Monday, September 10, 2018

Kai būni graži



Nesenai į mano gyvenimą atėjo Kunigunda. Aš sunkiai įsimenu vardus, bet jos, jos vardas pasiliko su manim. Jau senai galvoje sukosi mintys apie piešimą arba tapybą ir štai "...ateik į "Baltas Kubas" studiją, mokau tapyti..." Taip paprastai. Ach, Kunigunda, may be someday I will. :-)
Bet šį kartą "some day" atėjo daug greičiau. Galbūt paslaptis tame, kad laikas po gimtadienio tampa tirštesnis, lyg kas įpylė į stiklinę koncentratą, pamiršęs praskiest vandeniu.  
Ir štai vieną ketvirtadienio rytą aš esu studijoje, prie drobės ir bandau susivokti. Oi, nėra lengva. Nėra. Pradžia visada tokia, žlugdančiai motyvuojanti. 
Kunigunda aiškina apie spalvas, rodo kaip jos susijungia, kaip gimsta naujos. Taip paprastai ir natūraliai. Tas virsmas negali nejaudinti. Mane jaudina. Tikrai. 
Akies kraštu vis stebiu Kunigundą. Kokia ji graži. Ar kai susitikome pirmą kartą tai pastebėjau? Nežinau. Bet dabar, dabar ji tokia graži. (Just OMG, really). Toje studijoje, su mumis ji tobulai graži. Tai parodo žmogaus ir konteksto santykį. Ir aš, aš nevalgingai pradedu galvoti, kada aš (ar iš viso kada) būnu tokia tobulai graži. Ar yra vieta, momentas, aplinkybė...  kas nors....

Jau senai bloge nebuvo paprastų, kasdieninių dalykų. O juk jie padeda švęsti paprastą dieną (kožną dieną). Taigi šiandien super morkų pyragas, arba tortas - priklausomai nuo to, kaip ji pateiksite. 




Morkų pyragas su sūrio kremu


Tešla:


  • 350 g miltų
  • 1,25 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. sodos
  • 1,25 a.š. malto cinamono
  • 1/2 a.š. malto muskato
  • 1/8 a.š. maltų gvazdikėlių
  • 1//2 a.š. druskos
  • 450 g smulkiai sutarkuotų morkų
  • 200 g cukraus
  • 100 g rudo cukraus
  • 4 kiaušiniai (L)
  • 1,5 stiklinės aliejaus
  • 100 g kubeliais supjaustytų konservuotų ananasų
  • 60 g smulkiai sukapotų graikiškų arba karijų riešutų

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. 
Čia nurodytas didelis tešlos kiekis. Aš iškepiau tris 18 cm diametro biskvitus. Iš dviejų padariau tortą, o trečią suvalgėm "ragaudami" ar skanu. Taigi paruoškite tris apvalias 18 cm diametro kepimo formas - patepkite jas gausiai sviestu ir taip pat gausiai apibarstykite rudu cukrumi.

Sumaišykite miltus su kepimo milteliais, soda, druska ir prieskoniais, persijokite. 
Į virtuvės kombaino indą sudėkite cukrų (rudą ir baltą) su kiaušiniais ir plakite su plakimo šluotele 1 min. Tada nestabdant virtuvės kombaino plona srovele įpilkite aliejų. Kai viską  supilsite, plakite dar 2 min. Įmaišykite (su mentele)  morkas, miltų mišinį, riešutus ir ananasus. 
Padalinkite tešlą po lygiai tarp formų ir pašaukite jas į orkaitę. Kepkite apie 35 min. arba kol medinis pagaliukas, įkištas į vidurį ir ištrauktas, bus sausas. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti formose. 



Sūrio kremas:

  • 500 g Philadelphia sūrio (kambario temperatūros)
  • 60 g trimolino (invertinis cukrus)
  • 6 g želatinos lapelių
  • 300 g grietinėlės
Želatinos lapelius užmerkite lediniame vandenyje ir palikite išbrinkti.
Grietinėlę suplakite iki kreminės konsistencijos (ne super standžiai). 
Trimoliną pašildykite. Želatinos lapelius gerai atspauskite ir ištirpinkite (mikrobangų krosnelėje) ir sumaišykite su trimolinu, tada trimolina sumaišykite su sūriu iki vientisos konsistencijos. Tada viską sumaišykite su grietinėle. Įdėkite kremą į konditerinį maišiuką su antgaliu "žvaigždė"


Surinkimas:

Padėkite vieną biskvitą ant torto padėklo, viršų papuoškite kremu. Ant viršaus uždėkite kitą biskvitą ir jo viršų irgi papuoškite kremu. Palikite šaldytuve porai valandų susistovėti, nors aišku valgyt galima praktiškai iš karto (jei nekantraujate). 

Įkvėpimas: Cook's Illustrated Cookbook

5 comments:

  1. Prašau sakykite, kiek būtų paprastoa želatinos ir ar galima trimoliną pakeisti paprastš cukrumi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. As naudoju zelatina kuri yra 180 blumu. Ji gali buti lapeliais o gali buti ir milteliais. As nezinau kokia jus naudojate, todel negaliu patarti del kiekio. Bandykite.
      Trimolinas tai yra cukrus is esmes. Galite naudoti pvz medu, arba sirupa koki nors, galu gale paprasta cukru (tik jis sunkiau isimaiso i suri)

      Delete
  2. Kremo aprašyme trūksta Philadelphia surio vaidmens ;) Nes paprastas sksitytojas, gali nelabai suprasti kada ir kur jį panaudoti ��

    ReplyDelete
  3. Alina, Jus ne tik kad kuriate isskirtinius konditerinius sedevrus (kitaip negaliu pavadinti), kokiu nesutiksi jokiame Instagram'e ar kitur. Jie isskirtiniai, kokius gali kurti tik meniska gyslele turintis zmogus. Ir tiesa pasakius,Jusu sprendimas pradeti mokytis tapyti ant drobes netgi nestebina. Net kyla klausimas, kodel tik dabar ;)...Labai lauksime siame blog'e ne tik potepiu ant konditerinio skanesto, bet ir ant drobes. Beje, ir rasote labai "smagiai". Gal verta pagalvoti ir apie knyga??...

    ReplyDelete