Ech, įtariu baigėsi mano katino dienos :)... Mažius pradeda vis anksčiau ir anksčiau keltis. Iš pradžių kėlėsi apie 10 val. ir aš labai džiaugiausi galimybe pamiegoti ilgiau, o dabar tas laikas traukiasi link 8 val. ir man iš ryto trūksta miego...
Šitą tortą aš kepiau praeitą savaitę. Bloge vis dar įrašų kamštis, todėl jis (tortas) vėluoja jau beveik savaitę. Pas mus svečiavosi Auga su Robiu, tai tortas buvo iškeptas Tai progai.
Iš tiesų, šito torto istorija keista, nes jis turėjo būti šokoladinis, o ne morkų :D
Žinau, kad Robis labai mėgsta šokoladą, todėl buvau nusprendus, jog kepsiu šokoladinį tortą. Turėjau keletą pretendentų, nuo kurių man pačiai seilės kaupėsi, vien skaitant receptus. Nežinau kodėl, bet tortas visgi buvo morkų, o nuo šokoladinio liko tik pabarstai (šokoladiniai).
Man pačiai tai buvo staigmena :D kad ir kaip keistai tai skambėtų. Dar per pietus turėjau kepti juodo šokolado tortą su raudono vyno glajumi, o vakare iškepiau morkų tortą. Va taip va su tom moterim būna....
Morkų torto recepto istorija labai paprasta. Nesenai gavau M. Goldman knyga "Jewish Holiday Baking". Knyga pilna žydų šventinių kepinių, skirtų tiek religinėms šventėms, tiek sezoninėms (kaip pvz. derliaus nuėmimas). Autorės senelė buvo iš Rusijos, todėl knygoje yra ir lenkiškų pyragų ir rusiškos juodos duonos receptų. Kai atverčiau knygą tiesiog pasižvalgyti, pirmas receptas buvo būtent morkų pyrago :) na ir užstrigo jis man...
Morkų troškinį (tzimmes) su džiovintais vaisiais ir medumi tradiciškai pateikia Naujų metų proga ( Rosh Hashanah). Beje, nauji metai yra rudens pradžioje (šiais metais - rugsėjį). Morkų tortas suteikia tam tik daugiau šventiškumo.
Morkų tortas su grietinėlės sūrio glajumi
- 2 stiklinės cukraus
- 1 1/4 stiklinės aliejaus
- 1 v.š. nutarkuotos apelsinų žievelės
- 4 kiaušiniai
- 2 a.š. vanilės ekstrakto arba viena vanilės ankštis
- 2 v.š. citrinų sulčių
- 2 stiklinės miltų
- 1/2 a.š. druskos
- 2 a.š. malto cinamono
- 1 a.š. sodos
- 2 a.š. kepimo miltelių
- 3 stiklinės sutarkuotų morkų
- 3/4 stiklinės razinų
- 1/2 stiklines sukapotų migdolų
- 1/4 stiklines konservuotų arba šviežių susmulkintų ananasų
Grietinėles sūrio glajus
- 225 g. kambario temperatūros grietinėlės sūrio philadelphia
- 115 g. kambario temperatūros sviesto
- 1 a.š. vanilės ekstrakto
- 1 v.š. citrinos sulčiu
- 2 stiklinės cukraus pudros
Cukruotos morkos:
- 1 stiklinė vandens
- 1 stiklinė cukraus
- 1 tikrai didelė morka
Šokoladiniai pabarstai
- 1/4 stiklinės rudo cukraus
- 1 a.š. kakavos
- 1/4 stiklinės susmulkinto juodo šokolado
- 1 a.š. malto cinamono
- 1/4 razinų arba supjaustytų datulių
- 1/3 pakepintų migdolų
Tortas
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.
Patepkite sviestu 26 cm diametro kepimo formą. Jei naudojate silikoninę, patariu patepti ir ją, nes tortas gali būti "kibus", tai gali vėliau blogiau išsiimti, ypač apačią.
Dideliame dubenyje sumaišykite aliejų, cukrų ir apelsino žievelę.
Greitkratyje lengvai suplakite kiaušinius ir įpilkite juos į dubenį kartu su vanilės ekstraktu (arba vanilės ankšties sėklytes) ir citrinų sultimis. Plakimo šluotele viską sumaišykite (suplakite) iki vientisos masės.
Kitame dubenyje sumaišykite sausus ingredientus - miltus ir prieskonius (miltai, cinamonas, druska, soda, kepimo milteliai).
Įmaišykite miltų mišinį į tešlą. Įdėkite morkas, razinas, ananasą, riešutus . Tešla bus gan tiršta.
Įdėkite tešlą į kepimo formą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 50-60 min. Tortas yra iškepęs jei lengvai paspaudus pirštu jis "atšoka" atgal, arba jei medinis iešmukas, ištrauktas iš torto yra sausas.
Išimkite tortą iš orkaitės ir dar 10-15 min. palaikykite kepimo formoje, tada išverskite ir leiskite visiškai ataušti. Kai jis bus kambario temperatūros, įdėkite jį (uždengtą) į šaldytuvą. Kuo šaltesnis bus tortas, tuo lengviau bus jį padengti glajumi.
Grietinėles sūrio glajus
Dubenyje suplakite sūrį su sviestu. Įdėkite vanilės ekstraktą, įpilkite citrinos sultis ir cukraus pudrą. Viską gerai sumaišykite iki vientisos konsistencijos. Glajus turi būti tepamos konsistencijos.
Thermimiksas:
Sudėkite į thermomikso indą visus glaujaus ingredientus ir suplakite 20-30 sek. 9 gr.
Cukruotos morkos:
Sutarkuokite arba supjaustykite morką taip, kaip mums patinka. Aš dariau tokios "makaroniukus".
Užvirkite vandenį su cukrumi ir įmeskite morkas. Virkite ant vidutiniškos ugnies 15 min. neuždengtas.
Perkoškite ir palikite kiauraindyje 10 min.
Įkaitinkite orkaitę iki 110 C.
Išdėliokite laisvai mokrytes ant silikoninio kepimo padėkliuko arba kepimo popieriaus ir kepkite/džiovinkite apie valandą. Leiskite atvėsti ant kepimo skardos.
Šokoladiniai pabarstai
Sudėkite visus ingredientus į virtuvės kombainą ir susmulkinkite.
Thermimoksas - 5-6 gr. 5-10 sek., priklausomai kokio rupumo pabarstų norėtumėte.
Torto surinkimas:
Su mentele aptepkite tortą glajumi. Ant viršaus per vidurį sudėkite morkas ir aplinkui pabarstykite šokoladiniais pabarstais.
Na ir pabaigai apie įspūdžius :)
Tortas padarė didesni įspūdį, nei tikėjausi. Matyt neveltui jis virto iš šokoladinio į morkų. Ypatingo dėmesio ir komplimentų sulaukė cukruotos morkos. Iš esmės šokoladinius pabarstus galima pakeisti cukruotom morkom. Dabar pagalvojau, kad reikės pabandyti iškepti tokį moliūgo tortą ir glajų padaryti su cinamonu.
Pats tortas yra gardus, drėgnas ir "lengvas" (lengvas nes laaabai lengvai valgosi ir norisi dar).
Skanaus
Įkvėpimas: "A treasure of Jewish holiday baking" Marcy Goldman; Gourmet
No comments:
Post a Comment