Šiandien vakarienei norisi kažko lengvo, greito ir nesudėtingo. Iš tikrųjų tai labai norisi bulvių kugelio, bet vakarui tai ne pats sveikiausias ir geriausias variantas...hmm :) Ką gi daryti? :D
Atidariau šaldytuvą, o ten liūdi cukinija. Nupirkau ją prieš kelias dienas Rimi su akcija:) Taip, taip tas stebuklingas žodelis - AKCIJA atrakcija :) kai iš pradžių perki o vėliau galvoji :D
Taigi... liūdnu cukinijų niekas nemėgsta todėl nusprendžiau iškepti cukinijų pyragą.
Cukinijų pyragas
- 3-4 vidutinio dydžio cukinijos
- 1 vidutinio dydžio svogūnas
- 1-2 skiltelės česnako
- druska ir pipirai
- 20g. aliejaus
- 150g. fermentinio sūrio
- 100 g. kvietinių miltų
- 80 g. rupių kvietinių miltų
- 500 g. pieno
- 3 kiaušiniai
- 3 a.š. kepimo miltelių
- 1/2 druskos
- 1 v.š. aliejaus
- sviestas kepimo formos patepimui
- džiuvėseliai kepimo formos pabarstymui (Thermomiksas - išdžiovintas batonas - 7gr.)
Cukinijas sutarkuokite burokine tarka arba susmulkinkite su virtuvės kombainu. Sumaišykite cukiniją su druską (maždaug 1 a.š.) ir įdekite į kiauraindį kad nuvarvėtu. Kuo daugiau sulčiu išbėgs tuo geriau. Svogūną ir česnaką susmulkinkite ir pakepinkite su aliejumi kol svogūnai suminkštės.
Thermomiksas:
Thermomiksas:
Supjaustykite cukinijas gabaliukais ir sudėkite į thermomikso indą - susmulkinkite 4gr. Sumaišykite cukiniją su druska (apie 1 a.š.) ir įdėkite į kiauraindį kad nuvarvėtu. Svogūną supjaustykite į 4 dalis ir įdėkite kartu su česnaku į thermomikso indą - smulkinkite 5 gr. 4-5 sek. Su mentele nustumkite viską nuo seneliu žemyn. Įpilkite 20gr. aliejaus ir kepinkite 4min. varoma 1gr.
Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kepimo indą patepkite sviestu ir apibarstykite maltais džiuvėseliais.
Sutarkuokite sūrį. Greitkratyje suplakite kiaušinius. Dubenyje sumaišykit miltus, druską ir kepimo miltelius. Į dubenį su miltais įpilkite pieną, kiaušinius, aliejų ir viską išmaišykite. Tešla turi būti be gumuliuku. Įmaišykite sūrį.
Thermomiksas:
Į thermomikso indą įdėkite sūrį (supjaustyta kubeliais) ir sutarkuokite 10sek. 7gr. Sudėkite visus likusius tešlos ingredientus - pieną, miltus, kiaušinius, kepimo miltelius, druską, aliejų ir sumaišykite 30sek. 3gr.
Tešla bus pakankamai skysta. Supilkite tešlą į kepimo indą. Cukinijas paspauskite keletą kartų su šaukštu kad išbėgtu dar truputi sulčiu. Sumaišykite cukiniją su kepintų svogūnų ir česnakų ir paskirstykite tolygiai ant tešlos. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 50 min.
Tešla bus pakankamai skysta. Supilkite tešlą į kepimo indą. Cukinijas paspauskite keletą kartų su šaukštu kad išbėgtu dar truputi sulčiu. Sumaišykite cukiniją su kepintų svogūnų ir česnakų ir paskirstykite tolygiai ant tešlos. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 50 min.
Išimkite iš orkaitės, truputi atvėsinkite ir pateikite. Mes valgėme su česnakiniu jogurtu (česnakas, jogurtas, druska, alyvuogių aliejus) bet taip pat skanu tiesiog su grietine.
Skanaus.
Praeita savaite dažnai galvojau apie savo močiutę. Man jos labai trūksta. Prisiminimai sukasi galvoje kaip trumpametražiniai filmukai. Jie labai seni, kai kurios juostos suplyšusios... kai kurios blogai suklijuotos, todėl prisiminimai šokinėja, bėga ir jungiasi kartais gan keistu būdu.
Vaikystėje pakeliui namo veik visada užsukdavau "5 minutėms" pas močiutę. Žiemą pasišildyti prie pečiaus ir išgerti žolelių arbatos, pavasarį pažiūrėti kaip atgyja daržas, vasarą- tai daržovės, uogos, gėlės.
Močiutė mėgdavo gaminti, todėl pas ją visada manęs laukė skanėstai. Dabar gailiuosi, kad neišklausiau ir neužsirašiau receptu. Tada viskas atrodė amžina...
Dabar labai norėčiau iškepti močiutės žagarėlius arba varškės spurgas. O dar mano močiute kepė gardžius blynus su obuoliais.... Šiandien taip jų užsimaniau, kad nusprendžiau pabandyti...
Blynai gavosi labai skanus, švelnus ir kvepiantis vaikyste. Kai pamačiau kaip juos noriai kemša mano mažius, viduje pasidarė ramu ir šilta. Močiutei tai patiktu.
Obuolių blynai
- 2 kiaušiniai
- 1 1/2 stiklinės pieno
- 2 stiklinės miltų
- 1/4 stiklinės cukraus
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1/2 a.š. druskos
- 1 a.š. malto cinamono
- 2 v.š. aliejaus
- 3 vidutinio dydžio obuoliai
- aliejus kepimui
- cukraus pudra pabarstymui
Obuolius nuskuskite ir sutarkuokite mandoline tarka plonomis juostelėmis. Galima sutarkuoti ir burokine tarka, bet man norėjosi rupesnės struktūros.
Į dubenį įberkite miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską bei cinamoną. Greitkratyje gerai suplakite kiaušinius su pienu ir aliejumi. Supilkite greitkračio turinį į dubenį su miltais ir sumaišykite. Įmaišykite obuolius.
Įkaitinkite keptuvę ir su silikoniniu šepetėliu patepkite ją aliejumi. Įdėkite maždaug šaukštą tešlos ir suformuokite blyną. Pakartokite su likusia tešla. Kepkite ant vidutines ugnies.
Pabarstykite cukraus pudra ir pateikite. Galima kartu pateikti ir klevų sirupą.
Skanaus.
Įkvėpimas: Smitten Kitchen; Thermomikso knyga "The best of our recipe communities"
No comments:
Post a Comment