Mes labai mėgstame mėlynes. Kai būna jų sezonas tai valgome, valgome ir negalime atsivalgyti:)
Kalbant apie mėlynes, supratau kaip pasiilgau vasaros spalvų, skonio ir kvapų. Ta proga įlindau į šaldiklį:) suradau ten gabalėlį vasaros - pora indelių pilnų mėlynių. Todėl paskelbiau mėlynių diena:) Kviesimės vasaros spalvas į mūsų virtuvę.
Pradėsiu nuo keksiukų :) Ypač, kad skambino Edita, jog užsuks arbatos:)
Tiesą pasakius, keksiukais manęs nelabai sugundysi :) nesu didelė jų fanė. Bet šituos keksiukus aš labai mėgstu ir kepu kartas nuo karto. Man patinka, kad receptas yra labai paprastas ir greitai pagaminamas, todėl ne kartą mane gelbėjo, kai reikėjo greitai kažko prie arbatos :) Keksiukai išeina labai lengvi ir minkšti - jie yra labai gardūs.
Mėlynių keksiukai
- 25 g. sviesto
- 1 kiaušinis
- 75 g. cukraus
- 150 ml. grietinės
- 125 g. miltų
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1/2 a.š. druskos
- 75 g. šaldytų mėlynių (neatšildytų)
Ištirpinkite sviestą ir nuimikite nuo kaitlentės.
Suplakite cukrų su kiaušiniu iki putų ir išmaišykite su plakimo šluotele lydytą sviestą. Įmaišykite grietinę per du kartus.
Tada įberkite miltus, druską ir kepimo miltelius ir viską sumaišykite. Išimkite mėlynes iš šaldiklio, įberkite juos į tešlą ir greitai sumaišykite.
Įdėkite tešlą į silikoninę keksiukų kepimo forma. Užpildykite ne daugiau 2/3 keksiukų formelės tūrio, nes keksiukas dar pakils. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15-25 min. (priklausomai nuo keksiukų dydžio).
Išimkite iš orkaitės ir leiskite dar 10 min. keksiukams pabūti kepimo formoje. Tada išimkite ir atvėsinkite ant grotelių.
Skanaus.
Blynai su kefyru išeina minkšti ir purus, labai lengvi, kaip debesėliai:) Man jie patinka daug labiau, nei su pienu. Jei neturite namuose kefyro, tai naudokite pieną + 1 v.š. acto. Gerų blynų paslaptis - nepermaišyti tešlos tam, kad gliutenas nepradėtu "dirbti", nes tokiu atveju blynai bus guminiai :) Kadangi naudojame sodą, tai irgi labai svarbu NEPERMAIŠYTI tešlos:) nes nepakils blynukai kepant taip, kai turėtų ir nebus purūs.
Mėlynių blynai
- 2 stiklinės miltų
- 2 a.š. kepimo miltelių
- 1/2 a.š. sodos
- 1/2 a. š. druskos
- žiupsnis cinamono
- 1 v.š. cukraus
- 2 stiklinės kefyro
- 2 kiaušiniai
- 1 stikline mėlynių
- aliejus kepimui
- klevų sirupas ir sviestas pateikimui
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, druską, cukrų ir cinamoną.
Mėlynes sumaišykite su 2 v. š. miltų ir atidėkite į šalį. Dubenyje su miltais padarykite per vidurį duobutę ir įpilkite ten kefyrą ir kiaušinius. Po truputį įmaišykite sausus ir šlapius ingredientus. Keletą grūdelių gali likti. Kaip jau minėjau anksčiau, labai svarbu nepermaišyti tešlos. Įmaišykite mėlynes ir palikite tešlą pastovėti maždaug 10 min.
Įkaitinkite keptuvę ir su silikoniniu teptuku patepkite ją su aliejumi. Kepkite blynus ant vidutines ugnies maždaug 3 min.
Pateikti su klevų sirupu ir/ar sviestu. Mums pakanka vien klevu sirupo :) Blynai gaunasi minkšti, purūs ir lengvi, su mėlynių salelėmis:) Kadangi tešloje labai mažai cukraus (1 v.š.) tai prie jų puikiai tinka klevu sirupas arba medus:)
Skanaus
Pastaruoju metu kepu nemažai vaflių. Šeima juos mėgsta ir su mielu noru valgo, tai kodėl gi nekept? :D Jau senai nekepiau tradicinių belgiškų vaflių. Belgiškų vaflių tešla yra mielinė. Yra nemažai variantų šitos tešlos, (kaip ir mūsų kūčiukų) ir kiekvienas gali surasti sau tinkamą ir skanų. Man patinka tešla be cukraus, nes dažniausiai prie jų pagaminu šokoladinį padažą. Šį kartą nusprendžiau pabandyti vaflius su mėlynėmis. Turėtų būti labai skanu.
Belgiški vafliai su mėlynėmis
- 1 1/2 a.š. sausų mielių
- 1 stiklinė vandens
- 3 stiklinės miltų
- 1/2 a.š. druskos
- 1 stiklinė pieno
- 115 g. sviesto
- 2 kiaušiniai - baltymai atskirti nuo trinių
- 1/2 a.š. vanilės ekstrakto
- 1 stiklinė šaldytų mėlynių
Greitkratyje suplakite vandenį su mielėmis. Dubenyje sumaišykite miltus su druska
ir įmaišykite mielių mišinį, pieną, sviestą, trynius ir vanilės ekstraktą. Suplakite baltymus ir su mentele įmaišykite juos į tešlą. Palikite tešlą 20 min. pastovėti. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. ir išjunkite.
Įkaitinkite vaflinę. Įmaišykite mėlynes (šaldytas) į tešlą ir kepkite vaflius.
Iškeptus vaflius perkelkite į karštą orkaitę, kad neatvėstų, kol kepsite kitus vaflius.
Pateikite su klevų sirupu.
Skanaus.
Vafliai gavosi labai skanus:) negaminau šokolado padažo, nes maniau, kad puikiai tiks ir klevų sirupas:) Vyras nėra didelis šokolado fanas:) tai nenorėjau dar kartą jo įtikinėti -kad čia REIKIA to sirupo :) ech, o reikėjo...jis čia puikiai tiktų.
Kitą kartą visgi į tešla įdėčiau šaukštą cukraus.
Įkvėpimas: "Baking, one step at a time" M. Magnier-Moreno; Martha Stewart; Food and Wine annual cookbook 2009.
O kaip su tavimi susisiekti? Noriu pasiūlyti talpinti savo receptus www.manreikes.lt svetainėje.
ReplyDelete:) Iš dešinės po profiliu yra kontaktai - 7.alina@gmail.com
ReplyDelete