Tai yra viena mūsų mėgstamiausių picų. Jos receptas kaba prikabintas prie šaldytuvo (nors moku jį mintinai), man patinka vis žvilgtelėti ir pasitikrinti.
Man patinka pagaminti picą vakarienei penktadienį, tai lyg savaitgalio pradžia, toks jos skonis. Mėgaujiesi ir apie nieką negalvoji :-) nei apie darbus, nei apie dietas.
Visai nesenai picą pradėjo patikti ir mažiui (ankščiau ji jam buvo visiškai neiįdomi). Bet pastebėjau, kad jam labiau patinka faktas, jog mes kepsime ją ir pats procesas kepimo, bei sėdėjimas su tėčiu prie stalo (kol mama pašauna sekančią picą į orkaitę). Jis tada jaučiasi baisiai didelis - taip sakant, čia jums ne blynus valgyti. Va. :-) Pica tai labai rimtas reikalas.
Picos tešla gaminu ketvirtadienis vakare ir kildinu šaldytuve iki penktadienio vakaro. Padažą visada pasigaminu irgi iš anksto (ir dažniausiai didelį kiekį) ir laikau irgi šaldytuve. Todėl penktadienio vakarą viskas vyksta greitai ir sklandžiai.
Picos padas:
- 500 g miltų
- 325 g vandens
- 10 g šviežių mielių
- 1 a.š. druskos
- žiupsnis cukraus
Pomidorų padažas:
- 1 morka
- 1 didelis svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 1 stiebas salierio
- 1 skardine konservuotu pomidorų (apie 500 g) (smulkintų)
- 1 v.š. pomidorų pastos
- druska ir pipirai
- šlakelis alyvuogių aliejaus
Priedai:
- šviežias mozzarella sūris, suplėšytas gabaliukais
- fermentuotas (geltonas) mozzarella sūris (sutarkuotas)
- pievagrybiai, (supjaustyti ir apkepti)
- faršas (apkeptas su prieskoniais)
- marinuoti svogūnai
- džiugo sūris (sutarkuotas)
Picos padas:
Visus ingredientus sudėti į virtuvės kombaino indą ir minkyti 3-4 min. Tešla galima užminkyti ir rankomis, sumaišykite visus ingredientus ir minkykite (čia filmukas) apie 8 min., kol tešla taps minkšta ir elastinga. Suformuokite iš tešlos kamuolį ir įdėkite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite dangčiu (nesandariai) ir įdėkite į šaldytuvą nakčiai ( iki 24 val.) pakilti.
Pomidorų padažas:
Morką, svogūną, česnaką, salierą smulkiai sukapokite ir apkepkite su aliejumi keptuvėje. Į puodą sudėkite: pakepintas daržovės, pomidorus, pomidorų pastą, druską, pipirus ir viską pakaitinkite kol užvirs. Sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 20 min. Sumalkite viską su blenderiu arba virtuvės kombaine. Ataušinkite
Aš padažą gaminu su thermomiksu, tiems kas turite tai:
Svogūną ir česnaką įdėkite į thermomikso indą ir susmulkinkite 5 sek. 5 gr. Įpilkite aliejaus ir pakepinkite 4 min. Varoma 1 gr. Įdėkite visus likusius ingredientus (morkas ir salierus supjaustykite) ir malkite 5 gr. 10 sek (arba kol masė taps vienalytė). Troškinkite 20 min. 100 C 2 gr.
Pusvalandį iki to kai norėsite kepti picą išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padalinkite į 4 dalis. Susukite jas į kamuoliukus, uždenkite ir palikite 30 min. pagulėti. Tai yra būtina, kad tešla suminkštėtų ir atgautų normalią temperatūrą.
Įkaitinkite orkaitę iki 220-240 C kartu su kepimo skarda viduje. Jei turite kepimo akmenį, tai jį reikėtu kaitinti ne mažiau 30 min. (kitaip jis bus per vėsus ir nebus didelės prasmės jį naudoti).
Paimkite kepimo popieriaus lapą ir patepkite jį vienu lašu aliejaus (vos vos, daug tikrai nereikia) padėkite ant jo vieną dalį tešlos ir tapšnodami ir lengvai spausdami (pradedant nuo vidurio link šonų) suformuokite picos padą su nedideliais borteliais. Čia yra neblogas filmukas, žiūrėti 2,40 minutę.
Patepkite pomidorų padažu. Nepadauginkite - padažo reikia nedaug, nes kaip sako italai - pabučiuokite tešlą su pomidorų padažu. Jei padažo bus per daug, pica bus panaši i troškinį ant duonos paplotėlio.
Uždėkite jums patinkančius priedus. Aš naudojau tokius variantus:
- pomidorų padažas, šviežias mozzarella sūris ir sauja fermentuoto mozzarellos sūrio - tai, beje, mūsų mėgstamiausia ;-)
- pomidorų padažas, faršas, fermentuotas mozzarella sūris, svogūnai ir džiugo sūris
- pomodorų padažas, grybai, svogūnai, šviežias mozzarella sūris, fermentuotas mozzarella sūris.
- pomidorų padažas, grybai, truputis faršo, svogūnai, fermentuotas mozzarella sūris, džiugas.
- iš tiesų viskas priklauso nuo jūsų skonio, dėkite tai ką mėgstate :-)
Pašaukite picą į orkaitę ir kepkite apie 10 min. (priklauso nuo orkaitės ir temperatūros, kuo karštesne orkaitę tuo trumpiau reikia kepti). Aš kepu su picos kepimo funkcija (mano orkaitė turi) 220 C -10 min.
Skanaus
Įkvėpimas: Katie Caldesi "The Italian Cookery course"
No comments:
Post a Comment