Monday, June 1, 2015

Tortas "Bokštas"



Mane visada savotiškai žavėjo amerikietiški tortai. Gal ne tiek skoniu, kiek išvaizda - spalvoti, ryškus, aukšti.  Vis žadėjau sau vieną dieną kažką panašaus išbandyti. Ką gi, pradėsime nuo aukštų tortų. 
Man buvo labai smalsu, kaip gi juos valgyti? Turiu omeny, kaip pjaustyti ir į kokias lėkštes dėti. Mes esame pratę prie mažų torto gabaliukų, o čia..? :) Kai ieškojau plačios mentelės, kad galėčiau išlyginti torto šonus, parduotuvėje (berods Scilis) pardavėja, beje, irgi susidomėjo šiuo klausimu - kaip jį valgyti, tą aukštą tortą :). 
Tuo pačiu nusprendžiau išpildyti mamos prašymą ir nors kartą iškepti mažą tortuką :-) na, apie aukštį niekas nekalbėjo :-D 
Tortas gavosi įspūdingas (tik dabar pagalvojau, kad reikėjo išmatuoti jo aukštį). Ir man pirmą kartą per ilga laiką truputį drebėjo rankos jį pjaustant (gal dėl jaudulio, o gal dėl to, kad man vyras šventai tikėjo kad jis (tortas) subyrės tą pačią akimirką, kai aš įkišiu į jį peilį).
Ta va, tortas ar aukštas kaip bokštas, ar žemas valgomas taip pat - atpjauni, įdėti į lėkštę, paimi įrankius ir kapoji :-) vėliau dar paprašai pakartoti. Viskas. Nieko antgamtiško. Realiai tai tas pats standartinis 20 arba 23 cm tortas tik į aukštį, o ne į plotį. :) 





Tortas "Bokštas" 



Tešla:


  • 2 ir 1/4 stiklinės miltų
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š. sodos
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1 stiklinės grietinės
  • 2 v.š. pieno
  • 2 a.š. vanilės ekstrakto
  • 170 g kambario temperatūros sviesto
  • 150-200 g cukraus, pagal skonį
  • nutarkuota vieno apelsino žievelė
  • 4 tryniai (L dydžio kiaušiniai)

Pertepimui:


  • aviečių sirupas

Kremas:

  • 250 g mascarpone sūrio
  • 200 g grietinėlės
  • 1 a.š. želatinos
  • 2 v.š. aviečių uogienės
  • 2 v.š. cukraus pudros

Kefyro panna cotta:


  • 700 ml. kefyro
  • 250 g grietinėlės
  • 50 g balto šokolado
  • 150 g cukraus
  • 20 g želatinos
  • žiupsnis druskos
  • 250 ml. aviečių sirupo



Papuošimas: 

  • vaflių vamzdeliai
  • sviestinis kremas (100 g sviesto suplakti iki purumo su 4 v.š. saldinto kondensuoto pieno)
  • valgomos gėlės






Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Patepkite sviestu 3-jų apvalių 16 cm diametro kepimo formų šonus,  o dugną išklokite kepimo popieriumi.

Viename dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Persijokite. 
Kitame dubenyje sumaišykite grietinę, pieną ir vanilės ekstraktą.

Virtuvės kombaino inde (su mentelės virtuvės kombaino priedu) suplakite sviestą su cukrumi iki purumo. Sumažinkite greitį ir po vieną dėkite trynius. Gerai suplakite po kiekvieno įdėjimo. Įmaišykite apelsino žievelę. 
Maišant minimaliu greičiu įdėkite pusę miltų mišinio ir visą grietinės mišinį. Pamaišykite, sustokite, nustumkite su mentele viską nuo sienelių žemyn ir įdėkite likusį miltų  mišinį. Sumaišykite, tik tiek, kad susijungtų ingredientai (ne ilgiau). 
Padalinkite tešlą po lygiai tarp 3 kepimo formų ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 25-30 min arba kol medinis pagaliukas, įkištas į vidurį ir ištrauktas liks sausas. Išimkite iš orkaitės ir palikite pastovėti dar 10-15 min kepimo formoje, tada išimkite ir atvėsinkite ant grotelių. 

Kremas:

Želatiną sumaišykite su 1 v.š. vandens ir palikite išbrinkti. Įpilkite 50 ml grietinėlės į puodą ir pakaitinkite. Sumaišykite su želatina, kol ji visiškai ištirps. 
Dubenyje sumaišykite likusią grietinėlę, mascarpone sūrį, cukraus pudrą ir suplakite su mikseriu iki standumo. Įpilkite grietinėlę su želatina ir suplakite. Įmaišykite aviečių uogienę.

Kefyro panna cotta:

Patepam 1 l talpos pusiau sferinę formą plonu sluoksniu aliejaus (labai plonu, vos juntamu). Formos apačia turi būti 15-16 cm diametro, t.y. turi atitikti jūsų kepimo formos diametrą. 
Želatiną sumaišome su šlakeliu vandens ir paliekame išbrinkti. Puode sumaišome ir pakaitiname iki 80 C grietinėlę ir cukrų. Įmaišome baltą šokoladą, druską ir želatiną. Kai masė taps vienalytė, įmaišome likusią grietinėlę ir ataušiname masę iki 40 C. Tada įmaišome kefyrą. Padalinam masę į 3 dalis. Įpilam pirmą dalį į formą ir įdedam ją į šaldiklį, kad sustingtų. Į antrą dalį įmaišome 100 ml aviečių sirupo ir įpilame ant pirmos dalies (kai ana sustings) ir įdedame į šaldiklį kad sustingtų. Į trečią dalį įmaišome likusį aviečių sirupą ir įpilame į formą ant antros dalies, grąžiname į šaldiklį (jei turite pakankamai laiko, tai galima dėti į šaldytuvą, bet aš skubėjau, todėl naudojau šaldiklį).

Surinkimas:

Ant torto padėkliuko padėkite pirmą tešlos dalį ir patepkite aviečių uogiene. Patepkite kremu ir padėkite antrą tešlos dalį. Patepkite ją uogiene, tada kremu ir uždėkite trečią tešlos dalį. Aptepkite torto viršų ir šonus likusiu kremu ir išlyginkite su mentele, kad šonai ir viršus būtų lygus. 
Ant viršaus uždėkite panna cotta - tiesiog apverskite formą su panna cotta ir truputį pašildykite ją, kad lengviau išsiimtų, atsargiai nuimkite formą. 
Šonus papuoškite su vaflių vamzdeliais. Torto apačią ir panna cottos apačią papuoškite su sviesto kremu. Panna cotta papuoškite su  gėlėmis. 
Skanaus. 



Įkvėpimas: The cake blog, kefyro panna cotta - D. Praspaliauskas, Sviestinis kremas is čia



No comments:

Post a Comment