Tuesday, March 20, 2018

Kai ateina laikas



Kartais tai suknelė, kartais batai, rečiau, bet būna, kad tai rankinukas, kartais tai butelis gero vyno (ar šampano, net pati turiu tokių porą), taurės, lėkštės...oi, ir visai pamiršau , dažnai dar būna, kad tai žodžiai, kartais ištisos kalbos, na, aišku, knygos, receptai (greitai tokiems receptams man reikės atskiros lentynos), daiktai, visa skrynia "daiktų", kurie laukia savo progos. Žodį -  proga,  gal net turėčiau parašyti didžiosiomis. Nes jie taip jos laukia. Daiktai. Pasiseka ne visiems. Šiandienos sėkmės istorija priklauso kaštainių kremui. Tadam (famfarai).
Gavau jį lauktuvių iš Prancūzijos. Aš mėgstu kaštainius. Jie man primena Stambulą.  Kai prasideda kaštainių sezonas, gatvės ten tiesiog dvelkia keptų kaštainių kvapu. Jis kutena nosį ir tikrai sužadina apetitą. Taigi, labai apsidžiaugiau gavusi tokių lauktuvių, bet, kad ir kiek knietėtų, nusprendžiau kremo ant bulkutės netepti (kad paragauti), todėl jis nukeliavo į skrynelę, laukti progos. 
Ir štai, jis jos sulaukė. Užsimaniau vyniotinio ir kai negalėjau apsispręsti dėl kremo, prisiminiau kaštainius. Taigi biskvitas su medumi, kaštainių  kremas ir vyšnių įdaras - what can be better? :-)





Vyniotinis su kaštainių kremu




Tešla:


  • 6 dideli tryniai (108 g)
  • 100 g cukraus
  • 113 g medaus
  • 60 ml aliejaus
  • 60 g sviesto
  • 120 g  miltų
  • 1 a.š. sodos
  • 1/2 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • 6 dideli baltymai
  • 1 vanilės ankštis


Įkaitinkite orkaitę iki 180 C (be ventiliatoriaus), išklokite kepimo skardą (30*45 cm) kepimo popieriumi ir patepkite jį sviestu arba aliejumi (vėliau bus lengviau nuimti popierių nuo tešlos). 
Išlydykite sviestą ir sumaišykite su medumi bei aliejumi. 
Trynius iki vientisos masės sumaišykite su 50 g cukraus.
Sumaišykite  miltus, kepimo miltelius, sodą bei druską ir persijokite.
Sumaišykite trynių bei sviesto mišinį ir tada įmaišykite miltų mišinį. 
Švariame virtuvės kombaino inde suplakite baltymus iki purumo ir plakdami berkite po truputį likusį cukrų (50 g). Baltymai turi būti purūs, bet ne "tvirti", nes juos bus sunku įmaišyti į tešlą. 
Iš pradžių į tešlą įmaišykite 1/3 baltymų, tada įmaišykite likusius. Tešla turi būti vienalytė. Įdėkite tešlą į kepimo skardą ir tolygiai paskirstykite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15-20 min. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti kepimo skardoje. 




Kaštainių kremas:

  • 240 g grietinėlės ( I)
  • 1 tonka
  • 80 g kaštainių kremo
  • 5 g želatinos lapelių (200 blumų)
  • 240 g balto šokolado 34 proc. (jei tokio neturite - padidinkite želatinos kiekį)
  • 515 g grietinėlės (II)


Lediniame vandenyje užmerkite želatinos lapelius, kad išbrinktų. 

Puode sumaišykite grietinėlę (I) ir  tonkos pupelę (sutarkuotą). Užvirkite ir nuimkite nuo ugnies. Palikite 20 min., kad pritrauktų. Nukoškite. Užvirkite dar kartą ir sumaišykite su gerai atspaustais želatinos lapeliais. 

Užpilkite ant šokolado ir palikite porai minučių pastovėti. Gerai sublenderiuokite, įpilkite likusią grietinėlę, įdėkite kaštainių kremą ir vėl gerai sublenderiuokite. Uždenkite maisto plėvele "kūnas prie kūno" ir palikite nakčiai šaldytuve. Kitą dieną išimkite iš šaldytuvo ir suplakite iki kreminės konsistencijos. 



Vyšnių įdaras:


  • 8 g želatinos lapelių
  • 1 tonkos pupelę
  • 400 g šaldytų vyšnių
  • 100 g cukraus

Lediniame vandenyje užmerkite želatinos lapelius, kad išbrinktų. 

Tonkos pupelę sutarkuokite ir sumašykite su cukrumi ir vyšniomis. Viską sudėkite į puodą ir virkite (kartas nuo karto maišant) ant vidutinės ugnies, kol vyšnių sultis šiek tiek sutirštės. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite gerai atspaustus ir nusausintus želatinos lapelius. Įdėkite įdarą į dubenį, uždenkite su maisto plėvele "kūnas prie kūno" ir palikite atvėsti kelias valandas. 



Surinkimas:

Padėkite tešlą ant virtuvinio rankšluosčio ir nuimkite kepimo popierių. Patepkite tešlą tolygiai  plonu kaštainių kremo sluoksniu. Per tešlos vidurį, išilgai padarykite juostą iš vyšnių įdaro ir susukite vyniotinį. Palikite 5 min. Likusį kremą įdėkite į konditerinį maišiuką su antgaliu "žolė" ir papuoškite vyniotinio viršų. Skanaus


Įkvėpimas: Gretchens Bakery; Ch. Felder "Mastering the fundamentals of French pastry" 

No comments:

Post a Comment