Tuesday, March 25, 2014

Garibaldi sausainiai ir kokosiniai vafliai


Savaitgalį vyras su mažiumi išviliojo mane iš namų (o jei jau taip sąžiningai pasakyti, tai iš virtuvės) pasivaikščioti į mišką. Nelabai aš spyriojausi, nors vyras vis juokavo, kad verkia mano puodai net čia girdisi :D  Juokai, juokais, bet eiti su mano vyru pasivaikščioti į mišką tai ne pramoga, o sportas :) aš jo tempo neišlaikau, nes reiktų bėgti, o aš miške esu žioplė, kuriai rūpi viskas aplinkui :D Bet dabar mes turim maža "stabdį", kuris jau pats topu topu:) ir tas topu topu atitinka mano  tempą :) Todėl nuo šiol, manau, dažnai eisim PASIVAIKŠČIOTI kartu :)

O miške dabar karaliauja žibučių spalva:) dar nedaug yra žalios, todėl žibutės labai ryškios. Ne eini, o plauki per jūrą.
Paukščiai duoda džiazo ir jų linksmas ir vietomis jausmingas dainavimas įtraukia ir užburia. Vyras šiemet padarė ir pakabino nemažai inkilų, tikiuosi kad turėsime naujakurių :) Būtų išties faina :)




Džiuzepė Garibaldis (1807-1882) užima svarbią vietą Italijos (ir viso pasaulio) istorijoje. Jis buvo žymus karininkas ir politikas. Jis   kovojo dėl Italijos susivienijomo ir yra laikomas Italijos didvyriu.
1854 metais jis aplankė D.Britaniją, kur buvo žinomas ir populiarus.
Praėjo 7 metai.... ir John Carr sukūrė ir pavadino Garibaldžio garbei sausainius. John Carras beja, yra gan žinoma asmenybė sausainių pasaulyje. Jam pasisekė sukurti  valgomus (be grėsmės susilaužyti dantis) "pramoninius" sausainius. :D aišku pasakyta su homoru, bet tokia yra tiesa.
Garibaldi sausainiai yra lyg sumuštinukai - trapi tešla->džiovinti serbentai->trapi tešla. Tai nėra tiesiog trapūs sausainiai su džiovintais vaisiais, nes tešla yra ne tiek trapi, kiek "sausa". Kepiau šituos sausainius jau kelis kartus.  Naudojau džiovintas spanguoles, razinas, džiovintus abrikosus. Man labai patiko garibaldžiai su džiovintais abrikosais, bet apsistojau ties razinomis su spanguolėmis.




Garibaldi sausainiai



  • 110 g. miltų
  • 2 v.š. kukuruzų krokmolo
  • žiupsnis druskos
  • 1/4 a.š. kepimo miltelių 
  • 1 kiaušinis
  • 30 g. sviesto
  • 30 g. rudo cukraus + pabarstymui
  • 1-2 v.š. pieno
  • 50 g. razinų
  • 50 g. džiovintų spanguolių


Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, krakmolą, kepimo miltelius ir druską. Įdėkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir pirštais įtrinkite sviestą į miltų mišinį, kol susiformuos trupiniai. Įdėkite kiaušinį, įpilkite pieną ir viską sumaišykite , kol susiformuos kamuoliukas tešlos. 
Įkaitinkite orkaitę iki 19 0C. Išklokite kepimo skardą silikoniniu padėkliuku arba kepimo popieriumi.
Pabarstykite miltais kočiojimo kilimėlį ir perkelkite ant jo tešlą. Pabarstykite miltais ir iškočiokite ją į maždaug 20*30 cm dydžio stačiakampį. Jei tešla lips, dar pabarstykite miltais. Mintyse padalinkite tešlą per pusę. Išberkite ant vienos pusės razinas ir paskirstykite jas taip, kad jos tolygiai uždengtų vieną pusę tešlos.


Sulenkite tešlą per pusę ir uždenkite razinas su tešla. Iškočiokite vėl 20*30 cm stačiakampį. Atsargiai perkelkite tešlą ant pjaustymo lentelės. Su peiliu gražiai pataisykite tešlos kraštus, kad gautūsi gražus stačiakampis. 
Perpjaukite tešlą išilgai per pusę. Ir kiekvieną gabaliuką mintyse padalinkite ir supjaustytkite į juosteles. Gausis maždaug 16-20 vnt. Perkelkite juosteles ant kepimo skardos. Patepkite kiaušinio plakiniu, subadykite su šakute ir pabarstykite rudu cukrumi. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 min. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių.
Skanaus. 





Pastaruoju metu akį traukia vaflių receptai. Vaflinę turiu gan senai, bet tik dabar, matyt ,  atėjo jos laikas. Iki šiol ji atostogavo...:) turėjo porą darbo dienų per mėnesį, o likusį laiką pramogavo su kitais rakandais virtuvės spintoje. :)
Tiesą pasakius, aš nesu didelė kokoso mėgėja. Mėgstu ir mielai naudoju gaminant - kokoso pieną arba kremą, bet kokoso drožliu privengiu... Todėl negaliu logiškai pagrįsti savo pasirinkimo kepti kokosų vaflius. :D Galbūt tai nuojauta? Nes vafliai gavosi tikrai gardūs  :) kas galėjo pagalvoti kad kepintas kokosas toks skanus :D





Kepinto kokoso vafliai



  • 1 1/2 stiklinės kokoso drožlių
  • 1 1/2 stiklinės miltų
  • 1/2 stiklinės kukurūzų krakmolo
  • 1 a.š. druskos
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š. sodos
  • 2 dideli kiaušiniai
  • 1 stiklinė pieno
  • 1 stiklinė kefyro arba pasuku
  • 2/3 stiklinės ištirpinto kokosų aliejaus
  • 1/4-1/3 stiklinės cukraus ( iš esmės pagal skonį)
  • sviestas arba klevų sirupas pateikimui

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi ir tolygiai paskirstykite kokosų drožles. Pašaukite į orkaitę ir kepinkite 2-3 minutes, arba kol kokosu drožlės gražiai apskrus ir bus tamsiai auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.
Dubenyje sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius, sodą ir krakmolą. Greitkratyje suplakite kiaušinius, pieną, kefyrą, kokosų aliejų ir cukrų. Supilkite greitkračio turinį į dubenį su miltais ir išmaišykite (maišykite tik tiek, kad susijungtų visi ingredientai, nepermaišykite). Įmaišykite 3/4 stiklinės kepintų kokoso drožlių. Likusį skrudintą kokosą palikite pateikimui.


Įkaitinkite vaflinę ir kepkite vaflius. Pateikite su sviestu arba su klevų sirupu ir būtinai pabarstykite skrudintu kokosu.

Skanaus.






Įkvėpimas: Poires au Chocolat;  Bon appetit magazine december 2013.



2 comments:

  1. Eičiau tuojau pat garibaldžių-apie kuriuos pirmąkart išgirdau-kepti, ale gi razinų dėžutė tuščia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) aš irgi vos ne iškaro juos kepiau:) dėjau kas buvo - džiovintus abrikosus ir spanguolės :) Vėliau kartojau dar ir dar :)

      Delete