Thursday, August 25, 2016

Pure pyragaitis

Šiandien vakare, kaip nekeista, mažius mažiau maivėsi besirenkant pasakų knygą. Tiesą pasakius, visai nesimaivė ir paėmė pirmą, kurį gulėjo po ranka. Tai buvo "Aukšyn kojom". Perskaitėme jo mėgstamą pasaką apie Bumptį, kuris gyveno ant kelio ir visi važiuojant darė "bumpt" ir tada dar vieną apie gimtadienį, kuri mažių sugraudino. Tiesa pasakius, jį ir mane užkabino, todėl noriu skirti šitą pyragaitį visiems pasimetusiems gimtadieniams, visiems gimtadieniams, kurie negali surasti savo šeimininkų. Mini tortukas neivykusiems gimtadieniams...
Pasakoje viskas baigiasi gerai, drambliukas ir gimtadienis atranda vienas kitą ir vienas kitu labai džiaugiasi. Bet taip būna ne visada ir kai nutinka kitaip, belieka tik užsimerkti ir susapnuoti gerą pabaigą. 



Šita pyragaitį suradau E. Krasnovos facebook'o paskyroje. Jam iš tiesų gan sunku atsispirti, todėl vos ne iš karto jį pagaminau. Tai vienas lengviausių pyragaičių, kokius esu valgius. Tiesiog gabaliukas debesėlio. Pasiflorų kremas suteikiam jam gaivumo. Įsivaizduokite, ankstyvą rytą, vasarą, gulite ant žolės (gaivios ir vėsios nuo rasos) ir žiūrite į mėlyną dangų, o ten plaukia vos keli balti ir purūs debesėliai - štai toks ir yra tas pyragėlis. 

Pure pyragaitis




Sudėtis:
  • Pasiflorų cremeau
  • Kokosų musas
  • Šokoladinis biskvitas be miltų




Pasiflorų cremeau:


  • 155 g pasiflorų piure
  • 175 g mango piure
  • 100 g tryniu
  • 125 g kiaušinių
  • 115 g cukraus
  • 115 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 2,5 g želatinos (lapeliai, 200-220 blumų)



Lediniame vandenyje užmerkite želatinos lapelius 10 min., kad išbrinktų.  

Pagaminkite creme anglaise:
Į puodą įpilkite pasiflorų ir mango piure ir virkite ant silpnos ugnies, kol kraštuose atsiras pirmi burbuliukai.
Dubenyje sumaišykite trynius, kiaušinius ir cukrų. Nuolat maišant su plakimo šluotele, lėtai įpilkite pusę karšto skysčio į trynių masę. Įpilkite masę atgal į puodą ir kaitinkite ant mažos ugnies nuolat maišant, kol šiek tiek sutirštės arba kol pasieks 84 C. Pabaigoje įmaišykite gerai atspaustą želatiną.
Atvėsinkite masę iki 35-40 C. Įdėkite sviestą ir gerai sublenderiuokite su rankiniu blenderiu. 
Pripildykite 1/3 formų tūrio ir užšaldykite.



Kokosų musas:


  • 370 g kokosų muso
  • 11 g želatinos
  • 110 g itališko morengo
  • 225 g grietinėlės


Lediniame vandenyje užmerkite želatinos lapelius 10 min., kad išbrinktų.  

1/3 kokosų piure pašildykite puode ir ištirpinkite jame (gerai atspaustus) želatinos lapelius. Sumaišykite su likusia kokosų piure. Švelniai sumaišykite piure ir itališką morengą ir tada su pusiau išplakta grietinėle. 
Įdėkite į silikonines formas ant pasiflorų kremo. Ant viršaus uždekite išpjautą biskvito gabaliuką (receptas žemiau) ir šiek tiek jį įspauskite, kad jis panertų į musą. Užšaldykite.



Šokoladinis biskvitas be miltų

  • 120 g trynių
  • 180 g baltymų
  • 65 g cukraus
  • 170 g juodo šokolado


Įkaitinkite orkaitę iki 175 C. Išklokite kepimo skardą silikoniniu kilimėliu arba kepimo popieriumi. Arba naudokite silikoninį kepimo kilimėlį su 0,5-1 cm borteliu. 

Juodą šokoladą išlydykite. Jis turi sušilti ne daugiau nei 40 C.

Trynius suplakite su 1/2 cukraus kiekiu iki purumo ir įmaišykite šokoladą. 
Baltymus suplakite iki  standumo (minkštų putų) ir atsargiai sumaišykite su trynių mase. Tolygiai paskirstykite ant kepimo skardos (0,5 cm storio/aukščio) ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 15 min. Ištraukite, ataušinkite ir išpjaukite biskvitukus pagal naudojamą pyragėlių formą (keliais mm mažesne nei naudojama forma). Užšaldykite. 



Surinkimas:



Išimkite pyragaitį iš silikoninės formos ir apliekite balta veidrodine glazūra. Aš naudojau originalų E. Krasnovos receptą, bet glazūra man ne visai patiko, todėl kitą aš naudočiau šitą glazūrą.

Dėl įdomumo įkeliu ir E. Krasnovos baltos, veidrodinės glazūros receptą:

  • 300 g balto šokolado
  • 7 g želatinos
  • 115 g pieno
  • 115 g grietinėlės
  • sirupo a 30 (100 g vandens ir 135 g cukraus)
  • balti dažai
Lediniame vandenyje užmerkite želatinos lapelius 10 min., kad išbrinktų.  
Puode užvirkite pieną, grietinėlę ir sirupą. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite šokoladą, grąžinkite ant ugnies ir virkite iki 103 C. 
Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite želatiną ir dažus. Gerai sublenderiuokite su rankiniu blenderiu. Uždenkite maisto plėvele "kūnas prie kūnas" ir palikite parai šaldytuve. Prieš naudojant pašildykite glazūrą iki 35 C ir gerai sublenderiuokite. 



Įkvėpimas: Receptą suradau Elenos Krasnovos facebooko puslapyje

2 comments:

  1. Nuostabus desertas. Gal galite patarti, kur ieškoti pasiflorų ir mangų tyrių?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aciu:)
      tyres perku Dasitoje (arba gardugardu.lt) arba Prome saldytos buna.

      Delete