Thursday, November 16, 2017

OSOM



Mažius serga. Tupim abu du namuose. Šiandien jam buvo ūpas, tai darėm kokteilius iš pieno ir mėlynių (pasirodo šiltas jis yra net skanesnis, nei šaltas vasarą)  bei kepėm bananų duoną. Paragavęs kokteilio, tokiu super žinovo tonu sako - osom, tikrai osom. Pašiaušiau jam plaukus ir apkabinau :-) Ūpas pakilo ir man. Neveltui tie multikai anglų kalba, neveltui :-) 

O čia yra super osom šu pyragaičių receptas iš M. Selyaninos kolekcijos. Kažkaip senokai jų nekepiau, tai vat prisiruošiau atgaivinti "įgūdžius". Skonių derinys kaip ir paprastas, bet kaip dažnai būna - nei pridėti nei atimti - tobulas. Šokoladas, tonka, kava, riešutai...mmminam. 







Šu pyragaitis su šokoladiniu, tonkos bei kavos kremu




Šokoladinis Cremeux su tonka:


  • 250 g creme anglaise
  • 100 g juodo šokolado ( 70 proc.)
  • 1 tonka pupelė
  • 2 g želatinos (lapelių)
Creme anglaise:

  • 125 g pieno
  • 125 g grietinėlės
  • 50 g trynių
  • 30 g cukraus

Želatiną užmerkite lediniame vandenyje, kad išbrinktų, išimkite ir gerai atspauskite. 
Išvirkite creme angalaise (čia bloge yra ne kartą aprašytas būdas, nesinori kartotis) ir sumaišykite su želatina. Tonka pupelę sutarkuokite ir sudėkite į indą kartu su šokoladu. Ant viršaus užpilkite karštą creme anglaise ir palikite porai minučių, kad šokoladas aptirptų. Sublenderiuokite su blenderiu iki vientisos masės. Uždenkite su maisto plėvele "kūnas prie kūno" ir palikite nakčiai šaldytuve. 


Kavos skonio grietinėlės kremas:

  • 500 g grietinėlės
  • 50 g kavos pupelių
  • 30 g cukraus pudros
  • 2,5 g želatinos lapelių (nėra būtina, bet jei pyragaičiai bus valgomi ne iš karto, aš įdedu į kremą šiek tiek želatinos)

Želatiną užmerkite lediniame vandenyje, kad išbrinktų, išimkite ir gerai atspauskite. 100 g grietinėlės pašildykite ir ištirpinkite joje želatiną. Sumaišykite su likusia grietinėle. Sumaišykite grietinėlę, kavą ir cukrų. Uždenkite maisto plėvele ir palikite šaldytuve per naktį. Kitą dieną prieš naudojant nukoškite, pasverkite (jei trūksta svorio, papildykite grietinėlės) ir suplakite. 


Riešutinis nougatine:

  • 150 g cukraus
  • 3 g pektino NH
  • 125 g sviesto
  • 50 g gliukozės
  • 10 g vandens
  • 150 g smulkiai sukapotų riešutų
  • 2 g tirpios kavos
50 g cukraus sumaišykite su pektinu. Tirpią kavą išmaišykite vandenyje. Į puodą sudėkite gliukozę, 100 g cukraus, sviestą ir kavą, pašildykite iki 40 C ir įmaišykite cukrų su pektinu. Užvirkite ir pavirkite nuolat maišant 1-2 min. Nuimkite nuo ugnies ir sumaišykite su riešutais. Masę padėkite ant silikoninio kilimėlio ir uždenkite kitu silikoniniu kilimėliu, su kočėlu plonai iškočiokite masę (kuo ploniau, tuo geriau). Pašaukite į įkaitintą iki 170 C orkaitę ir kepkite 10-15 min. Išimkite, ataušinkite ir sulaužykite reikiamo dydžio gabaliukais. Įdėkite į hermetišką indą (jame nougatine gali gan ilgai išsilaikyti). 


Plikyta tešla:

  • 250 g vandens
  • 5 g druskos
  • 5 g cukraus
  • 100 g sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 135 g miltų
  • 15 g kakavos
  • 4-5 kiaušiniai

Craquelin tešla:

  • 75 g sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 95  g rudo cukraus
  • 85 g miltų
  • 10 g kakavos

Kaip pagaminti plikytą tešlą ir craquelin detaliai aprašyta ČIA
Kaip iškepti ir paruošti šu pyragaičius irgi viskas aprašyta čia. 
Įdarykite pyragaičius šokoladinių cremeux, viršų papuoškite kavos kremu, papuoškite nougatine. 
Skanaus

No comments:

Post a Comment