Monday, March 17, 2014

Riešutiniai sausainiai ir Cukriniai sausainiai



Nekenčiu pirmadienių...na, nekenčiu - per stiprus žodis. Sakykim, pirmadienis - man labai sunki diena. Pirmadienį viskas būna ne taip, net tai, kas iš esmės yra gerai. Tiesiog dėl visko ima nervas. Prisigalvoju sau darbų namuose ir projektų virtuvėje ir pamirštu kas iš tikrųjų yra svarbu... O svarbu yra tie žmonės, dėl kurių tai darau. 
Tebūnie šis pirmadienis sausainių diena:) Galbūt jie išgelbės pirmadienį? :)





Kai pamačiau šituos riešutinius sausainius žurnale, žinojau, kad anksčiau ar vėliau juos iškepsiu. Todėl, kai tik užmačiau, kad namuose baigiasi sausainiai, nusprendžiau kepti. Iš tiesų turiu prisipažinti, sausainiai namuose nesibaigė, nes beveik visada turime gaidelių. Gaideliai mano vyrui yra šventas reikalas :D Anksčiau, jei namuose nebuvo gaidelių, tai nebuvo ką valgyti. Su laiku tai tapo mūsų šeimos anekdotu. Mėsos gali nebūti, bet gaideliai BŪTI TURI. Kai mes susipažinome, tai gaideliai buvo pusryčiams, buvo pietums...:D nors ne, buvo dar avižiniai sausainiai iš "Rūtos" parduotuvės. :D Viskas tai aišku juokai :) bet manau jau supratote - aš nemėgstu gaidelių savo virtuvėje :) toleruoju juos tik dėl vyro :) ir bandau visaip kaip nukonkuruoti su savo sausainiais. :D Kas man nepatinka gaideliuose? :) - MARGARINAS. Man nepatinka margarinas. Po to, kai pamačiau porą laidų ir perskaičiau porą straipsnių apie jį, stengiuosi visais įmanomais būdais jo vengti...







Riešutiniai sausainiai




  • 1 stiklinė lazdyno riešutų
  • 1/2 stiklinės migdolų riešutų
  • 1/2 stiklinės rudo cukraus
  • 1 a.š. druskos
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto arba viena vanilės ankštis, aš naudojau tonka pupelę - (pasirinktinai) 
  • 1 1/2 stiklinės miltų
  • 225 g. šalto sviesto (supjaustyto gabaliukais)

Įkaitinkite keptuvę ir pakepinkite lazdynų riešutus, kol jų odelė suskilinės. Perberkite riešutus iš keptuvės ant virtuvinio rankšluosčio (rankšluostį galima lengvai sudrėkinti). Suimkite rankšluosti taip, kad išeitų ryšulėlis su riešutais ir gerai patrinkite/paminkykite ryšulėlį. Tokiu būdu nuimsite beveik visą lazdyno riešutų odelę. Sudėkite lazdynų ir migdolų riešutus į keptuvę ir lengvai paskrudinkite (arba tai galima padaryti orkaitėje -  180 C -10 min.) Riešutus atvėsinkite.
Suberkite migdolų riešutus, cukrų, druską, vanilės ekstraktą ir 1/2 stiklines lazdynų riešutų į virtuvinio kombaino indą ir susmulkinkite (beveik sumalkite). Įberkite miltus ir prasukite tik tiek, kad viskas susimaišytų. Įdėkite sviestą ir  prasukite peiliukais tik iki tol, kol tešla susijungs.

Thermomiksas
Sudėkite  migdolų riešutus, cukrų, druską, vanilės ekstraktą ir 1/2 stiklinės lazdynų riešutų į thermomikso  indą. Smulkinkite 6 gr. 10 sek. Įberkite miltus ir prasukite tik tiek, kad viskas susimaišytų - 2-3 sek. 6 gr. Įdėkite sviestą ir  maišykite 5 gr., kol tešla susijungs.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. ir išklokite porą kepimo skardų silikoniniais kepimo kilimėliais arba kepimo popieriumi. Sukapokite likusius (1/2 stiklinės) lazdyno riešutus.
Imkite po gabaliuką tešlos ir formuokite graikiškų riešutų dydžio rutuliukus. Dėkite juos ant kepimo skardos 4 cm atstumu vienas nuo kito. Suplokite rutuliukus, kad jie būtų maždaug 11/2 cm storio. Pabarstykite sukapotais lazdynų riešutais ir lengvai įspauskite juos  į sausainius.
Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15-18 min. Porą kartų apsukite kepimo skardas ir pakeiskite jas vietomis. Išimkite iš orkaitės ir palikite sausainius atvėsti ant kepimo skardos.
Skanaus.







Šitie sausainiai iš tikrųjų yra labai "patogūs" :) Iš  esmės,  galima naudoti tuos riešutus, kuriuos turite namuose, o miltai, sviestas ir cukrus beveik visada yra namuose po ranka :)
Greitai pagaminami ir taip pat greitai suvalgomi, nes labai sunku atsispirti jų trapumui ir "traškumui". O lengvas druskos prieskonis suteikia jiems "cinkelio". 



Cukriniai susainiai yra labai artimi meduolių giminaičiai. Manau, juos galima laikyti net  broliais. Iš pradžių neatkreipiau dėmesio, bet kai paragavau sausainius, mane lyg kas už rankos timptelėjo ir į ausį pakuždėjo -  mmmmeduoliai? :) Ir tikrai receptai meduolių ir cukrinių sausainiu, kaip ir priklauso šeimos nariams, - turi ta pačią DNR. Cukriniai sausainiai turi porą variantų - galima kepti su melasos cukrumi (kaip dabar kepiau aš, nes melasos neturėjau namuose) arba su melasa.  Kepant su melasa sausainių vidus (jei tik nepasiduosite pagundai perkepti) bus toks na lengvai "tąsus/kramtomas". Ilgai ieškojau tinkamo žodžio apibūdinti, bet tenka rašyti tiesiog taip kaip yra - "tąsus/kramtomas". Beje, kepant su melasa jie bus tamsesni nei su melasos cukrumi.
Sausainiai yra labai kvapnūs ir apetitingi :) Iš tikrųjų labai jaučiasi prieskoniai, todėl jei jums nepatinka "stiprūs" skoniai, tiesiog dėkite mažiau prieskonių.







Cukriniai sausainiai




  • 2 stiklinės miltų
  • 2 a.š. sodos
  • 11/2 a.š. malto cinamono
  • 1 a.š. džiovinto malto imbiero
  • 1 a.š. malto kardamono
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1 kiaušinis
  • 115 g. sviesto - išlydyto
  • 1/3 stiklinės balto cukraus
  • 1/4 stiklinės rudo cukraus
  • 1/3 stiklinės melasos cukraus
  • porą šaukštų rudo cukraus sausainių apvoliojimui


Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Išklokite porą kepimo skardų silikoniniais kepimo kilimėliais arba kepimo popieriumi.
Dubenyje sumaišykite miltus, druską, sodą, cinamoną, imbierą, kardamoną. Kitame dubenėlyje sumaišykite sviestą, kiaušini ir cukrų iki vientisos masės. Sumaišykite abu mišinius, gausis tirštą sausainių tešla.

Įberkite rudą cukrų skirtą sausainių apvoliojimui į lėkštę. Imkite po šaukštą tešlos ir formuokite graikiško riešuto dydžio rutuliukus (jei tešla bus labai lipni, palikite ją pastovėti apie 20 min.). 

Apvoliokite rutuliukus rudame cukruje ir dėkite ant kepimo skardos apie 4 cm. atstumu. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 8-10 min. Sausainiai bus iškepę kai jie išsipūs, suskilinės, jie bus dar minkšti, bet kraštai jau atrodys "sustingę". Išimkite sausainius iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių.

Skanaus.







Įkvėpimas: Bon appetit magazin  march 2014; Bon appetin magazin december 2013.

No comments:

Post a Comment