Sunday, July 16, 2017

Fly

Prieš keletą dienų skridau oro balionu ir man nebuvo baisu. Šiaip tai aš bijau aukščio (labai). 10 aukšte prie balkono turėklų prieiti man būdavo šiokia tokia problema. Kas mane pažįsta dabar nusišypsos, nes aš šokau su guma nuo TV bokšto (kai dar galima buvo), o dar aš šokinėjau su parašiutu :-) Bet mano baimė visados buvo su manim. Gimus mažiui ji tiek paaštrėjo, kad teko parduoti parašiutą, nes net pagalvojus apie aukštį, man pradėdavo svaigti galva ir išpildavo prakaitas. Manau, kad ir ką  darytum, tai turi teikti daugiau malonumo nei sukelti tau  nepatogumu ar problemų. Jei balansas pradeda svirti į kitą pusę, reikia kažką keisti ir judėti toliau. 
Kai gavau dovanų skrydį balionu, šiek tiek pasimečiau - ar aš to tikrai noriu (na pasirodo sakiau, kad norėčiau ;-) ) Valanda aukštai ore man siejosi su pasivaikščiojimu dangoraižio stogu (if you know what I mean). Bet gal metas nuotykiui? Taip, manau, kad tiesiog atėjo laikas :-) nes oras buvo nuostabus (tikra vasara) kas šiemet yra tikrų tikriausia sėkmė (tas pats kaip loterijoje laimėti). Kažkaip viskas lengvai ėjos, atvažiavom, įlipom į balioną ir pakilom. Mano baimė tyliai kuždėjo - nežiūrėk žemyn, tik nežiūrėk žemyn. Iš pradžių taip ir dariau :-) o vėliau pažiūrėjau (nes pilotas vis pasakojo - o čia vat tas, o čia, žiūrėkite , anas) ir .... man nebuvo baisu. Pačiai keista. 

O jei jau apie dangų, tai pristatau jums lengvą kaip debesėlis (ir tokią pat skanią) - pistacijų pavlovą su persikais ir braškėmis. Juk vasara be pavlovos ne vasara, tiesa? 




Pistacijų pavlova su persikais ir braškėmis


Pavlova:


  • 1 stiklinė smulkiai sukapotų pistacijų riešutų 
  • 2 v.š. kukurūzų krakmolo
  • 5 baltymai (kambario temperatūros)
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1 a.š. balto vyno acto
  • 1,5 stiklinės cukraus
Įkaitinkite orkaitę iki 90-100 C.
Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Ant popieriaus pažymėkite 23 cm dydžio apskritimą. 
Pistacijas sumaišykite dubenyje su krakmolu.
Virtuvės kombaine suplakite baltymus su druska, kol jie suputos. Tada įpilkite actą ir suplakite iki lengvo piko. Tada berkite, po porą šaukštų, cukrų ir plakite baltymus iki morengo konsistencijos. Atsargiai įmaišykite riešutus su krakmolu. Įdėkite tešlą ant kepimo popieriaus ir suformuokite 23 cm diametro žiedą (nupieštas apskritimas jums tame labai padės). Pavlova turi šiek tiek priminti vulkaną (su šiokiu tokiu įdubimų per vidurį - tai vietą kremui). Pašaukite į orkaitę ir kepkite 1,5 val. Išjunkite orkaitę ir palikite pavlova dar valandai atvėsti orkaitėje. Išimkite ir pilnai atvėsinkite. 

Kremas: originale naudojamas kremas yra 1,5 stiklinės grietinėlės +  1/2 stiklinės mascarpone + 1/4 stiklinės cukraus + vanilė. Aš naudojau šitą kremą

Uogų įdaras:

  • keli persikai, supjaustyti griežinėliais
  • 250 g supjaustytų braškių + kelios papuošimui, supjaustytos griežinėliais
  • kelios šakelės mėtų
  • kelios šakelės baziliko
  • 40 g cukraus 
  • 10 g cukraus + 2 g pektino NH
  • sauja smulkiai sukapotų pistacijų riešutų
Smulkiai supjaustytas braškės sumaišykite su cukrumi, smulkiai supjaustytais mėtų ir baziliko lapais ir palikite kelioms valandoms pastovėti.  Pašildykite iki 50 C ir įmaišykite sumaišytą su cukrumi pektiną. Užvirkite, ataušinkite ir sumaišykite su persikais. Palikite šiek tiek pastovėti, kad skoniai susijungtų.

Kai pavlova atauš, į vidų įdėkite kremą. Ant viršaus sudėkite persikus, braškes ir pabarstykite pistacijų riešutais. 
Skanaus




Įkvėpimas: Food and Wine Annual Cookbook 2016



4 comments:

  1. Sveiki, mazas pastebejimas klausimas del cukraus kiekio recepte.. rasot 1,5 a.s. cukraus - ar gali taip but? As kepiau su stikline cukraus nes nepatikejau, gavosi super skaniai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, atostogauju tai retai prieinu prie blogo. Aciu uz pastabuma, tikrai cukraus turi buti 1,5 stiklines ne sauksto.

      Delete
  2. Aš oro balioną išbandžiau prieš kelias savaites ir man labai labai patiko! Naujus dalykus man reikia labai prisiversti daryti, tai čia visai iššūkis buvo.. Bet kuo toliau, žiūriu, tuo labiau man jų norisi :) Skridom vakare ir tas vakarėjantis Vilnius atrodė iš tikrųjų magiškai.. Bet va dabar pradedu galvoti, kad gal reiktų išbandyti ir ką nors ektremaliau? Na, kol sveikata leidžia ir t. t. ir pan. :) Svarstau sau pasidovanoti šuolį su virve - https://www.laisvalaikiodovanos.lt/dovanos-pagal-kategorija/suolis-su-virve - gimtadienio proga :D Reikia save palepinti, bet kartais reikia sau ir įsispirti :))) Palepinsiu va šiuo toooortu, kuris atrodo t o b u l a i. Uogos, lengvumas ir cukrus - viskas, ko reikia :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) smagu, kad save lepinate:)
      Senai jau negaminau Pavlovos:) reikia ir man ja prisiminti:)
      as pries n metu sokau su guma/virve nuo TV boksto (tada dar galima buvo). Buvo baisu bet tikrai verta:) Atraskite kazka naujo sau:) Sekmes

      Delete