Yra toks juokelis - "jums nepatinka šunys? - jūs tiesiog nemokate jų gaminti" ... gan dažnai jį naudoju, kai girdžiu žmones sakant, kad nemėgsta to ar ano. Aš, aišku, kalbu apie maistą, bet manau, kad tai tinka viskam. Iš esmės, visur galima įžvelgti galimybes. :)
Bet grįžtant prie maisto - kai matau vištą, tai matau nauja receptą :) galimybė paragauti kažko naujo. Be abejo nesu išprotėjusi ir ne kiekviena višta reiškia naują receptą. Tiesiog vištiena, tai tikrai "patogus" maistas. Su ja lengva "susitarti", daug lengviau nei pvz. su antim :D
Taigi šiandien bus dar vienas skanios vištienos receptas. Višta ilgai tūnos orkaitėje ir persismelks prieskoniais ir žolelėmis, mėsa tiesiog kris nuo kaulų. Iš tikrųjų, tai puikus variantas mamytėms - pašauni vištą į orkaitę ir eini su vaiku į lauką :) grįžti, o vakarienė tavęs laukia :)
Be abejo, vištą galima iškepti ir greičiau nei per 2-3 valandas, bet kepant lėtai (ilgai ir mažoje temperatūroje) jos skonis bus švelnesnis.
Prie Faux- tisserie vištos iškepiau hasselback bulvių atskirai, bet galima tiesiog tas bulvės sudėti ir kepti kartu su višta - irgi puikiai iškeps.
Faux-tisserie višta
- 2 a.š. pankokio sėklų
- 1 a.š. maltos džiovintos paprikos
- 2 v.š. susmulkintų šviežių čiobrelių
- 2 v.š. susmulkinto šviežio mairūno
- 5 šakelės nedžiovinto čiobrelio
- 5 šakelės nedžiovinto mairūno
- 1 v.š. druskos
- 1/2 a.š. pipirų
- 4 v.š. aliejaus
- 1 višta
- 1 citrina, supjaustyta į 4 dalis
- 1 česnako galva, perpjauta per pusę skersai
Sumalkite pankolio sėklas. Sumaišykite visus prieskonius - pankolį, papriką, druską, pipirus, susmulkintus čiobrelius ir mairūną su 4 šaukštais aliejaus. Įtrinkite vištą prieskonių mišiniu iš išorės ir iš vidaus. Prikimškite vištą citrina, česnaku, įdėkite porą šakelių mairūno ir porą šakelių čiobrelio. Suriškite vištos kojas. Likusius čiobrelį ir mairūną sudėkite į kepimo indą (aš naudojau Ultra Pro) ir padėkite ant jų vištieną. Pašaukite ją į orkaitę ir kepkite apie 3 valandas. Kartais apipilkite vištą riebaliukais, kurie išsiskyrė bekepant.
Išjunkite orkaitę ir leiskite vištai dar "pailsėti" apie 10 min. prieš pateikiant.
Pateikti kartu su Hasselback bulvemis.
Skanaus
Hasselback bulvės arba dar kitaip vadinamos akordiono bulvės yra stokholmietes. Jos yra pavadintos pagal restorano, kuriame jos pirmą kartą buvo pateiktos pavadinimą - Hasselbacken. Pats restoranas turi ilgą istoriją, kuri siekia net 1700 metus, o tų bulvių receptas, sakoma, yra gan nesenas, nes tame restorane jos buvo pateiktos pirmą kartą apie 1940 metus. Patiekalas taip ir vadinosi - hasselbackpotatis. Skanios bulvytės greitai tapo populiarios ir paplito po visą pasaulį. Jau senai turėjau mintį jas pagaminti, bet tik dabar prisiruošiau. Norėjau prie aromatingos ir švelnios faux-tisserie vištienos kažko atitinkamo, todėl kepiau bulveės su šalaviju. Iš esmės galima naudoti žoleles, kurios jums patinka. Laba skanu su rozmarinais.
Hasselback arba akordiono bulvės
- 16 nuluptų ir išplautų bulvių (vidutinio dydžio)
- 100 gr. išlydyto sviesto
- 32 šviežio šalavijo lapeliai
- druska ir pipirai
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C.
Įkvėpimas: Bon Appetit magazine - march 2014.
No comments:
Post a Comment