Saturday, February 1, 2014

Trys gardžios duonos. Vyriška, dietinė ir "ekologiška" :)



Ar gali būti per daug duonos? Aš manau - ne. Duonos pasaulis (nesenai sužinojau) yra labai platus ir aš dabar per jį keliauju. Kai gavau J. Lahey knygą apie jo sukurtą duona be minkymo pamaniau, kad pagaminsiu porą receptų, bet jo receptai yra tokie viliojantys, o duona visada būna tokia gardi, kad negaliu sustoti. Šį kartą kepsiu alaus duoną (vyrišką) ir morkų duoną (dietinė, nes juk morka dietinis maistas, ar ne?). Vis "žaidžiu" su savo raugu ir šiandien kepsiu su juo paprastą baltą duoną (be jokių priedų). Aš tikrai myliu savo raugą :) Vis surandu jam darbelio.




Kai pradėjau domėtis duonos pasauliu, receptai tiesiog pradėjo plaukti patys pas mane. Gal ir keistai skamba, bet taip yra.  Receptai patys mane susiranda. :) Net jei atverčiu receptų knygą, tai  ten būna duonos receptas :D
Kažkodėl prisiminiau žemuogės :) Pievoje ar miške žemuogių iš karto nepastebėsi :) dažniausiai reikia pažiūrėti žemyn, pasilenkti... reikia noro :) žemuogės ten jau yra :) mes jų nesukuriame :) bet pačios jos į kibiriuką neįšoks :) žmogus, kuriam žemuogės nerūpi, pievoje pasmaguriaus, o tas, kam rupi, tai ir uogienė išsivirs...:)




Man labai patinka ši Passenger daina. Jau senai norėjau youtube surasti šį atlikėją :) truputį nustebau, nes, tiesą pasakius, iki šiol maniau, kad čia dainuoja moteris :D Labai gražūs dainų tekstai:) The sound of silence ir labai nuotaikinga I hate :) ir aišku Holes :) ir pabaigai - All the little lights.

Jau senai norėjau išbandyti duoną su alumi. Į rankas man pakliuvo nemažai receptų, bet tik šitas užkabino. Labai paprastas receptas ir be galo gardi duona. Stebuklai būna paprasti, todėl mus ir stebina. Tikrai verta paaukoti truputį alaus: :)






Alaus duona (be minkymo) 



  • 300 g. kvietinių miltų
  • 100 g. rupių kvietinių miltų
  • 1 a.š. druskos
  • 1 v.š. kviečių gemalų
  • 1/4 a.š. sausių mielių (1g.)
  • 175 g. pasukų arba kefyro ( 3/4 stiklinės) (aš naudojau pasukas) 
  • 175 g. alaus (kambario temperatūros)( aš naudojau šviesų kanapinį)


Miltus sumaišykite su mielėmis ir druska dubenyje. Įpilkite alų, pasukas ir viską sumaišykite šaukštu arba ranka. Minkyti NEREIKIA. Tiesiog gerai sumaišykite visus ingredientus. Dubenį su tešla uždenkite dangčiu (nesandariai)  ir palikite stovėti kambario temperatūroje 12-18 val. (pas mane stovėjo parą). Per tą laiką tešla pakils ir suburbuliuos.  Pabarstykite kepimo kilimėlį miltais ir perkelkite/išverskite  ant jo tešlą. Neminkykite tešlos, o tiesiog ją gražiai sulankstykite, kaip parodyta čia - 2:30 sek. ir suformuokite duonos kepaliuką.
Aš duoną kildinu pintame inde, kurį gausiai pabarstau  kviečių sėlenomis. Galima ją kildinti ir ant rankšluosčio. Pabarstykite rankšluostį kviečių sėlenomis arba gemalais ir padėkite ant jo suformuotą kepaliuką. Viršų irgi gausiai pabarstykite kviečių sėlenomis  ir uždenkite rankšluosčiu.
Palikite pakilti 1-2 val. Duona bus pasiruošusi keliauti į orkaitę, kai beveik dvigubai pakils ir lengvai ją pirštu paspaudus, tešloje liks įspaudimas. Jei jo nelieka (tešla "atšoka" atgal)  - palikite dar 15 min. pakilti.
Likus pusvalandžiui iki kildinimo pabaigos įjunkite orkaitę su ketaus arba keramikiniu puodu su dangčiu viduje (iš esmės tiks bet kuris puodas su dangčiu, kurį galima naudoti orkaitėje). Temperatūra - 245 C. Kaitinkite puodą pusvalandį, nes labai svarbu, kad jis gerai įkaistų. Atsargiai (nenusideginkite) išimkite puodą iš orkaitės, nuimkite dangtį ir "išverskite" į jį duoną nuo rankšluosčio ar kito kildinimo indo, žemyn apačia. Uždenkite puodą dangčiu ir gražinkite į orkaitę. Kepkite 30 min. Nuimkite dangtį  ir dar kepkite  15-20 min., kol duona taps gražios, tamsiai auksinės spalvos.(tamsios:) nebijokite, kad duona paruduos...plutele bus tik skanesne:) tik prašau nesudeginti) Išimkite duoną iš orkaitės ir leiskite jai visiškai atvėsti ant grotelių. Jei turite laiko, tai pasimėgaukite jos   "dainavimu" - dėl temperatūros skirtumų duona gali šnypšti arba švilpauti kurį laiką, kol atvės. Gan malonūs ausiai garsas, bent jau man :) 





Manau daug kam kils klausimas - ar jaučiasi alus skonis ar, gal, kartumas duonoje. NE. Nesijaučia. Duona labai skani.. Skiriasi ne tiek duonos skonis, kiek duonos konsistencija. Nežinau...taip greitai ją suvalgėme:) kad matyt teks kepti dar ir dar:)



PASTABA: Originaliame recepte buvo naudojamas guinesso alus.






Iš tikrųjų tai truputėlį bijojau kepti šitą (morkų) duoną. Aš ne itin mėgstu morkas.... Morkų duona man asocijavosi tik su morkų pyragu :) Kuris pats iš savęs yra gėris :) tačiau pyragas - ne duona....  Bet receptas buvo toks viliojantis, kad galų gale pasidaviau. Paprašiau mamos, kad su savo lėtaeigė sulčiaspaude išspaustų mums morkų sulčių:) sulčių  gavau tiek, kad ir duonai užteko ir dar savo ir mažiaus organizmą pastiprinau :) tiesa, sužinojau įdomų faktą:) - morkų sultys yra sveika gerti kartu su šlakeliu grietinėlės:) visada pildavau šaukštelį aliejaus, kad geriau įsisavintų vitaminai:) BET su grietinėle - DAUG skaniau :) 






Morkų duona (be minkymo)




  • 400 g. kvietinių miltų
  • 11/4  a.š. druskos ( 8g.)
  • 1/4 a.š. sausų mielių
  • 350 g. šviežių morkų sulčių (geriausia, jei ką tik išspaustų)
  • 85 g. kapotų graikiškų riešutų
  • 1v.š. kmynų (pasirinktinai)


Miltus sumaišykite su mielėmis ir druska dubenyje. Įpilkite morkų sultis ir viską sumaišykite šaukštu arba ranka. Minkyti NEREIKIA. Jei tešla yra nelipni ir sausoka, tai įpilkite dar porą šaukštų vandens, įberkite riešutus ir viską sumaišykite.  Dubenį su tešla uždenkite dangčiu (nesandariai)  ir palikite stovėti kambario temperatūroje 12-18 val. (pas mane stovėjo parą). Per tą laiką tešla pakils ir suburbuliuos. Pabarstykite kepimo kilimėlį miltais ir perkelkite/išverskite  ant jo tešlą. Neminkykite tešlos, tiesiog ją gražiai sulankstykite, kaip parodyta čia - 2:30 sek. ir suformuokite duonos kepaliuką.
Aš duoną kildinu pintame inde, kurį gausiai pabarstau  kviečių sėlenomis arba kviečių gemalais. Šį kartą pinto indo dugną pabarsčiau ir šaukštu kmynų. Galima ją kildinti ir ant rankšluosčio. Pabarstykite rankšluostį kviečių sėlenomis ir kmynais, padėkite ant jo suformuotą kepaliuką. Viršų irgi gausiai pabarstykite kviečių sėlenomis  ir uždenkite rankšluosčiu.
Palikite pakilti 1-2 val. Duona bus pasiruošusi keliauti į orkaitę, kai beveik dvigubai pakils ir lengvai ją pirštu paspaudus, tešloje liks įspaudimas. Jei jo nelieka (tešla "atšoka" atgal),  tada dar palikite 15 min. pakilti.
Likus pusvalandžiui iki kildinimo pabaigos įjunkite orkaitę su ketaus arba keramikiniu puodu su dangčiu viduje (iš esmės tiks bet kuris puodas su dangčiu, kurį galima naudoti orkaitėje). Temperatūra - 235 C. Kaitinkite puodą pusvalandį, nes labai svarbu, kad jis gerai įkaistu. Atsargiai (nenusideginkite) išimkite puodą iš orkaitės, nuimkite dangtį ir "išverskite" į jį duoną nuo rankšluosčio ar kito kildinimo indo, žemyn apačia. Uždenkite puodą dangčiu ir gražinkite į orkaitę. Kepkite 25 min. Nuimkite dangtį  ir dar kepkite  15-20 min., kol duona taps gražios, tamsiai auksinės spalvos. Išimkite duoną iš orkaitės, išimkite iš puodo ir leiskite visiškai atvėsti ant groteliu. 





Duona pasiteisino 100 proc. Pergyvenau be reikalo. Morkų duona yra duona, o ne pyragas. :D Duona geriau iškilo su morkų sultimis ir buvo ne tokia drėgna palyginus su kitom duonos be minkymo. Truputį pergyvenau, kad dėl to duona bus sausesne. Bet mano nuogąstavimai nepasitvirtino :) (ačiū Dievui). Ją buvo lengviau formuoti  ir antrą kartą kildinant ji pakilo irgi daugiau palyginus su kitom. Originaliame recepte, apart riešutų, yra dar 100 g. džiovintų serbentų. Manau, kad puikiai tiktų ir džiovintos spanguolės ar vyšnios. Aš naudojau tik riešutus, nes nenorėjau "perkrauti" duonos skoniais...



Iš tikrųjų šita duona man buvo atradimas:) Manau dar ne kartą ją kepsiu. Morkos suteikia duonai labai gražią ir skanią spalvą :) bet neperkrauna jos savo skoniu.


Mano drauge Viktorija, paprašė baltos duonos su raugu recepto be jokiu priedų :) paprastos, "švarios" ir gardžios duonelės. Todėl šį receptą skiriu jai :) labai tikiuosi, kad jai patiks :) O čia, labai nuotaikingas filmukas:) kad nebūtų nuobodu :D 



Balta duona su raugu


  • 200 g. raugo (kuris liko po atnaujinimo) Viskas aprašyta čia.  
  • 600 g. kvietinių miltų
  • 75 g. cukraus
  • 40g. sviesto arba taukų
  • 360-380 g. vandens
  • 10g. (1a.š. su kaupu) druskos 

Visus ingredientus sudedame į thermomiksą ar kita virtuvės kombainą ir minkome 4 min. minkymo programa. 
Taip pat, tai galite pasirinkite vieną iš daugelio šiame bloge aprašytų tešlos minkymo būdu
Patepkite dubenį aliejumi. Rankas irgi patarčiau patepti aliejumi, nes tešla bus gan lipni. Perkelkite tešlą į dubenį ir suformuokite jame iš jos kamuolį (tiesiog lenkite tešlą nuo kraštų į vidų sukdami dubenį ratu ir kai suformuosite kamuolį apverskite jį) ir palikite pakilti 30 min. - 1 val. 
Patepame kočiojimo kilimėlį aliejumi ir perkeliame ant jo tešlą. Vietoje aliejaus galima naudoti ir miltus, tik nepadauginkite su jais... nes tešla bus lipni. Jei panaudosite per daug miltų, duona bus sausoka...
Padalinkite tešlą į 3 lygias dalis. Patepkite kepimo formą sviestu. Paimkite vieną dalį tešlos, patapšnokite ją ir suformuokite apvalų blyną. Suformuokite iš jo kamuoliuką. (Lenkite tešlos kraštus į vidų). Perkelkite jį į kepimo formą. Pakartokite su likusiomis 2 dalimis. Uždenkite švariu drėgnu rankšluosčiu arba maistine plėvele ir palikite pakilti 6-8 val. (arba šiltoje vietoje 6 val.) Duona puikiai iškyla. Įkaitinkite orkaitę iki 190- 200 C. Į mažą keramikinį indelį įpilkite vandens ir pašaukite kartu su kepimo forma į orkaitę. Kepkite 50-60 min. Po 10 min. išimkite indelį su vandeniu. Vanduo buvo reikalingas, kad orkaitėje susidarytų garai. Garai leidžia duonai tolygiau ir geriau pakilti orkaitėje ir padeda suformuoti traškesnę plutelę.
Kai duona iškeps, išimkite iš kepimo formos ir atvėsinkite ant grotelių. 







Skanaus:)


Dažnai manęs klausia - kiek duona su raugu išsilaiko? :) tiesa pasakius nežinau atsakymo:) Šita su šeima suvalgėme per 2 dienas :) buvo labai skani:) ji buvo švelnesnė, nei kitos, kurias kepiau su raugu :)
Turiu tik vieną bendrą pastebėjimą - naminė duona (ypač kepta su raugu) nesupelys jums po 2 dienų :) gali tik sužiedėti :) bet tada  ją galima paskrudinti:) 

Įkvėpimas: J.Lahey with R. Flaste "My bread"

2 comments:

  1. Jet kokios koretos idealios duonos <3 butinai prizadu greitu laiku kepti alaus!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) aciu:) butinai iskepkit:) labai gardi duona... manau tikrai patiks:)

      Delete