Tuesday, June 16, 2015

Juoda ruginė duona su raugu


Reikalaujanti dėmesio, laiko ir meilės. Tikra ruginė duona. 
Vieną dieną vieną labai gera moteris iš sporto salės paprašė manęs duonos savo vyrui. Duonos ne paprastos, o ruginės, keptos su raugu, kur būtų tik ruginiai miltai ir labai mažai (geriau jei iš viso nebūtų) cukraus. Kitokios jam tiesiog negalima. 
Vien ruginės niekada nekepiau ir man buvo smalsu pabandyti. Šiek tiek užtrukau kol susitariau su savo ruginiu raugu ir kol suradau ir atrinkau receptą.  Problema buvo ta, kad receptų yra daug, bet beveik visur naudojami kvietiniai miltai arba mielės. Kitas iššūkis man buvo tešlos drėgnumas. Įpylus šiek tiek daugiau vandens duona gaudavosi "šlapia" ir lyg "pasmegusi" ir jai trūko skonio, todėl tikrai nepatariu pilti daug vandens į tešlą. Tešla bus kietesnė /standesnė ir geriau išlaikys savo formą. 
Jei viska padaryti teisingai, duona gaunasi kaip tikra lietuviška juoda duona (iš mūsų vaikystės). 





Juoda ruginė duona su raugu



  • 600 g rupių ruginių miltų
  • 600 g ruginio raugo
  • 3 v.š. aliejaus
  • 3 v.š. cukraus (galima medaus arba fruktozės)
  • 2-3 a.š. druskos
  • 1/4 stiklinės salyklo
  • 180-210 g vandens

Salyklą įberkite į dubenėlį ir užplikykte, atvėsinkite. Iš visų ingredientų užminkykite tešlą (ji turėtų gautis lipni ir tokia gan standi), įdėkite į dubenį, uždenkite ir įdėkite į šaldytuvą parai. 
Išimkite iš šaldytuvo, apminkykite ir suformuokite kepaliuką. Įdėkite į išteptą sviestu kepimo formą, uždenkite ir palikite pakilti. Tešla turėtų pakilkite beveik dvigubai. Aš tiesiog palieku pakilti per naktį, kambario temperatūroje.
Įkaitinkite orkaitę iki 250 C. Orkaitės apačioje įdėkite kepimo skardą, o virš jos ž- epimo groteles. Kai orkaitė įkais, pašaukite duoną į orkaitę (ant grotelių) o į apačią įpilkite (į kepimo skardą) stiklinę vandens. Kuo greičiau uždarykite dureles, kad neišeitų garas. Kepkite 10-15 min., tada sumažinkite temperatūrą iki 200 C ir kepkite dar apie valandą. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių. Jei nemėgstate kietos plutelės, tai ištraukus duoną iš orkaitės, uždenkite ją (ar susukite į drėgną virtuvinį rankšluostį) drėgnu virtuviniu (geriausia iš lino) rankšluosčiu ir palikite taip atvėsti. Skanaus. 
P.s. nepjaukite duonos kol ji karšta arba šilta, palaukite kol ji atvės, nes tik tada ji bus skani.






Ikvėpimas: labai senai surastas ir atspausdintas receptas iš interneto. 

No comments:

Post a Comment