Sunday, March 2, 2014

Su pavasariu! O pavasaris prasideda nuo tahini ir ma'amul sausainių :)




Šiandien yra kovo 1 diena. PAVASARIS :)  Pagal senus tikėjimus  - kokia bus ši diena, toks bus ir visas pavasaris, o rytojus parodys mums vasarą. Kalbu aišku apie orus :) Ech, taip laukiau šiandien saulės... Bet vienintelė saulutė, kuri šiandien mane džiugino, turi dvi mažas kojytes...dvi mažas rankytes...:) su savo ga-ga ga-ga ga...:))) šiuo metu plaukė žąselė per ežerėlį yra jo topinė dainelė. Tai vat ir gagenam draugiškai visą dieną. Siūlau prisijungti :D


Turbūt pradėjau daugiau dairytis pro langą pavasario, nes juodraštis bloge pradėjo augti kaip ant mielių. Pradėjo susidaryti jau įrašų, laukiančių mano dėmesio, kamštis. Kas mane ne ypatingai džiugina, nes mėgstu pagaminti ir aprašyti viską, kol dar gyvi įspūdžiai ir skoniai :)

Kadangi namiškiams labai patiko žemės riešutų sviesto sausainiai, tai nusprendžiau tęsti šitą temą ir išbandyti sezamo sviesto sausainius. Sezamo sviestas yra vadinamas Tahini. Jis yra labai plačiai naudojamas tiek desertuose, tiek antrose patiekaluose.
Tahini sausainius galima būtų pavadinti halvos sausainiais, nes jie labai primena jos skonį. Iš tikrųjų tai tobulas derinys - kuris sujungia sviestinius sausainius ir halvą. Sausainiai gaunasi labai trapūs ir aromatingi.





Tahini sausainiai



  • 150 g. kambario temperatūros sviesto
  • 130 g. cukraus
  • 110 g. tahini
  • 1/2 a.š. vanilės esencijos
  • 25 ml. grietinėlės
  • 270 g. miltų
  • 1 a.š. malto cinamono

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Išklokite kepimo skardą silikoniniu padėkliuku.
Sudėkite sviestą ir cukrų į dubenį ir plakite su mikseriu  (plaktuvu) maždaug minutę, kol ingredientai tiesiog gerai susimaišys. Thermomikas - 1 min. 5-6 gr. sustojant ir nustumiant sviestą į apačią su mentele. 
Neišjungiant mikserio įmaišykite tahinį, vanilę ir grietinėlę ir gale įdėkite miltus. Maišykite maždaug minutę, kad visi ingredientai gerai pasiskirstytų. Išimkite tešlą ant kočiojimo kilimėlio ir minkikyte (apie porą minučių) kol tešla bus vientisa ir lygi. 
Thermomiksas - nustumkite sviestą į apačią ir sudėkite tahini, vanilę, grietinėlę ir miltus. Minkykite 1 min. minkymo programa. Išimkite tešlą ant kočiojimo kilimėlio ir porą kartų apminkykite, kad tešla būtų vientisa ir lygi.
Suformuokite iš tešlos graikiško riešuto dydžio rutuliukus. Sudėkite juos ant kepimo skardos maždaug 3 cm atstumu. Paimkite šakutę ir lengvai įspausdami kiekvieną rutuliuką suplokite jį truputį, bet taip, kad matytūsi šakutės įspaudai.



Pabarstykite sausainius maltu cinamonu ir pašaukite į orkaitę. Kepktie 15-17 min. kol sausainiai gražiai paruduos. Atvėsinkite ant grotelių. 







Skanaus.



Ma'amul tai  turbūt vieni žinomiausių arabiškų sausainių. Jie tradiciškai yra kepami Ramadano pabaigoje. Tai trapūs sausainiai su datulių ir riešutų įdaru. Saldūs, bet ne per saldūs, su gardžiu įdaru. Rafinuotai subalansuoti. Jie gaminami naudojant specialią medinę formą/presą išraižytu vidumi. Bet puikiai gaunasi ir be formos:) juk svarbiausia geri ingredientai ir nuotaika su kuria gaminame. 


Ma'amul sausainiai



  • 350 g manų
  • 40 g. miltų
  • 40 g. cukraus
  • žiupsnis druskos
  • 180 g. sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 2 v.š. apelsinų sulčių
  • 1 v.š. rožių vandens
  • cukraus pudros pabarsytymui
  • įdaras:
    • 225 g. graikiškų riešutų
    • 45 g. datulių (be kauliukų)
    • 45 g. cukraus
    • 1 a.š. malto cinamono
    • 1 a.š. rožių vandens
    • 1 v.š. apelsinų sulčių

Dubenyje sumaišykite manus, miltus, druską ir  cukrų. Įdėkite sviestą ir su pirštais įtrinkite jį į miltus, kol gausite duonos trupinių konsistencijos masę. Įpilkite apelsinų sultis, rožių vandenį ir 1 v.š. vandens. Viską sumaišykite sujungdami tešlą į kamuolį. Perkelkite tešlą ant kočiojimo kilimėlio ir minkykite, kol tešla bus vientisa. (apie 5 min.) Perkelkite tešlą į dubenį, uždarykite sandariai ir palikite subręsti 30 min.
Thermomiksas:
Sudėkite į thermimokso indą manus, miltus, druską, cukrų ir sviestą ir sumaišykite 5-6 gr. 5-10 sek., kol susiformuos trupiniai. Įpilkite apelsinų sultis, rožių vandenį ir 1 v.š. vandens ir viską sumaišykite 5 gr. 4 sek. Su mentele nuvalykite sieneles ir nustumkite viską į apačią. Minkykite 1-2 min. minkymo programa. Perkelkite tešlą į dubenį, uždarykite sandariai ir palikite subręsti 30 min.

Per tą laiką pagaminkite įdarą. 
Sudėkite į virtuvės kombainą  datules, cukrų, cinamoną ir riešutus. Susmulkinkite viską, bet nesumalkite į košę - riešutai turi būti susmulkinti, bet nesumalti. Įpilkite apelsinų sultis ir rožių vandenį ir sumalkite viską iki vientisos, rupios pastos. Prieš pat formuojant sausainius padarykite iš įdaro rutuliukus, truputį mažesnius nei graikiškas riešutas (apie 20 g.)

Thermomiksas:
Sudėkite į thermomikso indą  datules, cukrų, cinamoną ir riešutus. Susmulkinkite viską 5 gr. kelias sekundes -  riešutai turi būti susmulkinti, bet nesumalti. Įpilkite apelsinų sultis ir rožių vandenį ir sumalkite viską 5-6 gr., iki vientisos, rupios pastos. Prieš pat formuojant sausainius padarykite iš įdaro rutuliukus, truputį mažesnius nei graikiškas riešutas (apie 20 g.)

Įkaitinkite orkaitę iki 200-210 C. Išklokite kepimo skardą silikoniniu kepimo padėkliuku arba kepimo popieriumi.

Paruoškite dubenėlį su vandeniu, nes sausainius lipdysime šlapiomis rankomis. Taip yra lengviau formuoti sausainius ir tai apsaugos juos nuo skilinėjimo.
Paimkite graikiško riešuto dydžio tešlos gabaliuką ( apie 25 g.) ir suspauskite jį tarp delnų. Suformuokite ploną blynelį, pakelkit jo kraštus ir suformuokite dubenėlį/puoduką.  Įdėkite į vidų įdaro rutuliuką ir užspauskite kraštus taip, kad vėl gautūsi rutuliukas. Truputį jį priplukite ir padėkite ant kepimo skardos. Pakartokite procedūrą su likusia tešla ir įdaru. Paimkite šakutę ir įspauskite su ja lengvai sausainukų viršų taip, kad liktų raštas.
Pašaukite į orkaitę ir kepkite 12-14 min. Sausainiai neturi pakeisti spalvos. T.y. nelaukite, kol jie taps auksinai arba paruduos :) jie turi likti tokios pat spalvos, kaip buvo.
Išimkite sausainius iš orkaitės ir palikite atvėsti ant grotelių. Pabarstykite cukraus pudrą ir pateikite.
Skanaus. 



p.s. Šių sausainių įdaras - tiesiog superinis. Skanu valgyti ir be tešlos :) Reikės pabandyti padaryti iš jų saldainius.


Įkvėpimas: Yotam Ottolenghi "Jerusalem" 


2 comments:

  1. Aš Ottolenghi sausainių su sezamu receptą irgi šią savaitę susiradau, kai liko po humuso gamybos :)

    ReplyDelete
  2. ar jau kepėt? :) patiko? :)

    ReplyDelete