Sunday, November 12, 2017

Rožė


Pamenu kai jie čia atsikraustė. Kaimynai. Jauna pora. Į namus pirmą įleido katę ir netoli įėjimo, kieme pasodino rožių krūmą. Rožės labai lepios gėlės, bet šita įsišaknyjo ir subujojo taip, lyg visą gyvenimą lauktų tos progos. Progos augti ir žydėti kieme ir džiuginti ateinančius, džiuginti išeinančius. Džiuginti. O, kas tai buvo per rožė... Pora labai ja džiaugės. Kartais atrodė, kad jie nieko neturi, tik tą rožę. Rožė buvo visas jų turtas. Dažnai mačiau kaip jie sulėtina žingsnį praeidami pro ją. O kai ji žydėdavo, jie išeidavo gerti kavos ir atsisėsdavo ant laiptelių šalia jos. Kaip ji kvepėdavo. Tai sunku nupasakoti. Tas kvapas... jis buvo toks jausmingas. Žinote kaip būna, įkvepi ir tavo galvoje prasisuka 100 prisiminimų ir 1000 jausmų.  Man ta rožė labai patiko, pravažiuodama pro jų namus, šiek tiek sulėtindavau ir sakydavau (tyliai) - labas rože. Iš lėto jų namai prisipildė daiktų, o kiemas augalų ir jie pradėjo.... jie pradėjo skubėti. Vieną dieną pastebėjau, kad jie daugiau nesulėtina žingsnio ir nesustoja prie savo rožės. Rožė, gražioji rožė, tapo tik gėlė. Vieną dieną ėjau pasivaikščioti ir kaip visada sustojau prie jų vartų, nes norėjau užuost tą nuostabų rožės kvapą. Norėjau, kad jis mane nublokštu toli, toli... žinote būna tokiu dienų kai.... na mes ne apie tai dabar. Taigi, stovėjau ir žiūrėjau į ją. Tokia graži, tokia.... Ne iš karto supratau. Žiūrėjau ir žiūrėjau į ją. Graži rožė daugiau nekvepėjo. "Rože, man labai gaila" tik tiek. 

Toliau tęsiu savo Sous Vide odisėją. Kai atšąla orai, norisi kažko... maistingo. Lašiša puikiai tam tinka. Juk žinote, kad lašiša palaiko smegenų veiklą, pageriną regėjimą, sumažiną spaudimą, mažiną depresiją, apsaugo odą ir t.t. Tuo tarpu raudonos pupelės gausios antioksidantų, geležės, folio rūgštės (ypač aktualu moterims). Taigi vieni pliusai. :-) Skanaus




Sous Vide Lašiša su pupelių salotomis



Lašiša:


  • 2 lašišos filė gabaliukai
  • druska
  • cukrus
  • alyvuogių aliejus
  • šviežiai malti juodi pipirai

Salotos:

  • 500 g raudonų pupelių (konservuotų, nukoštų)
  • 170 g sukapotų svogūnų
  • 20 g susmulkintų petražolių
  • 60 g citrinų sultys
  • 25 g alyvuogių aliejus
  • žiupsnis druskos
  • šviežiai malti juodi pipirai


pašildykite Sous Vide aparate vandenį iki 50 C.
Lašišos filė išplaukite ir nusausinkite. Labai aštriu peiliu padarykite keletą lygiagrečių įpjovimų (ne gilių, įpjaukite tik odą). Pabarstykite druska bei cukrumi ir palikite 10 min. Nuplaukite filė su šaltu vandeniu. Nusausinkite ir pagardinkite druska ir pipirais. 


Lašišą įdėkite į vieną didelį arba kelis mažesnius maišiukus (skirtus gaminti Sous Vide), įpilkite į vidų aliejų. Jei turite vakumatorių, tai vakumuokite (neištraukite visiškai viso oro, nes suspausite lašišą ir vėliau bus sunku ją išimti iš maišiuko), jei ne - dėkite į šaldymo maišiuką ir išspauskite iš jo kiek įmanoma daugiau oro. Galima naudoti vandens išstūmimo metodą - dalinai panardinkite maišiuką į vandenį ir vanduo išstums iš jo orą. Sandariai uždarykite maišiuką. 
Įdėkite lašišą į Sous Vide aparatą ir gaminkite 30 min. 
Tuo tarpu pagaminkite salotas.
Pupelės nukoškite, nuplaukite šaltu vandeniu ir vėl nukoškite. Dubenyje sumaišykite pupeles, svogūnus ir petražolės. Dubenėlyje sumaišykite aliejų, citrinų sultis, druską, pipirus ir užpilkite salotas, sumaišykite. 
Kai lašiša bus paruošta, išimkite ją atsargiai (nes ji bus gan trapi) iš maišiuko ir šiek tiek nusausinkite. Gerai įkaitinkite keptuvę ir įpilkite į ją šlakelį aliejaus. Atsargiai įdėkite lašišos filę į keptuvę, oda į apačią ir kepkite 30 sek - 1 min. 
Į lėkstę įdėkite salotas ir ant jų atsargiai padėkite lašišos filė. Skanaus.

Įkvėpimas: Chefsteps.com

No comments:

Post a Comment