Wednesday, December 16, 2015

Vienas įdomiausių mano keptų obuolių tortų - Momofuku obuolių tortas



Kai pagaliau su draugais suderinome susimatymo datą (o derinimas truko maždaug 3 savaites) lengvai atsidusau - na ką gi, liko tik tortą iškepti. Bet būtent čia (pasirodo) ir prasideda istorija. Turėjau kelis variantus ir niekaip negalėjau apsispręsti ir išsirinkti vieno. Gal tai todėl, kad metų galas, o gal dėl mėnulio, bet pastaruoju metu man iš tiesų labai sunku išsirinkti kažką vieną. Laikas ėjo ir štai išvakarėse aš supratau, kad laiko jau visai neliko, o aš noriu Momofuku obuolių torto, kuri atrodo neįmanoma paruošti sekančiam vakarui. Kelis kartus perskaičiau receptą nuo pradžių iki pabaigos - na tikrai  - neįmanoma, nes tortas reikalauja nemažai laiko ir dėmesio. Išsikepiau biskvitą, sūrio pyrago kremą bei paruošiau obuolių įdarą ir nuėjau miegoti, nusprendusi ryte pažiūrėti kas iš to gausis. Iš ryto iškepiau trupinius ir pagaminau sirupą bei trupinių  kremą. Mane vis dar kankino abejonės ar spės tortas sustingti iki vakaro, nes sūrio kremas gavosi ne visai toks, koks mano manymu turėtų, bet nusprendžiau bandyti. Kai pradėjau surinkinėti tortą supratau, kad kažkur recepte yra įsivėlusi klaida, nes  kepiau biskvitą didesnėje kepimo formoje nei nurodyta recepte, bet išpjaunant apskritimus man vos-vos užteko tešlos trečiam apskritimui. Vienu momentu net norėjau daryti tik dviejų sluoksnių tortą (vietoj 3). Surinkus tortą įdėjau jį į šaldiklį, tik 5 val. (originaliame recepte 12 val.) ir jis man puikiai sustingo ir lengvai išsiėmė iš formos. Palikau jį dar balkone iki išvažiavimo (šaldytuve nebuvo vietos :) ) o svečiuose jis dar porą valandų pastovėjo kambario temperatūroje. 
Kodėl aš čia taip smulkiai apie laiką? :) Todėl, kad šiame torte yra svarbu skonių derinys. Svarbu, kad biskvitas nebūtų "medinis" kaip dažnai būna kai biskvitas į kurį įeina sviestas, pastovi šaldytuve, svarbu, kad trupinių sluoksnis būtų "traškus", o ne minkštas. Manau, kad šaldiklis yra reikalingas tam, kad tortas greičiau sustingtų ir trupiniai nespėtų prisigerti drėgmės. Atšilimas šaldytuve (mano atveju balkone) yra reikalingas tam, kad visi skoniai susijungtų. Na o pastovėjimas kambario temperatūroje (kas šiaip gal ir nebūtina) yra reikalingas tam, kad biskvitas būtų minkštas (o jis toks ir buvo). 
Momofuku tortai garsėja savo išskirtinumu (dar garsėja savo saldumu, todėl aš mažinau cukraus kiekį, nes man tiesiog per saldu) ir šis tortas būtent toks ir yra - išskirtinis. Suvalgai gabaliuką ir norisi pakartoti, pakartoti tą jausmą, nes tortas tikrai sukėlia jausmus :) - čia ir vaikystes sausainiai su pienu, ir močiutės obuolių pyragas ir gardus sūrio pyrago prisilietimas.
Ir dar receptas tikrai nėra super sudėtingas - tiesiog nereikia visko daryti per vieną dieną. Padalinus darbus, pagaminti ji bus tikrai lengva ir malonu. 






Momofuku obuolių tortas


16 cm diametro apvalus, aukštas (12-15 cm aukščio)  tortas





Sudėtis:



  • biskvitas
  • obuolių sulčių sirupas
  • sūrio pyrago kremas
  • trupiniai
  • obuolių įdaras
  • biskvitas
  • obuolių sulčių sirupas
  • sūrio pyrago kremas
  • trupiniai 
  • obuolių įdaras
  • biskvitas
  • obuolių sulčių sirupas
  • obuolių pyrago trupinių kremas






Biskvitas:

  • 100 g minkšto sviesto
  • 150 g balto cukraus
  • 50 g rudo cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 110 g kambario temperatūros kefyro
  • 65 g vynuogių kauliukų aliejaus
  • 1 vanilės ankšties sėklos
  • 185 g miltų, skirtų tortams
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. druskos

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.
Išklokite kepimo popieriumi stačiakampę 33*23 cm diametro (bet geriau jei turite 35-25 cm) kepimo formą.
Sviestą su cukrumi įdėkite į virtuvės kombaino indą ir suplakite iki purumo (naudokite mentelės priedą). Toliau plakant įdėkite po vieną kiaušinį, gerai suplakite prieš dedant kitą. Nustumkite viską nuo indo sienelių į apačią. Įjunkite mažą greitį (mažiausią) ir po truputį supilkite/sudėkite kefyrą, aliejų ir vanilę. Padidinkite greitį iki vidutinio/didelio ir plakite apie 6 min. (arba ilgiau) kol masė taps puri ir balkšva bei jos apimtis padvigubės, o masė taps vienalyte. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir persijokite. Sumažinkite vėl greitį iki minimalaus ir po truputį suberkite miltus. Maišykite 1 minutę, sustokite, nustumkite viską į apačia ir dar maišykite apie 45 sek., kad tikrai viskas susimaišytų. 
Įdėkite tešlą į kepimo indą ir išlyginkite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 30-35 min. Iškepęs biskvitas, lengvai paspaustas su pirštu, turi iš karto grįžti į pradinę formą, jei įspaudimas lieka - kepkite dar 5 min ir vėl patikrinkite. Ištraukite biskvitą iš orkaitės ir atvėsinkite. Atvėsintą biskvitą galite laikyti šaldytuve arba šaldiklyje (tinkamai suvyniotą į maisto plėvelę). 


Obuolių sulčių sirupas:

  • 100 g natūralių obuolių sulčių
  • 20-50 g rudo cukraus, priklausomai nuo sulčių rūgštumo
  • 1/2 a.š. malto cinamono
Sultys šiek tiek  pakaitinti tam, kad cukrus lengviau ištirptų ir sumaišyti su cukrumi ir cinamonu. Palikti atvėsti.



Sūrio pyrago kremas:

  • 350 g philadelphia sūrio
  • 1-2 kiaušiniai (1 didelis arba 2 mažiukai)
  • 40 g pieno
  • žiupsnis druskos
  • 1,5 v.š. kukurūzų krakmolo
  • 60-80 g cukraus


Įkaitinkite orkaitę iki 150 C (be ventiliatoriaus). 
Įdėkite sūrį į virtuvės kombaino indą ir su mentelės priedu plakite porą minučių, tada įberkite cukrų ir plakite dar porą minučių kol cukrus gerai įsimaišys. Nustumkite viską su mentele į apačią.
Dubenyje sumaišykite druską ir krakmolą, įmaišykite pieną ir lengvai suplaktą kiaušinį. Įjunkite kombainą mažu greičiu ir po truputį pilkite šitą masę į sūrio masę. Maišykite 4-5 min. kol mase taps vienalytė. 
Įpilkite tešlą į išteptą sviestu kepimo formą (aš naudojau kvadratinę 18 cm diametro) ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 15 min. Kremas turi sustingti iš kraštų, o centre, pajudinus, truputį banguoti kaip žele (bet jokiu būdu nebūti skystu). Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Atvėsintas kremas, uždarytas sandariai, gali būti savaitę šaldytuve. 





Trupiniai:


  • 240 g miltų
  • 20 g cukraus
  • 115 g ištirpinto sviesto
  • 20 g vandens
  • 3/4 a.š. druskos

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C
Išklokite kepimo skardą su kepimo popieriumi.
Virtuvės kombaino inde sumaišykite (naudokite mentelės arba lopetelės priedą) miltus, cukrų ir druską. Įpilkite sviestą, vandenį ir maišykite vidutiniu greičiu kol susiformuos vidutinio dydžio trupiniai. Įberkite juos į kepimo skardą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 25 min. Kartas nuo karto su šakute prispauskite ir šiek tiek susmulkinkite trupinius (tik tuo atveju jei trupiniai yra dideli). Trupiniai turi būti tamsiai auksinės spalvos. Jie gali atrodyti/jaustis šiek tiek drėgni, taip ir turi būti - auštant jie sukietės. Išimkite iš orkaitės ir ataušinkite. Laikykite sandariai. Mums reikės 1/2 trupinių kiekio, kitą pusę panaudosime kremui. 



Obuolių įdaras:

  •  1 citrina
  • 300 g obuolių (2 vidutinio dydžio obuoliai)
  • 20 sviesto
  • 100 g rudo cukraus
  • 1/2 a.š. malto cinamono
  • 1/4 a.š. druskos


Pripilkite dubenį šalto vandens ir sumaišykite su vienos citrinos sultimis.
Obuolius nuskuskite ir išimkite graužtukus. Paimkite vieną obuolį ir perpjaukite į dalis. Tada kiekvieną dalį perpjaukite į  3 dalis ir kiekvieną dali į 4 dalis. Taip iš kiekvieno ketvirčio gausis 12 gabaliukų. Įdėkite jas į dubenį su vandeniu ir pakartokite su likusiais obuoliais. 
Nukoškite obuolius ir sumaišykite su cukrumi, cinamonu, druska ir sviestu. Įdėkite į keptuvę (arba puodą) ir pakaitinkite kol obuoliai pradės skirti sultis, tada sumažinkite ugnį iki mažos ir kepkite karts nuo karto maišant kol obuoliai šiek tiek suminkštės (apie 5-10 min.). Neperkepkite nes obuoliai virs obuoliene, o mums to nereikia. Nukaiskite ir ataušinkite. Laikykite uždarytą sandariai. Gali būti 1 savaitę šaldytuve. 




Obuolių pyrago trupinių kremas: 

  • 1/2 trupinių kiekio
  • 110 g  pieno
  • 1/2 a.š druskos
  • 40 g minkšto sviesto
  • 40 g cukraus pudros
Pastaba: originaliame recepte naudojama 1/2 kremo kiekio, bet aš panaudojau visą. 



Virtuvės kombaino inde su menteles/lopeteles priedu suplakite iki purumo sviestą ir cukrų.
Virtuvės kombaine arba blenderyje sumalkite iki vientisos/lygios masės pieną, trupinius ir druską. 
Sumažinkite virtuvės kombaino (ten kur sviestas) greitį iki minimalaus ir 1 minutės bėgyje po truputį įdėkite trupinių masę į  vidų. Padidinkite greitį iki vidutinio - didelio ir plakite  2 -3 min. kol kremas taps purus ir šviesios spalvos (jei reikia sustokite ir nustumkite viską į apačią, kad viskas geriau susiplaktų). Panaudokite kremą iš karto arba laikykite sandariai šaldytuve (tada prieš naudojant gali tekt vėl suplakti). 





Surinkimas:


Tortą patogiausia yra surinkinėti aukštame 16 cm diametro torto žiede, išklotame aukšta acetato plėvele ( 12-15 cm aukščio). Bet puikiai tiks ir apvali torto forma, o siauresnę acetato juostą galima naudoti tiesiog sujungiant vieną su kita ir padarant taip pakankamo aukščio. 

Su torto žiedo pagalba, iš biskvito išpjaukite du 16 cm apkritimus, tai bus du viršutiniai sluoksniai. Trečią, apatinį sluoksnį mes surinksime iš tų, likusių biskvito atraižų. Kad būtų lengviau įsivaizduoti čia yra video, kur yra surenkamas kitas Momofuku tortas (gimtadienio) bet principas tas pats. Taigi turite 2 gražius apskritimus ir vieną, surinktą iš to kas liko. 
Tą negražų dėkite į apačią formos kurioje surinkinėsite tortą (aš surinkinėjau aukštame torto žiede, sujungiau 2 acetato juosteles vieną su kita). Gausiai patepkite sirupu ir ant viršaus tolygiai paskirstykite 1/2 sūrio pyrago kremo. Ant viršaus paskirstykite 1/3 trupinių ir lengvai su delnu juos prispauskite. Ant viršaus paskirstykite 1/2 obuolių įdaro. Ant viršaus padėkite antrą biskvito apskritimą ir pakartokite - sirupas, sūrio kremas, trupiniai (1/3 kiekio) ir obuolių įdaras. Ant viršaus padėkite trečią biskvito apskritimą. Jei liko patepkite sirupu (tai nėra būtina, bet man taip skaniau, todėl aš pagaminau šiek tiek daugiau sirupo) ir tolygiai paskirstykite obuolių pyrago trupinių kremą. Kaip jau minėjau, pakaktų 1/2 pagaminto kiekio, bet aš naudojau visą. Išlyginkite kad viršus būtų kuo lygesnis ir gražesnis ir pabarstykite likusiais trupiniais. Įdėkite tortą į šaldiklį. Taip gal būt pakaktų jį palaikyti per naktį šaldytuve, bet aš dėjau 5 val. į šaldiklį ir įjungiau superfrost programą (nes skubėjau, man reikėjo torto vakarui). Šiaip rekomenduojama jį laikyti šaldiklyje 12 val., o vėliau suvyniojus į maisto plėvelę jis gali gulėti šaldiklije porą savaičių. 3 val iki pateikimo išimkite iš šaldiklio,  išimkite iš formos ir nuimkite acetato juostą. Ji lengvai nusiims ir torto šonai bus lygūs ir gražuūs. Palikite tortą šaldytuve atšilti. Tortą galima papuošti džiovintais obuoliais ir cukraus pudra. Skanaus.





4 comments:

  1. O mamofuku tai kaip ledu tortas? O pakartotinai ji uzsaldyti galima, ar prapjovus jau laikyti saldytuve? Ir dar vienas klausimas.....o recepte cukraus kiekiai jau sumazinti ar ne, nes as irgi labai saldziai nemegstu ( jei ne, tai kur galima sumazinti, kad nenukentetu skonis)? Aciu

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Momofuku" tai yra kaip prekinis zenklas. Tai yra pieno baras JAV kuriame galima paragauti gardziu desertu. Cia yra obuoliu torto receptas. Tai nera ledu tortas. Kai isimate ji is saldyklio tai paliekate saldytuve (išimti is saldyklio ne mažiau nei 3 val iki pateikimo) atitirpti. Recepte viskas aprasyta. :) Ne jo negalima atitirpinus pakartotinai uzsaldyti. Cukraus kiekis cia jau sumazinatas pateiktas. Apacioje po receptu yra originalaus recepto saltinis - paspauskite nuoroda ir paziurekite cukraus kiekius originalius. Tortas tikrai nera per saldus. Sekmes

      Delete
  2. O kur pirkote 33*23 išmatavimų kepimo formą?

    ReplyDelete