Sunday, February 7, 2016

Karameliniai sausainiai pagal Luca Montersino


Šį receptą aptikau Ninos Tarasovos bloge Niksya.Ru . Jos blogas yra lobis, ne tik todėl, kad ten daug skanių, gražių (ir įspūdingų) receptu bet dar ir todėl, kad ji suranda laiko smulkiai su nuotraukomis juos aprašyti ir pateikti. Nina mėgsta mokyti ir nepaslepia kažkokių gudrybių tarp eilučių, kaip dažniai mėgsta maisto blogeriai (tikrai ne visi, bet labai daug kas). Esu išbandžiusi nemažai jos aprašytų receptų ir keletą aprašius čia. Ne visi man tiko ar patiko (bet visi gavosi), bet juk tai skonio reikalas (ir lūkesčių be abejo). 
Bet labiausiai mane žavi jos valia ir noras daryti tai ką mėgsti (ir daryti tai gerai). Būdama dekrete ji susidomėjo konditerija. Pradėjo gaminti, vėliau pradėjo rašyti blogą, gilintis į subtilybes, išvažiavo mokytis į Prancūziją, ten pat praėjo praktiką. Dabar ji yra žinoma konditerė, gan net galima sakyti konditerijos menininkė. Štai taip greitai gali pasikeisti žmogaus gyvenimas. Ne, ne pasikeisti, o žmogus pats gali jį štai taip pakeisti.  
Čia yra straipsnis apie Nina Tarasova. Tikrai rekomenduoju surasti laisvą minutę ir paskaityti. 







Karameliniai sausainiai pagal Luca Montersino



  • 180 g rudo cukraus
  • 50 g grietinėlės 35 proc. riebumo   
  • 350 g labai minkšto sviesto
  • 50 g juodo cukraus
  • 550 g miltų (persijoti)


Grietinėlę užvirkite. 
1/3 rudo cukraus įberkite į puodą su storu dugnu ir išlydykite, tada suberkite dar trečdalį ir išlydykite, po to likusią dalį. Cukraus nemaišykite, galima tik pakėlus puodą lengvai jį pasukti tam, kad cukrus tolygiai pasiskirstytų (nors tai yra įpročio ir įgudimo reikalas, jei mokate virti karamelę, tai virkite taip kai estate pratę). 
Kai išvirsite karamelę, nukelkite ją nuo ugnies ir įmaišykite karštą grietinėlę. Gražinkite ant ugnies ir maišykite iki vientisos masės. Įmaišykite sviestą. Maišykite kol karamelė taps vientisos, lygios konsistencijos. Perpilkite į vėsų dubenį (pvz. metalinį) ir įberkite juodą cukrų bei miltus. Užmaišykite tešlą. 
Padalinkite tešlą per pusę. Padėkite ant kepimo popieriaus lapo ir uždenkite kitu kepimo popieriaus lapu. Iškočiokite tešlą iki 0,5 cm storio ir įdėkite į šaldytuvą 2-4 val. sustingti. Tešlą nėra būtina dalinti pusiau, aš tai padariau patogumo dėlei. 
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi. 
Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir su sausainių formele išpjaukite sausainius, sudėkite juos į kepimo skardą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 15 min. Išimkite iš orkaitės ir atsargiai perkelkite ant grotelių ataušti. Skanaus. 









2 comments:

  1. Mane Ninos tinklaraštis taip pat įkvepia - ir net nesvarbu, kad rusų kalbos žinios tik iš bendro išsilavinimo :}
    O šių sausainių nebuvau mačiusi. Geras, kokia įdomi technika,- niekad tokios nemačiau. Tikrai išmėginsiu ir aš :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nina yra tikrai ikvepiantis zmogus:) rudeni, jei viskas bus gerai tai eisiu i jos mokymus (ji atvaziuoja i Vilniu).
      :) as pvz prancuzu is viso nesuprantu:) bet tinklarscius seku:) padeda google translate labai :)
      Sausainiai tikrai idomus:) sekmes kepant ir skanaus :)

      Delete