamelio padažas:

  • 20 g. sviesto
  • 20 g. miltų
  • 250 ml. pieno
  • 0,5 a.š. tarkuoto muskato 
  • žiupsnis druskos ir pipiru 
  • 100 g. gruyere arba ementalio sūrio


Nuvalykite ir susmulkinkite svogūnus, česnaką ir džiovintus vaisius. Gerai išplaukite ryžius. Keramikiniame puode (tiks bet koks puodas, kurį galima naudoti ir ant viryklės ir orkaitėje) išlydykite sviestą ir pakepinkite 1-2 min. svogūnus su česnakais. Įdėkite ryžius ir, nuolat maišydami, pakepinkite 1 min. Įpilkite vištienos sultinį, sumaišykite ir paragaukite, jei reikia pasūdykite. Viską užvirkite ir iš karto sumažinkite ugnį. Virkite 15 min. ant labai mažos ugnies. Tuo tarpu pakepinkite keptuvėje riešutus ir sukapokite žalumynus. Kol verda plovas, pagaminkite bešamelio padažą, nes jo reikės iš karto, kai tik baigs virti ryžiai.  Paragaukite ar ryžiai išvirę ir patikrinkite, ar visi skysčiai jau susigėrė į plovą. Įberkite riešutus ir žalumynus į puodą ir viską sumaišykite. 




Kaip pagaminti  bešamelio padažą.

Thermomiksas
Sutarkuokite sūrį - 10-15 sek. 6 gr. Išimkite jį. Indo plauti nereikia.
Į themomiksą įdėkite sviestą ir jį išlydykite 1,5 min- 100 C- 1gr.
Įberkite miltus ir pakepinkite 1,5 min.- 100 C- 1 gr.
Įpilkite pieną ir įdėkite prieskonius, virkite 4 min.- 90 C - 4 gr. Jei pienas labai šaltas, tai tada - truputį ilgiau.
Įdėkite tarkuotą sūrį ir virkite 1 min.- 90 C. - 4 gr. Padažas turi būti vientisos (be gumuliukų) konsistencijos. 

Be Thermomikso
Sutarkuokite sūrį. Išlydykite puode sviestą ir nuolat maišydami plakimo šluotele  įberkite miltus. Gerai išmaišykite, kad nebūtų gumuliukų ir pakepinkite. Nuolat maišant po truputįį pilkite pieną ir įberkite prieskonius. Virkite ant mažos ugnies 5 min. (neleiskite užvirti). Įberkite sūrį ir maišykite, kol jis išsilydys ir padažas bus vientisas.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Užpilkite padažą ant plovo ir pašaukite į orkaitę (neuždengtą). Kepkite 10 min. arba kol viršus taps gražios auksinės spalvos. Ištraukite puodą iš orkaitės ir pateikite karštą.  Galima kartu pateikti gaivias salotas, bet nebūtina, nes plovas yra labai "turtingo" skonio ir nieko pridėti (ir atimti :D ) nereikia. 





Skanaus. 

Įkvėpimas - S. Rowe "Purple citrus and Sweet perfume"

No comments:

Post a Comment