Saturday, November 30, 2013

Šeštadienis su Moliūgo ir Maskarpone sūrio pyragu su Tonka pupelėmis ir Romu bei Juodo alaus šokoladiniu tortu su avietėm ir šokoladiniu ganašu

Tobulas rytas? Tobulas savaitgalio rytas dabar man - ne pusryčiai į lovą, ne. Dabar mano tobulas rytas - kai mažius pamiega ilgiau ir aš IRGI galiu išgėliau pamiegoti. Šiandien būtent toks rytas:) Miegojom iki pusės dešimtos!

Vakar, nors ir vėlai, bet buvo taurė vyno prie židinio. Bulkutę pasilikau rytui, nes žinojau, kad ties viena šviežiai kepta bulkute bus labai sunku sustoti. Mėgavausi tyla aplinkui, o dar labiau tyla galvoje. Jokių minčių, jokių... na galima, aišku, pafilosofuoti, kad tik mirus galima tokia būsena kaip "jokių minčių" ir tai mes neesam dėl to užtikrinti. Kai nėra minčių atsiranda vietos emocijoms. Kadangi žmogus vientisa būtybė, tai aišku, jog mintys ir emocijos yra susijusios, bet būna gera kai mintys užleidžia savo vietą emocijoms. Kai gali tiesiog mėgautis vyno skoniu, židinio šiluma, tamsa už lango ir šešėliais nuo ugnies..

Prie kavos ir bulkutes su mėlynių džemu atidūrė ir naujas numeris Bon Appetit magazine. Labai skanus žurnalas, jau pora metų džiaugiuosi juo. Gražios ir apetitą keliančios nuotraukos, įdomūs straipsniai, geri receptai...tik va viena bėda, dabar santykis reklama/receptai pasiekė, man jau atrodo,  kritinę ribą - 70/30 procentų. 
Šitame numeryje jau atkeliavo kalėdinių sausainių receptai, reikės kažką būtinai išbandyti.



Kolei pusryčiavom virtuvėje, pasklido juodos duonos kvapas. Šiandien jaukumas kvepėjo kepama juoda duona. Trūko tik pečiaus ir malkų spragsėjimo  garso. Savaitgaliais laikas man bėga labai greitai, o taip norisi neskubėti ir viską daryti LĖTAI. 

Turiu daug silpnybių...batai, knygos, indai, maistas....PRIESKONIAI. Todėl stengiuosi kuo rečiau užsukti į prieskonių parduotuves, nes bėda bėdute, visko reikia...reikia... reikia...
Viena tokia bėdų vieta yra Gourmet studio. Praeitą savaitę "važiavau pro šalį" taip sakant...:D

Vienas iš mano pirkinių buvo Tonka pupeles. Tonka yra svečias iš Pietų Amerikos, kur išauga vaisiaus viduje ant medžio. Dėl savo malonumą suteikiančio kvapo naudojama kulinarijoje, parfumerijos pramonėje ir net tabako gamyboje. Jos kvapas tai visa puokštė- vanilė, cinamonas, gvazdikas ir migdolas. Tiesa, parduotuvėje man pasakė, kad ją reikia naudoti taip pat kaip ir vanilės ankštį - perpjauni ir seklytes išgramdai :D Labai tikiuosi, kad mergaitė neužsiraus ant kokio kulinaro žurnalisto, kuris jai pridarys gėdos viešumoje....Tonka yra tarkuojama kaip ir muskato riešutas, nėra ten jokių seklyčių ;)

Šiandienos desertas - Moliūgo ir Maskarpone sūrio pyragas su Tonka pupelėmis ir Romu.


Moliūgo ir Mascarpone sūrio pyragas su Tonka pupelėmis


  • 6 kiaušiniai (baltymai atskirti nuo tryniu)
  • 240g moliūgo piure (moliūgą išplauti, perpjauti per pusę, išvalyti vidų, dėti vidum į apačią ant kepimo skardos ir kepti karštoje (200C) orkaitėje apie valandą kolei iškeps (suminkštės). Laikas priklauso nuo moliūgo dydžio. Su šaukštu išgriebti minkštumą į kiauraindį ir leisti nuvarvėti skysčiui. Piure turi būti "sausa", bulvių košės konsistencijos.
  • 140 g. cukraus (būtų gerai - cukraus pudros)
  • 115 g. maskarpone sūrio
  • 4 v. šaukštai pieno
  • 2 v. šaukštai romo
  • 1 tonkos pupelė sutarkuota
  • 50g. sviesto (aš naudoju Ghee)
  • 65g. miltų pyragams (arba 50 g paprastu kvietinių miltų + 15g krakmolo)
  • žiupsnis druskos
  • pusė arb. šaukštelio citrinos sulčių

Taigi...šitame recepte susitinka dvi aukštosios technologijos :D kalbu apie virtuvės pagalbininkus - mano "kairę" ir "dešnę" rankas :) - Thermomiksa ir Tupperware ;) Ar galima be ju? Galima:) Bet dabar man reikėtų pamiklinti smegenėles, kad padaryti kažką be jų...kaip ir nuvažiuoti kažkur su žemėlapiu ant kelių be GPS :)

Sūrį, pieną ir sviestą dedam į thermomiksą ir kaitinam 2-3 min. šaukštelis. 37C. Kol sviestas ištirps, sūris suminkštės ir viskas susijungs į vientisą masę. (tą patį, manau, galima pasiekti naudojant mikrobangę - TIK NEPERKAITINKIT, arba karšto vandens vonelėje)
Maišant 2 gr. imaišom romą, tonka ir po vieną trynius. (apie 2min.) Greiti galima padidinti iki 3, bet ne aukščiau. (tą patį galima padaryti su plakimo šluotele atsargiai maišant).
Padidinam greitį iki 3- 3.5 ir po truputį beriam miltus. Išmaišom viską iki vientisos masės be gumuliukų.


Speedy chefe išplakam baltymus su žiupnsiu druskos ir citrinos smiltimis iki standžių putų. Po truputį beriam cukraus pudrą ir plakam iki cukrus "ištirps". (ta patį galima padaryti su mikseriu)
Atsargiai, dalimis įmaišome baltymus į moliūgo masę. Tešla turėtų būti vientisa, be jokių gumuliukų.
Įkaitinam orkaitę iki 165 C (be ventiliatoriaus). Apvalią kepimo formą (23 cm diametro) išklojam kepimo popieriumi (kad lengviau būtų, popierių gerai suglamžykite ir išlyginkite). Tešla keliauja į formą o forma į orkaitę valandai. Ar pyragas iškepęs tikrinam pirštu - lengvai paspaudus pyrago viršų ir paleidus, pyragas turi grįžti į savo vietą (atšokti atgal). 




Kolei pyragas kepa, geras laikas sutvarkyti maža betvarkę virtuvėje, sudėti savo ir mažiaus žaislus į vietą:) bei pas-praginti kukurūzus :)
Šiandien pas mus pirties diena, todėl spragėsiai bus sūrūs prie alaus, o pyragas prie arbatos, desertui, po avienos šašlyko ir keptų baklažanų su česnakiniu padažu.




Šašlykų kepimas yra pas mus tik vyriškas reikalas,todėl aš ten net nebandau kišti savo trigrašio:) o tuo labiau prie avienos šašlyko. Mano tėtis iškepa tokius avienos šašlykus, kad bent jau aš valgau juos be jokiu padažų, garnyrų ir salotų :D nes labai labai SKANU :) Juos net mažius mielai griaužia pasiėmęs už kauliuko... su priedainiu - niam niam niam niam niam. 


Pyragą atvėsinti kepimo formoje. Galima papuošti plakta grietinėle arba mėgstamu džemu ar uogiene. Šį kartą aš apsiribojau cukraus pudra ir maltu cinamonu.







Rytojui man reikės dar vieno deserto, nes ateis draugės kavos ir pyrago. Neplanavau vakare nieko daryti, o jau tikrai neplanavau nieko kepti, bet kadangi po pirties liko alaus ir turiu tonka :D tai, išeis visai skanus tamsaus alaus šokoladinis pyragas su avietėm ir šokoladiniu užpilu. Skamba labai lipniai ir saldžiai? Bet taip nebus, patikėkit.

Juodo alaus šokoladinis tortas su avietėm ir šokoladiniu ganasu

  • 250 g juodo alaus
  • 250 g sviesto
  • 400 g cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 150 g grietinės
  • 2,5 arb. šaukštelio sodos
  • 70 g. kakavos
  • 280 g miltų
  • 1 tonka pupelė, susmulkinta
  • pora saujų aviečių
šokoladiniam ganašui reikės
  • 150 g juodo šokolado, sulaužyto mažais gabaliukais
  • 150 g grietinėlės
  • 1 arb. s. sviesto


Įpilti alų ir sudėti kubeliais supjaustytą sviestą į thermomiksą ir šildyti 3 min. 80C greitis 1.
Įdėti kakavą, cukrų, grietinę, kiaušinius ir tonką į thermomiksą ir maišyti 20 sek, greitis 3.

Įberti miltus ir sodą ir vėl maišyti 20 sek, greitis 3 iki vientisos masės.
Iškloti kepimo popieriumi 23 cm diametro apvalią kepimo formą  ir įpilti į ją tešlą (tešlos konsistencija bus skystoka) 
Kepti 45-55 min. 180 C. Patikrinti su mediniu iešmuku ar jau iškepęs - jis gali būti ne visai sausas ir aplipęs trupiniais, bet ne šlapias nuo tešlos. Neperdžiovinkite pyrago orkaitėje. Išėmę iš orkaitės leiskite jam pailsėti kepimo formoje dar 10-15 min. ir tada išimkite jį atvėsti ant grotelių.
Viską galima padaryti ir be thermomikso -  pyrago receptas be thermomikso
Dabar neturiu šviežių aviečių, tai teks keliauti iki šaldyklio ;) Sumetu pora saujų aviečių į servofiksą (tiesiog neturiu dabar laisvo kiauraindžio) ir palieku iki ryto atitirpti. 

Puošiu savo pyragą rytoj, nes jam reikia visų pirma visiškai ataušti, visų antra - avietės turi atšilti iki kambario temperatūros ir visų trečia - noriu jau miegoti :) Bet kaip pagaminti ganaša parašysiu dabar, o nuotraukas liksiu skolinga. :)

Sudėti visus ganašo ingredientus į thermomiksą ir kaitinti 3 min 37C, greitis 2
Su mentele sustumti turinį nuo senelių į apačią ir vėl kaitinti 3 min. 37 C, greitis 2, kol šokoladas ištirps ir pasidarys vientisa masė.
Pilti ant aviečių, kuriomis papuošime pyragą. 






1 comment: