Monday, February 24, 2014

Moliūgo virtiniai (Gnocchi di zucca) Žemės riešutų duona ir obuolių duona be minkymo


Šiandien grįžome iš Yamahos muzikos mokyklos 3se:) aš, mažius ir mūsų pirmas bendras darbelis - meškiukas. Nežinau kodėl tai mane taip sujaudino. Tie maži pirštukai plėšiantys popierių į skutelius ir bandantys tinkamai juos suklijuoti ant meškiuko....laikas staiga sulėtėjo ir spalvos paryškėjo. Dar vienas "blogas" prisiminimas paskendo nebūtyje ir jo vietą užėmė šitas mielas mažas spalvotas išgyvenimas. Sakoma, kad mamų trumpa atmintis, sakoma, kad gamta taip surėdyjo, jog moteris greičiau pamirštų gimdymo ir pirmų mėnesių vargus ir vėl norėtų turėti vaikų. 
O man dabar pradeda atrodyti, kad nei mamų atmintis trumpa, nei gamta su moterimi gudrauja... Tiesiog atsiranda ryškių, spalvotų ir malonių išgyvenimų ir jie išstumia "blogus". Moteris neužmiršta, ji tiesiog eina į priekį :)


Kažkada mane buvo apėmusi moliūgomanija :) Viskas buvo moliūgo skonio :) taip jau būna, kai atrandi sau naują vaisių. Taip, taip moliūgas, tai vis gi vaisius :) nors mes ir vadiname (kaip ir pomidorą, beje) - daržove. Moliūgo virtinių receptas yra kaip tik iš tų laikų. Gnocchi di zucca patiko visiems (net mano broliui, kuriam moliūgas, tai ne maistas :D ) todėl, ne kartą jį kartojau ir kartojau, kol visi atsivalgėm. Dabar vėl norisi, todėl dalinuosi receptu ir su jumis. 




Moliūgo virtiniai (Gnocchi di zucca)



  • nedidelis moliūgas arba jo pusė - 700 g. - 800 g.
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 v. š. vandens
  • 1 kiaušinis
  • 150 g. miltų
  • 1/4 a. š. malto muskato
  • druska ir pipirai
  • 1/2 stiklinės tarkuoto parmezano arba džiūgo sūrio
  • 75 g. sviesto
  • sauja šviežių šalavijų (sukapotų)
  • 2 v.š. tarkuotos rūkytos macarellos. (pasirinktinai)


Įkaitinkite orkaitę iki 220 C. 
Moliūgą išplaukite, perpjaukite per pusę, išimkite sėklas.  Kadangi pas mane peržiemojo tik dideli moliūgai, tai ėmiau tiesiog gabalą (maždaug trečdalį) didelio moliūgo. 
Patepkite jį aliejumi ir padėkite minkštimu į apačią ant kepimo skardos. Pašaukite į orkaitę ir kepkite maždaug 45 min., kol moliūgas taps minkštas. Išimkite jį iš orkaitės ir leiskite truputį atvėsti.


Su šaukštu išimkite moliūgo minkštimą į kiauraindį ir leiskite nuvarvėti. Kartas nuo karto sumaišykite moliūgo košę kiauraindyje. 


Įdėkite  moliūgo koše į dubenį ir sugrūskite su šakute arba bulvių grūstuve. Įmaišykite kiaušinį, miltus, druską, muskato riešutą ir sūrį. Uždarykite dubenį su dangčiu ir įdėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
Užvirkite didelį puodą vandens. Įdėkite tešlą į konditerinį maišelį. Pasūdykite vandenį ir spauskite tešlą su konditeriniu maišeliu į puodą naudojant virtuvinės žirkles arba peilį, kad supjaustyti tešlą į nedidelius virtinukus. Čia yra filmukas apie šitą techniką (2:14 min.). Virkite apie 3 min. 

Išlydykite sviestą didelėje keptuvėje ir įmeskite šalavijus bei virtinius. Apkepkite porą minučių ir perkelkite ant lėkštės. Pasūdykite ir pabarstykite pipirais pagal savo skonį. Pabarstykite rūkyta mocarela (jei naudojate) ir pateikite :) Skanaus.





Aš nenaudoju rūkytos mocarelos, nes man pakanka nuostabaus ir aromatingo sviesto su šalavijais. Nesu didelė šalavijų mėgėja, bet čia jie tobulai tinka. Gnocchi di zucca yra labai lengvas, gardus  ir spalvingas patiekalas, labai tiks lengvai vakarienei dviese:) 




Tęsiu duonos be minkymo temą. 
Po to kai pagaminau namuose žemės riešutų sviesta, receptai su juo tiesiog patys pradėjo mane surasti. Jei atverčiu knygą, tai puslapį, kuriame yra receptas su žemės riešutais :) Vieną vakarą tokiu būdų užkliuvau už labai kvapnios ir tikrai vertos dėmesio duonos. Tešla kvepėjo taip nuostabiai, kad tiesiogine žodžio prasme - laukiau nesulaukiau kada ją  iškepsiu:) 





Žemės riešutų duona be minkymo




  • 280 g miltų
  • 20 g. rupių kvietinių miltų
  • 4 g. druskos (beveik 1 a.š.)
  • 1 g. sausų mielių (1/4 a.š.)
  • 260 g. vandens
  • 50 g. žemės riešutų sviesto (3v.š.)
  • 35 g. blanširuotų, pakepintų žemės riešutų
  • 35 g. blanširuotų, pakepintų ir sukapotų žemės riešutų


Dubenyje  sumaišykite miltus (2 rušių)  su mielėmis ir druska. Greitkratyje arba blenderyje suplakite vandenį su žemės riešutų sviestu. Iš karto supilkite į miltų mišinį ir su šaukštu gerai sumaišykite visus ingredientus. Minkyti NEREIKIA. Įmaišykite 35 g. žemės riešutų. Dubenį su tešla uždenkite dangčiu (nesandariai)  ir palikite stovėti kambario temperatūroje 12-18 val. (pas mane stovėjo parą). Per tą laiką tešla pakils ir suburbuliuos.  Pabarstykite kepimo kilimėlį miltais ir perkelkite/išverskite  ant jo tešlą. Neminkykite tešlos, o tiesiog ją gražiai sulankstykite, kaip parodyta čia - 2:30 sek. ir suformuokite duonos kepaliuką.
Aš duoną kildinu pintame inde, kurį gausiai pabarstau  kviečių sėlenomis. Galima ją kildinti ir ant rankšluosčio. Pabarstykite rankšluostį kviečių sėlenomis arba gemalais ir padėkite ant jo suformuotą kepaliuką. Viršų irgi gausiai pabarstykite kviečių sėlenomis  ir uždenkite rankšluosčiu.
Palikite pakilti 1-2 val. Duona bus pasiruošusi keliauti į orkaitę, kai beveik dvigubai pakils ir lengvai ją pirštu paspaudus, tešloje liks įspaudimas. Jei jo nelieka (tešla "atšoka" atgal)  - palikite dar 15 min. pakilti. Likus pusvalandžiui iki kildinimo pabaigos įjunkite orkaitę su ketaus arba keramikiniu puodu su dangčiu viduje (iš esmės tiks bet kuris puodas su dangčiu, kurį galima naudoti orkaitėje). Temperatūra - 245 C. Kaitinkite puodą pusvalandį, nes labai svarbu, kad jis gerai įkaistų.


  PASTABA: Jei naudojate Ultra pro indus tai jie įkaista labai greitai - pakanka 15 min. Atsargiai (nenusideginkite) išimkite puodą iš orkaitės, nuimkite dangtį ir įberkite dalį sukapotų žemės riešutų. "Išverskite" ant jų duoną nuo rankšluosčio ar kito kildinimo indo, žemyn apačia. Pabarstykite likusiais žemės riešutais. Uždenkite puodą dangčiu ir gražinkite į orkaitę. Kepkite 45 min. Nuimkite dangtį  ir dar kepkite  apie 10 min., kol duona taps gražios, tamsiai auksinės spalvos. Išimkite duoną iš orkaitės ir leiskite jai visiškai atvėsti ant grotelių. 



Skanaus :)

Iš karto pasakysiu - tai ne pyragas ir ne desertine duona:) Tai normali, normaliausia duona , kuri puikiai tiks ir sumuštiniui ir prie sriubos ir tiesiog viena, be nieko, prie vyno taurės. Ypatingo šarmo jai suteikia riešutai, jie yra dvejopo skonio - vieni viduje, o kiti, gerai paskrudinti, duonos plutelėje ( dalis jų aišku nubyrės, bet tai ne bėda, nes juos valgyti nuo pjaustymo lentutės  tik skaniau).




Tą patį norėčiau pakartoti ir dėl obuolių duonos -  tai nėra pyragas:) kaip matote, sudėtyje nėra cukraus. Duona labai aromatinga, obuoliai jos neperkrauna, o suteikia lengvo ir įdomaus prieskonio. Puikiai tinka su sūriais. Tiesą pasakius, būtent dėl to ją ir kepiau. 
Pirmą kartą kepant naudojau naminius džiovintus obuolius. Antrą kartą su pirktiniais. Šitai duonai rekomenduoju naudoti pirktinius džiovintus obuolius, nes naminiai pasirodė per sausi.





Obuolių duona be minkymo




  • 280 g miltų
  • 20 g. rūpių kvietinių miltų
  • 65 g. nuluptų ir smulkiai kubeliais supjaustytų obuolių (aš smulkinau su turbo chefu)
  • 65 g. džiovintų smulkiai supjaustytų obuolių  (aš smulkinau su turbo chefu)
  • 4 g. druskos (beveik 1 a. š.)
  • 1 g. sausiu mielių (1/4 a. š.)
  • 270 g. šviežiais spaustų obuolių sulčių

Dubenyje  sumaišykite miltus (2 rūšių )  su mielėmis, druska ir abiejų rūšių obuoliais (šviežiais ir džiovintais). Įpilkite obuolių sultis į miltų mišinį ir su šaukštu gerai sumaišykite visus ingredientus. Minkyti NEREIKIA.  


Dubenį su tešla uždenkite dangčiu (nesandariai)  ir palikite stovėti kambario temperatūroje 12-18 val. (pas mane stovėjo parą). Per tą laiką tešla pakils ir taps porėta.  Pabarstykite kepimo kilimėlį miltais ir perkelkite/išverskite  ant jo tešlą. Neminkykite tešlos, o tiesiog ją gražiai sulankstykite, kaip parodyta čia - 2:30 sek. ir suformuokite duonos kepaliuką.
Aš duoną kildinu pintame inde, kurį gausiai pabarstau  kviečių sėlenomis. Galima ją kildinti ir ant rankšluosčio. Pabarstykite rankšluostį kviečių sėlenomis arba gemalais ir padėkite ant jo suformuotą kepaliuką. Viršų irgi gausiai pabarstykite kviečių sėlenomis  ir uždenkite rankšluosčiu.
Palikite pakilti 1-2 val. Duona bus pasiruošusi keliauti į orkaitę, kai beveik dvigubai pakils ir lengvai ją pirštu paspaudus, tešloje liks įspaudimas. Jei jo nelieka (tešla "atšoka" atgal)  - palikite dar 15 min. pakilti.
Likus pusvalandžiui iki kildinimo pabaigos įjunkite orkaitę su ketaus arba keramikiniu puodu su dangčiu viduje (iš esmės tiks bet kuris puodas su dangčiu, kurį galima naudoti orkaitėje). Temperatūra - 245 C. Kaitinkite puodą pusvalandį, nes labai svarbu, kad jis gerai įkaistų. PASTABA: Jei naudojate Ultra pro indus tai jie įkaista labai greitai - pakanka 15 min. "Išverskite" ant jų duoną nuo rankšluosčio ar kito kildinimo indo, žemyn apačia. Uždenkite puodą dangčiu ir gražinkite į orkaitę. Kepkite 45 min. Nuimkite dangtį  ir dar kepkite  apie 10 min., kol duona taps gražios, tamsiai auksinės spalvos. Išimkite duoną iš orkaitės ir leiskite jai visiškai atvėsti ant grotelių. 




Skanaus


Įkvėpimas: "The Italian Farmer's Table" M. Scialabba and M. Pellegrino; " My bread" Jim Lahey with Rick Flaste.


3 comments: