Sunday, January 26, 2014

Lėtai keptos vištienos kojelės ir varškės apkepas "Творожная запеканка"


Įdomu, kada žmonės suvokia savo žodžio galią ir kada apie tai pamiršta? Mažius, berods, tai pradeda suvokti ir labai stengiasi kalbėti. Kol kas tai - tik padriki žodžiai, nors aišku, jei sujungti viską, ką jis sako bet aš nesuprantu, būtų sakinių sakiniai.... Populiariausias žodelis dabar yra NE. Ooooo... jis juo tiesiog mėgaujasi. JIS GALI PASAKYTI NE. Gali išreikšti savo nuomonę ir ne tik "duok" ar " dar" bet ir "NE". Galbūt Taip ir Ne ir yra galingiausi žodžiai? :) Bent jau žiūrint į mažių peršasi tokia išvada. Jam nereikia klausimo, kad pasakyti taip arba ne. Jis taip tiesiog reaguoja į aplinką. Bet jai jau paklausi jo ko nors:) tada jis su ypatingu malonumu ištaria savo NE. Mažas maištininkas nesupranta kol kas atsakomybės už savo NE. Todėl mama kartais jį išduria:) Svarbiausia tinkamu laiku paklausti :)
"ar žiūrėsi multiką?"
"NE"
"ne? "
"NE"
" Tai puiku:) tada eik žaisti"
Tada aišku jis suirzta, kad gavosi ne visai taip, kaip jis norėtų ir bando pagauti mamą su savo -  " Šypsokis, žiūrėk į akis, duok mamai bučkį" arba "ištark tuos žodžius, kurios mama visą dieną kartojo ir prašė pasakyti, šypsokis ir duok mamai bučki" Na... sakykim galų gale laimi taika ir  draugyste :D

Laikas eina:) Jau reikia kepti vištieną, jei noriu ją pateikti vakarienei :) Šiandien nusprendžiau pagaminti lėtai keptas vištienos kojeles su kukurūzų koše. Kodėl lėtai keptos ? Nes keps pusantros valandos žemoje temperatūroje. O tiek sugaišti - tikrai verta :)  Kojelės bus minkštos ir sultingos, tiesiog gardžios. 


Lėtai keptos vištienos kojelės su kukurūzų koše



  • 2 v.š. sviesto
  • 3 v.š. raudono kario pastos
  • 1 a.š. maltos, džiovintos kalendros
  • 1 a.š. malto, džiovinto raudonėlio
  • druska ir pipirai
  • 12 vištienos kojelių
  • 1 citrina, supjaustyta skiltelėmis
  • 1 stiklinė kukurūzų košės
  • 1,5 stiklinės pieno
  • 2 stiklinės vandens
  • druska
  • 2 v.š. sviesto
  • 1-2 stiklinės konservuotų kukurūzų (nusunktų)

Vištos kojeles išplaukite ir nusausinkite. Dubenyje sumaišykite druską, pipirus, kalendrą, raudonėlį ir raudono kario pastą. Jei mišinys gausis labai tirštas, tai įmaišykite porą šaukštų alyvuogių arba sezamo aliejaus. Įtrinkite vištos kojeles paruoštu prieskonių mišiniu. Gerai įmasažuokite prieskonius į vištieną. Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. Kepimo skardą patepkite sviestu ir sudėkite į ją vištos kojeles. Jos turi gulėti nesuglaustos, viena šalia kitos. Uždenkite kepimo skardą folija ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 1 valandą. Tada atidenkite ir kepkite dar 20-25 min., kol jos gerai iškeps. Įjunkite grilio funkciją ir perkelkite skardą su vištiena aukščiau. Paskrudinkite jas 2-4 min., kol gražiai apskurs. Nesudeginkite, nes kojelės gan greitai apskrus. 
Kol kepa vištiena, išvirkite kukurūzų košę. Užvirinkite puode pieną su vandeniu. Pasūdykite ir įberkite košę. Išmaišykite ir pavirkite 2-3 min. Išjunkite viryklę, įdėkite vieną šaukštą sviesto ir gerai išmaišykite,  uždenkite su dangčiu ir palikite pastovėti 3 min. Kukurūzų košės yra daug rūšių, todėl geriausia vadovautis virimo instrukcija ant košės pakelio. 
Įkaitinkite keptuvę ir išlydykite šaukštą sviesto. Pakepinkite kukurūzus, kol gražiai paskrus. Sumaišykite kukurūzus ir košę. 
Pateikite keptas vištienos kojeles su koše ir citrinų skiltelėmis. Labai skanu pagardinti vištieną citrinos sultimis. Skanaus :)





Lėtai kepta mėsa yra labai švelni ir sultinga, todėl tikrai verta tiek laukti :) sakau "tiek", nes šiaip juk galima ir dvigubai greičiau jas iškepti  aukštoje temperatūroje. 







Ar gaminant klausotės muzikos? :) Šiandien užkabino M. Mikutavičiaus - Degančios Rankos, tai nusprendžiau tęsti. Gera nuotaika garantuota. 

Mano tėtis labai mėgsta varškės apkepą. O dar jis mėgsta, kad jis būtų su DAUG razinų:)  Visada, kai iškepu varškes apkepą, girdžiu  - o kur razinos?:D (suprask, jų turi būti minimum 3 kart tiek, kiek yra dabar...) Tiesa pasakius aš labai nemėgstu razinų varškės apkepe ir jei ne tėtis, iš viso jų nedėčiau. Mažos smulkmenos..kurias mes darome dėl kitų. Smulkmenos, kurių galbūt jie nepastebi, kai kuriu galbūt nepastebime mes...



Varškės apkepas "Творожная запеканка"


  • 1kg. varškės
  • 6 kiaušiniai
  • sviestas kepimo formai patepti
  • 120 g. cukraus
  • žiupsnis druskos
  • 6 v.š. manų košės
  • 250 g. pieno, grietinėles arba grietinės. (aš naudoju tai, ką turiu šaldytuve, ši kartą naudojau grietinę)
  • 50 g. razinų
  • 50 g. džiovintų abrikosų, supjaustytų smulkiai
  • 3-5 v.š. grietinės apkepui patepti


Manų kruopas sumaišykite su grietine (250 g.) ir palikite išbrinkti 30 min. Džiovintus vaisius užpilkite verdančiu vandeniu, palikite  5 minutėms ir nupilkite vandenį. Jei turite super ekologiškus džiovintus vaisius tai galite to nedaryti, o visus kitus džiovintus vaisius reiktu "nuplauti" t. y. nupilti pirmą (bent jau pirmą) vandenį. Negadinsiu apetito ir nepasakosiu kuo juos apdoroja pardavėjai....
Taigi užpilkite džiovintus vaisius ir irgi palikite 30 min. išbrinkti. Aš tai darau su servofiksu. Vaisiai išbrinksta daug greičiau. Po pusvalandžio nupilkite vandenį.

Thermomiksas

Sudėkite į thermomiksą varškę, druską, cukrų, kiaušinius,  išbrinkusią manų košę ir maišykite 1-2 min. gr. 4-6. padedant mentele, kol masė taps vientisa. Jei tešla pasirodys jums per tiršta ir labai sunkiai maišysis, tai įpilkite šlakelį pieno. Įdėkite džiovintus vaisius ir įmaišykite juos į tešlą su mentele. 





Tupperware
Jei kepsite mažesnį apkepą - pusė mano nurodyto kiekio. Tokiu atveju viską puikiai galima sumaišyti su ekstra chefu. Sudėkite į ekstra chefą varškę, druską, cukrų, kiaušinius,  išbrinkusią manų košę ir maišykite su peiliukais, kol masė taps vientisa.  Jei tešla pasirodys jums per tiršta ir labai sunkiai maišysis, tai įpilkite šlakelį pieno. Jei norite, kad apkepas būtų švelnesnis, tai galite dabar įdėti Ektrą chefo plakimo šluotelę ir trumpai viską suplakti.  Įdėkite džiovintus vaisius ir įmaišykite juos su mentele į tešlą. 

Paprastai.
Čia yra recepto aprašymas ir video, kaip pagaminti apkepo tešlą.

Patepkite kepimo formą sviestu. Įdėkite tešlą į kepimo formą  ir išlyginkite paviršių. Su šaukštu patepkite apkepą plonu sluoksniu grietinės. Kepkite valandą 180 C temperatūroje. Išjunkite orkaitę ir, jei galite, tai neatidarinėkite durelių :) tiesiog palikite apkepą atvėsti orkaitėje. Jei tam nėra laiko, :) tada palikite jį orkaitėje bent pusvalandžiui :).
Pateikite su plakta grietine, grietinėle ar uogiene. Mes dažniausiai valgome su plakta grietinėle, bet ši karta nusprendžiau išplakti grietinę su cukraus pudra... Tiesa pasakius, anksčiau man tai buvo šioks toks iššūkis :) nes... na, man neišeidavo puri, lengva, tiršta masė :) mano plakta grietinė labiau buvo panaši į sriubą :D

Šį kartą plakiau su rankiniu mikseriu, savo speedy chefu ir :) O DIEVE:) IŠĖJO :)






Tiesa pasakius, su plakta grietine man skaniau nei su grietinėle. Nors šitą apkepą aš galiu ir be nieko valgyti, nes jis man - labai skanus :) Mano mažas ragautojas jį įvertino irgi teigiamai :) sukirto visa gabaliuką vakarienei :)




Įkvėpimas: Food and Wine annual cookbook 2008; Thermomikso knyga "Klasika v sovremennoj obrabotke"; puslapis Готовим дома

No comments:

Post a Comment