Monday, December 21, 2015

Meduolių namukai 2015







Šiemet man sunkiai sekasi susidraugauti su Kalėdinė nuotaika. Viskas vyksta pagal automatinę programą - papuošiau eglutę, namus, pasirūpinau Advento kalendoriumi, dovanomis, paruošiau tešlą meduoliui ir iškepiau meduolių namukus bei meduolius. Ir kai namukai jau stovėjo, supratau kad nuotaikos vis tiek nėra.  Už lango pila lietus, klausausi Kalėdiniu dainų ... už kelių dienų Kalėdos. Ant stalo guli darbų ir patiekalų sąrašas, pati jį iš ryto surašiau, bet dabar apsimetu, kad jis ne mano. Tyliai galvoju apie tai, kas būtų jei būtų... kas būtų jei iš tiesų tas sąrašas neturėtų nieko bendro su manimi, jei nieko nedaryčiau ir negaminčiau...jei atsivesčiau į fotelį ir visą tą laiką megzčiau (aš nemoku megzti, hmm na, tai siuvinėčiau). Jei nemėgčiau pati skaniai pavalgyti tai galbūt taip ir padaryčiau, bet aš mėgstu, todėl žinau, kad tikrai gaminsiu. Kaip visados prigaminsiu per daug (per šventės kitaip ir negali būti, nes Kūčioms ir Kalėdoms gaminame pasninkaudami, o alkanam žmogui visko norisi daug, tai todėl taip ir išeina), visi greitai pavalgys  (nes po pasninko visi bus labai alkani) ir pradės tyliai skųstis, kad tenka atsegti kelnių sagutę, nes jį pradėjo spausti. Visi iš to pasijuoksim ir vėl (kaip kasmet) nuspręsime, kad kitais metais gaminsime mažiau. Labai norėčiau, kad šiemet kai kas būtų kitaip. Norėčiau, jog atsirastų mažas tarpelis, kurį galima įvardinti kaip  - pasimėgausim maistu. Nes šiaip juk ne kasdien vakarienei Kulebiaka, o pietums jautienos Wellington.



Šiemetinio namuko receptas:



  • 800 g miltų
  • 300 g cukraus pudros
  • 100 g riešutų miltų
  • 10 g sodos
  • 200 g minkšto sviesto
  • 4 kiaušiniai (kambario temperatūros)
  • 1/3 stiklinės medaus
  • 2 v.š. prieskonių meduoliams, jei naudojate naminius tai tada pakaks 1 v.š.
  • 3 v.š. kakavos
  • 1/2 a.š. druskos




Virtuvės kombaine suplakite sviestą, medų ir cukraus pudrą iki purumo. Įmušame po vieną kiaušinį ir gerai suplakame prieš dedant sekantį. 
Dubenyje sumaišykite sausus ingredientus ir persijokite juos. 
Įjunkite minimalų greitį ir po truputį berkite sausus ingredientus kol viskas susimaišys ir tešla taps vienalyte (naudokite lopetėlės/mentelės priedą). Tešla bus minkšta ir gan lipni. Įdėkite ją į dubenį ir uždenkite dangčiu. Palikite nakčiai šaldytuve. Tešla sukietės ir taps elastinga. Su ja bus gan lengva dirbti. 
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite kepimo popieriumi kepimo skardą. 
Pabarstykite kočiojimo kilimėlį miltais ir iškočiokite tešlą iki 6 mm storio. Perkelkite į kepimo skardą ir tada išpjaukite meduolių namuko sienas, stogą bei kaminą. Šiemet kočiojau tešlą storiau - 6 mm (anksčiau 4 mm) man visai patiko, namuko sienos gavosi solidesnės. 
Apie meduolių namukus, jų statymą ir puošimą, bei apie glajų galima paskaityti čia ir čia







Įkvėpimas: naMiotle.pl

No comments:

Post a Comment