Saturday, March 8, 2014

Traškios antienos kojelės su kepintais lazdyno riešutais, česnako padažu ir traškūs ruginiai duoniukai su sėklomis

Kol parašiau įrašą atėjo kovo 8 :) taigi su kovo 8-ąja :) su gražia moterų ir tulpių diena. Man kovo 8-oji labiausiai asocijuojasi su tulpėmis:) Man tai pavasario simbolis. :)
Gėlės iš tikrųjų smulkmena, bet kaip pakelia nuotaiką :) ir kokia šiandien graži diena :) Šventė :)



Kaip jau rašiau, antiena, tai mano siaubas baubas. Sako, siaubus pačiais siaubais ir "gydo", tai aš, va, heroiškai vis nusiperku antienos. Ši kartą neslėpiau jos šaldytuve, o iš karto ryžtingai paruošiau vakarienę. Dabar jau truputį mažiau  "bijau" ančių...bet dar tikrai negaliu pasakyti, kad čia "mano" maisto produktas.






Traškios antienos kojelės su kepintuais lazdyno riešutais ir česnako padažu



  • 1/4 stiklinės aliejaus
  • 1 didelis supjaustytas svogūnas
  • viena cinamono lazdelė (sulaužyta)
  • druska ir pipirai
  • 2 stiklinės supjaustytų mažais gabaliukais pomidorų (arba 450 g. konservuotų susmulkintų pomidorų)
  • 1 stiklinė raudono vyno
  • 1 stiklinė vištienos sultinio
  • 5-6 antienos kojelių
  • 1/3 stiklinės lazdyno riešutų
  • 1 stiklinė supjaustytos smulkiai baltos duonos (be plutelės)
  • 2 didelės skiltelės česnako, sukapoto arba išspausto


Įpilkite į keptuvę 2 v. š. aliejaus ir įkaitinkite. Įdėkite svogūnus, cinamoną ir žiupsnį druskos. Uždenkite ir kepkite ant vidutinės (labiau mažos, nei didelės) ugnies, kartas nuo karto maišant, apie 8 minutes, kol svogūnas suminkštės. Įdėkite pomidorus, viską sumaišykite ir toliau kepkite 5-6 min. Įpilkite vyną, sumaišykite viską ir virkite ant didelės ugnies 2 min. Įpilkite sultinį ir užvirkite. Perpilkite keptuvės turinį į kepimo skardą.
Ančių kojeles įtrinkite druska ir pipirais ir sudėkite odele į viršų, į kepimo skardą ant daržovių. Pasistenkite, kad odelė nesiliestų su skysčiu, nes odelė nebus traški.
Pašaukite į įkaitintą iki 160 C okraitę ir kepkite apie pusantros valandos, kol mėsa taps minkšta, o odelė - traški. 
Tuo tarpu keptuvėje pakepinkite lazdynų (apie 10 min.) riešutus ir nuimkite luobelę. 
Įkaitinkite keptuvėje 2 v.š. aliejaus ir paskrudinkite baltą duoną. Įdėkite ir apkepkite kartu česnaką. Į virtuvės kombaina sudėkite riešutus ir duona su česnaku ir viską susmulkinkite, bet ne labai smulkiai (ne iki miltu).
Antienos kojeles perkelkite į kitą skardą ir laikykite šiltai (išjungtoje) orkaitėje. 

Per stambų sietelį (kiauraindį) perkoškite daržovės, kuriuose kepė antiena. 
Nupilkite, kiek įmanoma, riebalus. Jei padažas bus skystas, tai pavirkite jį puode neuždengtą, kol sutirštės. Įberkite riešutų mišinį ir užvirkite. Įberkite pagal skoni druskos ir pipirų. 
Pateikite antieną su riešutų padažu ir daržovių koše (bulvės, morkos ir salierai). 


Iš tikrųjų superinis receptas :) gan lengvas, o rezultatas pranoko bent jau mano lūkesčius. Iš esmės pakanka vien padažo, košė nėra būtina. Skani mėsyte ir traški odele, kas gali būti geriau? ogi tik skani mėsytė, traški odelė ir geras padažas. Manau, tikrai dar darysiu šį patiekalą. 

 Skanaus




Duoniukus labai lengva pasigaminti namuose, net jei jūs niekada gyvenime nekepėte duonos. Tai yra labai paprastas ir sveikas receptas. Jau kurį laiką audžiau mintį iškepti tokius duoniukus, o visai nesenai Viktorija paprašė recepto. Receptų iš tiesų yra labai daug, su raugu, mielėm, kepimo milteliais ar soda...Bet pradžiai norėjos kažko lengvo ir greito ir, be abejo, sveiko. Taigi šį kartą apsistojau prie Reinharto sveikuoliškų ruginių duonelių. Ypač, kad receptas pats mane susirado. Atverčiau knygą, ieškodama sumuštinių duonos recepto, o suradau duoniukus. Taigi tebunie šiandien traškūs ruginiai duoniukai su sėklomis. 






Traškūs ruginiai duoniukai su sėklomis



  • 45 g. saulėgražų sėklų
  • 45 g. moliugo sėklų
  • 30 g. lino sėmenų
  • 60 g. sezamo sėklų
  • 230 g. rupių ruginių miltų
  • 1/2 a.š. druskos
  • 2 v.š. aliejaus
  • 1 v.š. medaus
  • 170 g. vandens


Įkaitinkite orkaitę iki 150 C. Išklokite kepimo skardą (aš naudojau 3) silikoniniu padėkliuku arba kepimo popieriumi.

Sumalkite saulėgražų ir moliugo sėklas virtuvės kombaine iki miltų.  Atsargiai, nepermalkite, nes gausite ne miltus, o sėklų sviesta :D
Atskirai sumalkite iki miltų linų sėmenis (arba galima iš karto nupirkti maltų parduotuvėje, mačiau RIMI yra)
Sudėkite visus ingredientus į dubenį ir sumaišykite. Maišykite su šaukštu, kol tešla sušoks į kamuolį. Jei naudojate mikserį tai maišykite su kabliu porą minučių.
Išimkite tešlą ant kočiojimo kilimėlio ir apminkykite porą kartų (30 sek.) tiesiog tam, kad įsitikinti kad visi ingredientai tolygiai pasiskirstė. Tešla bus klampi bet ne lipni. 
Padalinkite tešlą per pusę. Pabarstykite kočiojimo kilimelį miltais ir iškočiokite plonai tešlą. Kuo ploniau, tuo geriau. (1,5 mm.).


Jei norite, patepkite tešlą plaktu kiaušinio baltymu ir pabarstykite sezamo sėklomis, arba smulkintais riešutais, arba sėmenim. Galima sumalti su prieskonių malūnėliu kmynų. Supjaustykite tešlą  rombais arba kvadratais, kaip jums patogiau ir labiau patinka.



Perkelkite duoniukus į kepimo skardą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 10 min. Tada skardas apsukite ir kepkite dar 10 min. Vėl  apsukite ir kepkite dar 5-10 min. arba, kol duoniukai taps gražios rudos spalvos ir bus pakankamai "išdžiuvę" ir traškūs. Ištraukite juos iš orkaitės ir palikite atvėsti skardoje, taip jie bus dar traškesni.  


Skanaus.



Dalį duoniukų, prieš pašaunant į orkaitę, patepiau baltymų plakiniu ir pabarsčiau sezamo sėklomis, kita dalį - tik patepiau baltymo plakiniu, o trečią - nieko netepiau. Tiesiog norėjau pažiūrėti ar bus skirtumas ir kas gausis skaniau. Didelės reikšmės patepimas neturi :D Be abejo duoniukai atrodo gražiau, patraukliau ir apetetingiau su sezamo sėklomis. Duoniukai pukiai tinka kaip užkanda tarp valgių. Dėl jų jūsų tikrai negriauš sąžinė :) Jie yra turtingi skaidulų, todėl gerai numalšins alkį. Taip pat puikia tinka sumuštinukams, o taip pat prie salotų ir prie sriubos.






Įkvėpimas: Food and Wine annual cookbook 2013; Peter Reinharts's "Artisan bread every day" 





No comments:

Post a Comment