Monday, March 24, 2014

Skandinaviška duonelė


Dainuoti ir nusidainuoti vonioje yra viena, nusidainuoti vaiko muzikos pamokėlėje yra visai kas kita :D Iš tikrųjų - pamokėles yra mamai, o vaikui tai yra lavinanti pramoga. Aš visada  stengiausi kažką niūniuoti mažiui, nes mane tai ramindavo, ramindavo ir jį. Nors gal turėtų būti atvirkščiai? :) Dabar jaučiu kaip kyla kartelė :D Turbūt juokingai skamba :) Mokykloje, kai reikėjo mane kažkur priskirti per muzikos pamoką, buvau - antras balsas be balso :D Pasikeitus muzikos mokytojai, mane vėl "patikrindavo"...nuo to laiko privengiu DO RE MI FA SO LA SI, nes ne mano jėgoms tai :) kažkada nesenai mano vyras bandė su DO RE MI...na :D sudėtingas reikalas :)

Užsikrėčiau duoniukų virusu. Dabar negaliu praeiti pro šalį, kai užmatau kokį receptuką. Dabar kepsiu, kol neatsivalgysim. 
Kažkaip anksčiau buvau jiems gan abejinga. Parduotuvėje praeidavau pro jų lentyną net nesustodama žvilgtelėti, nes man labiau prie širdies paprasta duona. Bet dabar, kai kepu juos pati, man patinka jų rupumas ir tas TRRRAŠKESYS. 




Ruginė traški duonelė



  • 400 g. ruginių miltų
  • 350 g. šilto vandens (30C.)
  • 10 g.šviežių mielių
  • 1 a.š. druskos
  • 1 v.š. malasos cukraus arba medaus
  • 1 a.š. maltų kmynų (nebūtina)
  • rugių ir kviečių sėslenos kočiojimui ir pabarstymui. 

Miltus, druską ir kmynus įberkite į dubenį ir sumaišykite. Į greitkratį įpilkite vandenį ir įdėkite mieles bei cukrų. Gerai suplakite, kol mielės ir cukrus ištirps. Įpilkite mielių mišinį į dubenį su miltais ir sumaišykite šaukštu iki vientisos masės. Tešla bus drėgna ir lipni. Uždenkite dubenį dangčiu ir palikite pakilti valandai. Per valandą tešla pakils, bet ne dvigubai. Viskas taip gerai, taip ir turi būti. :)
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Porą kepimo skardų išklokite silikoniniais padėkliukais arba kepimo popieriumi. Kočiojimo kilimėlį pabarstykite miltais ir sėlenomis. Paimkite maždaug 1/5 tešlos iš dubens ir perkelkite ant kočiojimo kilimėlio. Pabarstykite viršų sėlenomis ir iškočiokite apskritimą taip plonai, kaip tik galite. 

Kočiojant sėlenas arba miltus naudokite pabarstyti,  nes tešlą bus lipni. Su mediniu dantytu kočeliuku įspauskite ant duoniukų raštą.  Galima tešlą kočioti iš karto ant kepimo kilimėlio arba kepimo popieriaus. Paimkite lėkštę ir panaudokite ją kaip šabloną, apipjaustykite kraštus tam, kad išeitų gražus diskas. Per vidurį išspauskite skylutę su apvalia sausainių formele. Perkelkite diską į kepimo skarda. 

Padarykite dar vieną tešlos diską ir perkelkite ant kitos kepimo skardos.
Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 min., arba kol diskai taps traškūs. Kepdami apsukite ir pakeiskite vietomis kepimo skardas. 
Atvėsinkite ant grotelių. Pakartokite tai su likusia tešla. 
Man gavosi 5 dideli duoniukų diskai.
Skanaus. 



Tešla gaunasi tikrai lipni ir nėra labai lengva su ja dirbti. Rugiai neturi tiek gliuteno kaip kviečiai, todėl ji nėra tokia elastinga ir "kočiojama". Pabandžiau užminkyti tešlą  iš 50/50 kvietinių ir ruginių miltų. Tešla gaunasi irgi gan drėgna, bet su ja lengviau dirbti. Galima aišku sumažinti vandens kiekį, bet bijau, kad tada duoniukai bus labiau kieti, nei traškūs. 





Ruginiai - Kvietiniai traškūs duoniukai




  • 200 g. ruginių miltų
  • 200 g. kvietinių miltų
  • 15 g. šviežių mielių
  • 2 v.š. kvietinių gemalų
  • 2 v.š. maltų saulėgrąžų
  • 2 v.š. kvietinių/ruginių sėlenų
  • 350 g. šilto vandens (30C)
  • 1 a.š. druskos
  • 1 v.š. melasos cukraus arba medaus


Į dubenį supilkite miltus, gemalus, sėlenas, druską bei saulėgrąžas ir sumaišykite. Greitkratyje suplakite vandenį, mieles ir cukrų. Supilkite mielių mišinį į dubenį su miltais ir viską gerai išmaišykite šaukštu.  Pabarstykite miltais kočiojimo kilimėlį ir perkelkite ant jo tešlą. Trumpai ją apminkykite.  Perkelkite tešlą atgal į dubenį ir uždenkite dangčiu.

Į didelį dubenį pripilkite karšto vandens ir įstatykite į jį dubenį su tešla. Palikite tešlą pakilti pusvalandžiui.  Per tą laiką tešla beveik padvigubės.
Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Išklokite porą kepimo skardų silikininiais kilimėliais arba kepimo popieriumi. 
Išimkite dubenį su tešla iš vandens, atidarykite ir su šaukštu lengvai apminkykite. 


Pabarstykite kočiojimo kilimėlį miltais, paimkite   gabaliuką tešlos ir padėkite ant kočiojimo kilimėlio. Pabarstykite miltais ir iškočiokite labai plonai. Su mediniu dantytu kočeliuku įspauskite ant duoniukų raštą.  Su apvalia sausainių formele suformuokite iš tešlos diskus. Perkelkite diskus ant kepimo skardų ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 20 min. arba kol duoniukai taps traškūs. Kepdami apsukite ir pakeiskite vietomis kepimo skardas. Išimkite ir atvėsinkite ant grotelių. Pakartokite su likusia tešla.
Skanaus.



Šitie duoniukai gaunasi trapesni nei ruginiai duoniukai ir galbūt truputį neutralesnio skonio , nei vien ruginiai. Todėl manau, kad yra universalesni ir tinka viskam. Ruginiai turi visgi specifinį prieskonį, kuris galbūt ne visiems patinka.
Jei reikėtų balsuoti, aš balsuočiau visgi už ruginius duoniukus. Manau, kad taip pat balsuotų ir šeimyna, nes ruginiai duoniukai dingo labai greitai :)


Įkvėpimas: Nigel Slater 

No comments:

Post a Comment