Tuesday, February 23, 2016

Balta duona



Kiek žmogui reikia duonos? Nedaug. Iš tiesų pakaktų 3 gerų receptų - juodos (ruginės), pilkos (ale ciabattos tipo) ir baltos (batonas, brioche ar bulkutės). Ir aš tikrai turiu tokius 3 savo receptus, receptus kuriuos naudoju dažniausiai, tai ką valgome kasdien. Bet kai pamatau kokį nors naują duonos receptą, mane pradeda kutenti noras ją būtinai iškepti ir paragauti.  Aš įsivaizduoju jos nuostabų kvapą, kuris pasklis po  virtuvę, jos traškią (nors ne visada, brioche plutelė dažniausiai būna minkšta) plutelę kai aš jos atsikąsiu. Taip mano gyvenime atsiranda dar vienas duonos receptas. 
Kaip nuostabu žinoti, kad iš vos kelių paprastų produktų, tokių kaip vanduo (arba pienas), miltai, sviestas ar aliejus, druska, cukrus ir mielės (ar raugas) na, kartais dar kiaušiniai, galima sukurti tiek įvairių skonių, tekstūrų ir formų. Duonos kepimas yra magiškas... ir ne todėl, kad sukuri stebuklą savo rankomis, o todėl, kad kai pradedi gilintis į procesus ir niuansus, supranti, jog tai rimtas mokslas su savo gan griežtomis taisyklėmis, stovyklomis ir t.t.  Ir tikras stebuklas, kad žmogus namuose tiesiog paskaitęs receptą ir turintis pakankamai valios jį nuosekliai sekti ir skirti jam laiko ir dėmesio gali iškepti puikią duoną.








Balta duona



  • 250 g pieno
  • 50 g rudo cukraus
  • 70 g sviesto
  • 55 g kiaušinių
  • 20 g šviežių mielių
  • 450 g miltų
  • 1 a.š. druskos
  • kiaušinio plakinys (1 kiaušinis ir 50 g pieno)


Į puodą įdėkite sviestą, cukrų ir įpilkite pieną. Pakaitinkite kol sviestas ir cukrus ištirps. Atvėsinkite mišinį iki 43 C.
Įpilkite pieno mišinį į virtuvės kombaino indą ir įdėkite kiaušinį ir mieles. Pradėkite maišyti su mentelės / K formos lopetėlės priedo pagalba. 
Sumaišykite miltus, druską ir persijokite. Berkite po truputį į virtuvės kombaino indą toliau maišant.
Sustokite, pakeiskite priedą į kablį ir minkykite tešlą 5-6 min., kol ji taps vienalytė ir elastinga. 
Išimkite tešlą ir suformuokite į kamuolį. Įdėkite į aliejumi patepta dubenį, uždenkite su dangčiu ir palikite 20-30 min. 
Patepkite kepimo indą sviestu arba aliejumi. Reikėtų naudoti kepimo indą su dangčiu, pvz . ketaus arba keramikos puodą. 
Suformuokite iš tešlos duonos kepaliuką ir įdėkite į formą. Uždenkite ir palikite pakilti šiltoje vietoje (apie 40 C) 45 min. iki valandos.  Kepaliukas turi padvigubėti. 
Įkaitinkite orkaitę iki 190-200 C. Patepkite duoną plakiniu, uždenkite dangčiu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 40-45 min. Paskutinės 10 min. kepkite be dangčio. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių. Skanaus



Įkvėpimas: Chef steps

No comments:

Post a Comment