Monday, July 25, 2016

Kavos ledai








Kavos ledai




  • 2,5 stiklinės pieno
  • 1 v.š. + 2 a.š. kukurūzų krakmolo
  • 43 g philadelphia sūrio (kambario temperatūros)
  • 1/8 a.š. druskos
  • 1,5 stiklinės grietinėlės
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 3 v.š. gliukozės sirupo
  • 1/4 stiklinės kavos pupelių - stambiai sumaltų


Dubenėlyje iki vientisos masės sumaišykite pieno ir kukurūzų krakmolą. 
Kitame dubenyje iki vientisos konsistencijos sumaišykite druską su sūriu. 
Paruoškite dubenį su šaltu vandeniu ir ledukais. 

Puode sumaišykite likusį pieną, grietinėlę, cukrų ir gliukozę. Užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies 4 min. (skystis turi virti, t.y. kunkuliuoti). Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite kavą. Palikite 5 min., kad pritrauktų, tada nukoškite per sietelį (išklokite jį su merle) ir išspauskite kuo daugiau skysčių. Tada įmaišykite krakmolo mišinį. Grąžinkite ant ugnies ir vėl užvirkite. Virkite maišant 1 min., kol mišinys šiek tiek sutirštės. 
Dalimis, maišant su plakimo šluotele, įmaišykite karštą mišinį į sūrį. Mišinys turi būti vientisas, be gumuliukų. Supilkite mišinį į užsegamą šaldymo  maišelį (tokį kaip  Ziploc) ir įdėkite į ledinį vandenį ataušti (maždaug 30 min. - 1 val.). Mišinys turi būti tikrai šaltas (todėl, jei reikia, į vandenį įdėkite daugiau ledukų ).  
Įdėkite mišinį į ledų gaminimo mašiną ir pradėkite gaminti ledus. Gaminkite, kol ledai taps tiršti ir kreminiai. Sudėkite juos į hermetišką indą, uždarykite dangčiu ir įdėkite kelioms valandoms (nors 4 val.) į šaldiklį subręsti. 10 min. prieš valgant išimkite iš šaldiklio ir leiskite pastovėti kambario temperatūroje, kad jie šiek tiek atitirptų ir juos būtų lengviau įdėti. Skanaus. 

Įkvėpimas: J.Britton Bauer "Jenis Splendid ice cream at home" 

6 comments:

  1. Alina, gal galetumete parasyti gramais, kiek butu "1 v.š. + 2 a.š. kukurūzų krakmolo". Dariau siandien, tai man labai jau skysta gavosi. Aciu labai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Labas vakaras, sakykit, o kas butent gavos skystas? As niekada nesveriau, visada dejau saukstais ir sauksteliais, bet dabar pasveriau 12 g. isejo.

      Delete
  2. Aciu Jums labai. Man visa ta mase, kuria isviriau, sumaisiau su suriu ir saldziau maiselyje isejo skysta. Ir atsalusi jinai man buvo skysta, ir aparatas man jos nepaverte I ledus:). Tai as supyliau paprastai I Inda ir uzsaldziau. Gavosi skanus, bet su tais uzsalusiais mini ledukais. Tai bandysiu dar karta...O kokia turi buti konsistencija viska sumaisius? Kaip plikyto kremo ar kaip blynu tesla? Nes man gavosi kaip lietiniu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sunku kazka pasakyti kai as nemaciau kaip gaminote. Kai ipilu krakmolo misini tai uzvedu ir paverdu dar minute, dvi. Ji man siek tik sutirsteja, tada imasau sūri ir gerai ja atvesinu. Mase buna tirsta bet ne kaip plikyto kremo nes as ja perpilu i ledu masinos inda. Jei butume nedavire tai jaustusi jums krakmolas. Jei mase blogai atvesinga (ji turi buti labai labai salta) tai masina ilgai gamins ledus, o jei aparatas su saldomu indu (kur reikia laikyti saldyklyje 24 val) tai jam nepakaks pajegumu pagaminti ledus jei mase bus ne pakankamai salta, nes jis is pradziu tures ja atvesinti ir tik tada saldys. Todel visada labai gerai atvesinkite mase pries dedant i ledu masina. As kartais atvesinu su ledukais ir tada dar nakciai dedu tiesiog i salytuva kad tikrai atvestu. bandykite dar karta ir jums pavyks :)

      Delete
  3. Alina, o sakykit - aš aišku žiūriu iš karto į paveikslėlį ir galvoju, kaip čia tą glaistą tokį gerą pasidaryti :)) Nes kelis kartus skaičiau receptą ir neradau nieko apie glaistą parašyta - ar aš praleidau kažką? Tikiu, kad gal ir be jo viskas skanu bus, bet man visuomet ledai su glaistu - tobuliausi ;) O dar čia ir riešutukų, berods, matau.. mmm.. Taip pat norėjau paklausti, ar svarbu, kokias pupeles naudosiu? Nes aš dabar apsipatenkinus perku tik aparatui skirtas, nes jau dvi savaites virtuvėj stovi nescafe lioness kavos aparatas - tai dar azartas kol kas :)) Ar aparatams skirtos pupelės tinka? Ir stambiai maltos - tai ar galiu jas pati malti, ar visgi jau čia reikia man ieškoti pirkti specialių? Beje, kodėl patartina naudoti būtent stambiai maltas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki,
      Jus nieko nepraleidote, cia yra tik ledu receptas. Tiesiog pamerkiau juos i islydyta ir su kapotais riesutais sumaišyta sokolada.
      As apie kavos aparatus nelabai ka ismanau. Tiesiog perku man skania kava (ne malta) ir stambiai susmulkinu pupeles (nemalu o tiesiog sukapoju). Infuzijai jos puikia tinka ir veliau lengviau jas nukosti nei smulkiai malta kava.

      Delete