Dar tik pirmos pavasario dienos, bet jau norisi užsukti į daržą. Patikrinti lysvių, pačiupinėti žemės:) Turguje jau atsirado lenkiški ridikėliai, agurkai, salotos, svogūnų laiškai bei petražolės su krapais. Tiesiog neįmanoma susilaikyti, nors dar ne tas skonis... nes nėra saulės. O be saulės išaugintos daržovės yra "liūdnos", lyg be pagrindinio prieskonio :) nors, aišku, daug skanesnės nei pirktos maisto prekių parduotuvėje. Ir svarbiausia (bent jau man) tai yra antidepresantas :) - spalvų ir vitaminų terapija :)Mažas skruzdėliukas (dabar taip vadiname mažių, nes vakar gavo iš krikšto mamos skruzdėlytės kepurę, kuri jam labai tinka :) ir aišku su ja jis atrodo super žaviai) iš karto pačiupo agurką ir užtraukė dainelę niam niam niam :) Šiandien viskas turėjo būti su agurku :) košė, sriuba, kiaušinis....:D
Šiandien vakarienei nusprendžiau pagaminti daržovių karį. Tiesiog išgirdau, kaip iš šaldytuvo daržovės šaukiasi mano dėmesio. Greitai permečiau akimis prieskonių lentyną ir supratau, kad lyg ir turiu viską ko reikia geram, skaniam troškiniui. Man patinka indiška virtuvė. Aš esu prieskonių fanė. Man būna be galo sunku ramiai praeiti pro prieskonių lentyną parduotuvėje, o į prieskonių parduotuvę stengiuosi eiti tik kai tikrai tikrai prispiria reikalas, nes užėjus vieno mažo daiktelio, išeinu su pilna taše...
Indiška virtuvė yra labai turtinga prieskonių, spalvų ir aromatų. Karis, tai tik bendrinis pavadinimas, nes karis gali būti sausas (kai maistas yra pvz. keptas,o jei skystis, ir yra tai jis yra išgarinamas) arba "drėgnas" (kai patiekalas labiau primena troškinį). Kariai gali būti vegetariški, mėsiški ir su žuvim. Visus juos jungia ilgas prieskonių sąrašas - džiovintų ir šviežių ir tai, kad jie yra labai skanūs.
Indiškus patiekalus yra labai smagu gaminti :) nes beriant žiupsnį to ir žiupsnį ano matome, kaip vyksta magija :) ... skonio magija :)
Indiškas daržovių karis
- 1/2 a.š. kalendros sėklų
- 1/2 a.š. kmynų
- 1/2 a.š. kardamono sėklų
- 1/2 a.š. garstyčių sėklų
- 100 g. supjaustyto į 4 dalis svogūno
- 2 skiltelės česnako
- 15 g. supjaustyto griežinėliais imbiero
- 1 nuvalytas (be sėklų) čili pipiras, supjaustytas
- 20 g. ghee sviesto
- 1 a.š. maltos ciberžoles (ilgoji ciberžolė - turmerik, kurkuma)
- 400 g. kokosų pieno
- 100 g. vandens
- 2 a.š. druskos
- 1 kubelis daržovių sultinio
- 600 g. nuluptų ir stambiais kubeliais supjaustytų bulvių (bulvės turi būti nekrakmolingos, nes karis virs bulvių koše)
- 150 g. morkų, supjaustytų griežinėliais
- 150 g. kalafiorų
- 150 g. cukinijos, supjaustytos griežinėliais
- 50-100 g. šaldytų arba šviežių žalių žirnelių
- petražolių pateikimui
Į thermomikso indą įdėkite kalendros, kmyno, kardamono ir garstyčių sėklas. Kepkite 6 min. Varoma. Reversas 1gr.
Įdėkite svogūną, česnaką, imbierą ir čili pipirą ir sumalkite 5 sek. 5 gr. Nustumkite su mentele viską į apačią ir kepinkite 6 min. Varoma 1gr.
Įpilkite kokoso pieną ir vandenį, įberkite druską, ciberžolę ir daržovių sultinį ir suplakite 1 min. 10 gr. Įmeskite bulves ir morkas, virkite 10 min. Varoma Reversas šaukštelio greitis. Į varoma indą sudėkite cukinijas, kaliafiorus ir žirnelius.
Įstatykite varoma indą ant thermomikso indo ir gaminkite 12 min. Varoma Reversas Šaukštelio greičiu.
Nuimkite Varoma indą ir sudėkit pagamintas daržovės į thermomikso indą. Virkite 2 min. 100 C. Reversas šaukštelio greitis.
Papuoškite petražolėmis ir pateikite karštą su naan duona. (naan duonos receptas yra pateiktas žemiau).
Skanaus.
Paprastas, greitas ir gardus karis. Yra tik viena bėda :D - su naan duona jo galima suvalgyti belenkiek :D ir nors daržovės yra laaaabai sveika, gresia persivalgymas:)
Turiu perspėti, kad karis gaunasi gan aštrus. Jei nemėgstate aštrumo arba norite pavaišinti ir vaikus, dėkite tiesiog žiupsnį pipirų vietoj čili pipiro ankšties.
Naan duona
- 450 g. miltų
- 2 a.š. druskos
- 15 g. šviežių mielių
- 120 ml. pieno
- 1 a.š. cukraus
- 2 v.š. sezamo aliejaus
- 150 g. natūralaus jogurto
- 1 kiaušinis (suplaktas)
Greitkratyje suplakite pieną, cukrų ir mieles. Dubenyje sumaišykite jogurtą, kiaušinį, aliejų ir mielių mišinį. Viską sumaišykite su miltais ir užminkykite tešlą. Tešla turi būti vientisa ir elastinga.
Thermomiksas:
Greitkratyje suplakite pieną, cukrų ir mieles. Į thermomikso indą persijokite miltus su druska. Įpilkite pieną, kiaušinį, aliejų ir mielių mišinį. Minkykite 3 min. minkymo programa.
Suformuokite iš tešlos kamuolį, įdėkite į dubenį ir uždarykite dangčiu. Palikite pakilti dvigubai. (apie val.).
Jei turite kepimo akmenį, tai įdėkite jį į orkaitę ir įkaitinkite orkaitę iki 240-250 C. Akmuo turi gerai įkaisti, todėl kaitinti jį reikėtų apie pusvalandį. (priklausomai nuo kepimo akmens storio, pas mane jis gan storas - 6 cm, todėl aš jį kaitinu ne mažiau nei 30 min.) Jei neturite kepimo akmens, galima naudoti apverstą kepimo skardą, kurią irgi reikia įkaitinti, tik aišku ne pusvalandį :D Pakanka ją įdėti į orkaitę ir ją įjungti. Kai orkaitė įkais iki 240C. - galima kepti.
Išimkite pakilusią tešlą ant kočiojimo kilimėlio ir trumpai (apie
minutę) ją minkykite. Padalinkite ją į 8 maždaug vienodas dalis ir iš kiekvienos dalies iškočiokite vandens lašo formos arba ovalo formos gan ploną blyną. Juos galima kepti iš karto, o galima uždengti maistine plėvele ir palikti 5-10 min. Čia - pasirinktinai.
Pašaukite naan į orkaitę ant kepimo akmens arba karštos kepimo skardos ir kepkite 3-4 min. Išimkite duoną iš orkaitės ir uždenkite ją rankšluosčiu, kad ji greitai neatvėstų kol iškepsite visus naan. Pateikti šilta :) Ech, tikrai verta grieko duona :)
Skanaus.
Beja čia yra nuotaikingas filmukas apie naan.
Įkvėpimas: Susan Spaull and Fiona Burrell "Leiths baking bible"; Thermomikso knyga "Fast and Easy Indian cooking" ir " Ja gotovliu po svojemu"
No comments:
Post a Comment