Šiandien pastebėjau, kad maisto parduotuvėje jaučiuosi kaip voverė ratuke...vis bėgi ir matai prieš save tas pačias mintis. Vėl, vėl ir vėl.... Kad atėjai pieno, o eilėje prie kasos stovi su karve vežimėlyje, kad maistas brangsta su kiekvienu apsipirkimu...kad pienas ir sviestas greitai bus brangiau už vištieną ir mėsą...:) kad Rimi žuvies skyrius yra tiesiog b e v i l t i š k a s, nes maža to, kad ten niekada nėra pardavėjų ir ten reikia sugaišti nemažai laiko, kol sulauki dėmesio, bet šiandien pamačiau jų peilius...tai yra tiesiog nepagarba žuviai. Kol šiandien man atpjovė gabaliuką lašišos filė, galvojau, kad ...na matyt atplėšti jį būtų ir greičiau ir gražiau...besišypsanti ir paslaugi kasininkė bando pataisyti parduotuvės įvaizdį ir sušvelninti čekio "smugį" ...nes kas kart tikiuosi, kad jis bus mažesnis...:D
Išėjus iš parduotuvės suprantu, kad viskas tai jau buvo...
Grįžus namo norisi kažko teigiamo, spalvoto ir sielą gydančio. Gaminant maistą reikia būti geros nuotaikos ir teigiamų minčių, todėl įsijungiu vaikiškas daineles ir su mažiumi einame gagenti į virtuvę.
Korma tai kreminis ir labai "patogus" karis. Kodėl patogus? Tiesiog jį galima gaminti iš to ką turite namuose - mėsą, vištieną, žuvį arba daržoves. Švelnumo ir "kremiškumo" jam gali suteikti kokosų pienas, riešutai, grietinėlė ar jogurtas. Iš esmės žodį korma galima išversti kaip troškinys. Šitas patiekalas savo šaknim sieka Mughlai virtuvę (Indija ir Pakistanas).
Tai va, šiandien vakarienei valgysim vištienos kormą su Chapattis duona bei morkų salotomis.
Vištienos Korma
- 40 g. migdolų arba anakardžio riešutų
- 3 skiltelės česnako
- 4 cm šviežio imbiero, supjaustyto griežinėliais
- 1 vidutinis svogūnas (apie 70 g.), nuvalytas ir supjaustytas į 4 dalis
- 10 g. aliejaus (plius 1 v.š. )
- 1 a.š. malto kmyno (jeera)
- 1 a.š. maltos džiovintos kalendros
- 1/4 a.š. ciberžolės (turmeric/haldi)
- 1 a.š. druskos
- 140 g. grietinėlės
- 200 g. vandens
- 1 v.š. pomidorų pastos
- 1/4 malto čili pipiro
- 2 lauro lapai
- 6 kardamono ankščių sėklos
- 4 gvazdikėliai
- 1 cinamono lazdelė
- 900 g-1kg supjaustytos gabaliukais vištienos.
- 1 a.š. garam masala
Sudėkite riešutus į thermimikso indą ir sumalkite 8 sek. 9 gr. (palikite juos inde)
Įjunkite 5 gr. ir ant besisukančių peilių meskite svogūną, imbierą ir česnaką. Nustumkite su mentele viską nuo senelių į apačią ir įpilkite 10 g. aliejaus. Kepkite 3 min. 100 C. 3 gr.
Įberkite kaledrą, druską, ciberžolę, kmynus ir čili pipirus į thermimokso indą. Kai bersite, pasistenkite, jog prieskoniai nepakliūtų ant thermomikso peiliukų. Gaminkite 6 min. 100 C. 2 gr.
Įpilkite grietinėlę, vandenį ir įdėkite pomidorų pastą. Plakite 10 sek. 9 gr. ir virkite 6 min. 100 C. 2 gr. tol, kol užvirs ir tada sustabdykite. Tuo tarpu įkaitinkite keptuvę su 1 šaukštu aliejaus ir pakepinkite lauro lapus, kardamoną, gvazdikėlius ir cinamono lazdelę. Įdėkite prieskonius į thermimikso indą ir baikite virti (kiek liko iki 6 min.)
Įdėkite vištieną ir su mentele nustumkite ją po padažu. Virkite 15 min. 100 C. reversas, šaukštelio gr. jei naudojate vištienos krūtinėlę arba 20 min. - jei naudojate kt. vištienos mėsą.
Prieš pateikiant įmaišykite garam masala.
Gaivios ir aštrios. Nežinau ar taip gali būti. Ir ar čia tinka jungtukas "ir". Aštrumas nesmogia iš karto ir neužgožia visu skonių todėl manau, galima sakyti, kad jos ir gaivios ir aštrios. Puikia tinka prie kreminės kormos. Tiesą pasakius, sugalvojau juos pagaminti paskutinę minutę :) Pagaminti jas galima viens du ir tai man labai patinka.
Marinuotos morkos
- 1 v.š. sutraiškytų geltonų garstyčių sėklų
- 250 g. nuskustų morkų
- 1 a.š. aliejaus
- 1/2 a.š. cukraus
- 1/2 a.š. maltų čili pipirų
- 1/2 a.š. druskos
- 1/4 a.š. maltos ciberžolės (kurkuma/turmeric/haldi)
- 1 v.š. citrinos sulčių
Susmulkinkite su virtuvės kombainu arba sutarkuokite morkas, kaip jums patinka. Sudėkite visus ingredientus į dubenį ir sumaišykite.
Thermimiksas:
Įdėkite garstyčių sėklas (sveikas, nesutraiškytas) į thermomikso indą ir sutraiškykite 3 sek. 6 gr.
Įdėkite gabaliukais supjaustytas morkas į thermomiksą ir susmulkinkite 5 gr. kelias sekundes.
Įdėkite likusius ingredientus ir sumaišykite 30 sek. reversas 2 gr.
Atsargiai: morkos gaunasi aštrios.
Variantai: galima įdėti papildomai obuolį, mango arba agurką.
Pagal nūdienų madą chapattis galima būtu pristatyti kaip sveiką duoną, nes jie yra kepami iš rupių kvietinių miltų. Iš esmės tai tik miltai ir vanduo. Aš įdėjau druskos ir ghee sviesto , bet jie nėra būtini. Duoną galima vėliau pagardinti sviestu su prieskoniais. Labai skanu aptepti karštus chapatti česnakiniu sviestu. Tada, aišku, jie jau nebus tokie sveikuoliški :D
Šiandien buvau prieskonių parduotuvėje ir nesusilaikiau :) VĖL...ech. Šios dienos nuodėmė - chapattis miltai. Ar jie labai skiriasi nuo lietuviškų rupių kvietinių miltų? Nelabai, bet visgi skiriasi. Jie yra puresni, lengvesni ir lyg ir švelnesni. Kita karta reikės chapattis iškepti su lietuviškais miltais palyginimui.
Chapattis
- 250 g. chapattis miltų arba rupių kvietinių miltų per pusę su paprastais kvietiniais miltais
- 140 g. vandens
- 30 g. ghee sviesto
- 1/2 a.š. druskos
Iš visu ingredientų užminkyti tešlą. Suformuokite iš jos kamuolį ir padėkite į dubenį. Uždarykite dubenį dangčiu ir palikite tešlą pailsėti 10-20 min.
Thermomiksas:
Galime naudoti vien rupius kvietinius miltus (ne mišinį per pusę su normaliais kvietiniais miltais) Bet reikia juos sumalti, nes chapatti naudojami smulkaus malimo rūpus miltai. Pasverkite rupius kvietinius miltus (250 g.) į thermimikso indą ir sumalkite 1 min. 10 gr. Įdėkite visus likusius tešlos ingredientus ir sumaišykite 20 sek. 3 gr. Minkykite tešlą minkymo programa 2 min.
Čia yra filmukas apie Chapattis gamybą.
Gerai įkaitinkite blynų keptuvę.
Išimkite tešlą ant kočiojimo padėkliuko ir porą kartų ją apminkykite. Padalinkite į 10-15 maždaug lygių dalių, priklausomai kokio dydžio chapatti norite. Pabarstykite kočiojimo kilimėlį miltais ir iškočiokite apvalius plonus blynus. Dėkite ant įkaitusios keptuves, palaukite kol susiformuos oro burbulai ir tada apverskite. Su mentele švelniai spauskite oro burbulus, kad oras pasiskistytų tolygiai ir oro tarpas būtų visur. Duona turi "išsipūsti". Pakartokite su likusia tešla.
Chapattis geriausia valgyti iš karto, kaip sakant - iš keptuvės ant stalo, nes jie skaniausi yra šilti. Todėl, kol kepate juos, iškeptus laikykite iškeptus šiltai. Aš savuosius laikau servofikse. Galima laikyti šiltoje orkaitėje.
Skanaus
Įkvepimas: Thermomikso knyga "Fast and easy indian cooking"
No comments:
Post a Comment