Tuesday, June 28, 2016

Apie mažas atostogas + gardaus tarto receptas

Kai iš ryto vežu mažių į darželį, veik visada pravažiuoju pro desertinę "Atostogos". Ir kas kart pagalvoju - kaip norėčiau ten dabar užsukti. Tiesiog spontaniškai sustoti ir užsukti kavos ir deserto. Ir tai kartojasi kaskart ir jau galima sakyti tapo mano rytine tradicija. Važiuoju ir kai už posūkio pamatau ją, nusišypsau ir... mintyse pakartoju norą. :-) Deja taip anksti jie dar nedirba, todėl iki šiol mintis liko tik mintim. Iki šiol, nes šiandien su Marina per pietus nusprendėme paatostogauti. 
Iš tiesų pavadinimas "Atostogos" yra labai vykęs ir viliojantis. Atostogos - tai geros asociacijos, teigiamos emocijos ir be abejo išankstinis diržų atveržimas (nes juk per atostogas galima, ane?) BET, bet tai ir padidinti lūkesčiai, kuriems be abejo reikia atitikt :-D Juk visi mes savaip įsivaizduojame atostogas, bet kuriuo atveju jos turi būti THE BEST. 
"Atostogos" yra labai kultūringos, nes lauke nėra gultų ir hamakų, o mieli staliukai ir kėdės. Patikėkite gultai, šezlongai ir panašus patogus daikčiukai būtų super crazy idėja, nes juk tai atostogos - argi nebūtų puiku, išeiti į lauką, ištiesti kojas šezlonge ir pasimėgauti prabangiu desertu? (o pagal kainas tai jie tikrai prabangūs). Na gerai... prie staliuko irgi puikiai tinka :-) nes mes juk kultūringos damos :-)
Iš tiesų mus labai šiltai ir maloniai aptarnavo. Todėl už aptarnavimą - 10 balų. Mums net palinkėjo "geru atostogų" vietoj "skanaus" kas tikrai maloniai ir šelmiškai nuteikė. 
Man labai norėtūs ateiti į kavinę ir iš tiesų pasijusti kaip per atostogas, kai į daug ką žiūri pro pirštus, kai viskas tave džiugina, kai nevertinti kainos ir kokybės santykio, kai desertas  - tai desertas, o ne skonio harmonija. Deja, kad ir kur aš eičiau, mano kipšiukas eina su manimi. Jis neturi atostogų ir jį sunku apgauti. Jis kartais tyli, bet jo veido išraiška man viską pasako. Kartais nesinori nieko sakyti ir nieko rašyti, jokių atsilepimų, nes pastebėjau, kad Lietuvoje "arba gerai arba nieko", kitaip busi oi kokia negera. O juk taip norisi būti visiems gera :-) su tokia saldžia (bet sugedusia) šypsena. 
Tiek jau to, geriau būsiu savimi ir rašysiu. 
Mes valgėme daug, nes juk per atostogas tai galima (jei ne atostogos, tai suvalgyčiau tik viso to trečdalį). Užsisakėme po sumuštini su croissants (vienas su kumpiu kitas su lašiša), kavos, tartą su slyvom, tartą su sūria karamele ir eklerą su pistacijomis. 





Papasakosiu savo asmeninius (ir mūsų bendrus su Marina) įspūdžius. Tai tik įspudžiai ir tik apie tai ką valgėme.  Iš tiesų tai, kaip gerai pastebėjo Marina, ne viskas ką jie savo facebook paskiroje reklamuoja yra jų vitrinoje. Nemačiau ledų (gal reikėjo klausti padavėjos?) ir pavlovos (galiu prisiekti, kad mačiau ją jų puslapyje) ir dar poros pyragaičių.  




Man patiko kava, ji skani ir patiko, kad jos buvo daug :-) didelis puodukas kaip tik keliems desertams (na, man užteko dar ir sumuštiniui). Croissant'as buvo geras, sumuštinis lengvas, tiesiog tirpo burnoje. Jei daryčiau tokį namuose, tai pridėčiau daugiau skonio, turiu omeny akcentus - pvz. vytinti pomidorai, pipiriukai, marinuota paprika arba kapareliai, o  gal garstyčios su medumi. Žodžiu ką nors, kas priduotų jam sultingumo ir išskirtų iš kitų. Mums abiems patiko tartaletė su slyvomis - gardi. Teisingas, traškus padas ir ta lengva slyvų rūgštele. Puiku. Dabar apie tai, kas šiek tiek šlubavo - eklerai. Eklerai už tokią kainą turi būti geri (na arba labai labai gražūs, labai gražūs). Atostogautojai nori gauti ne tik didelius, bet ir skanius eklerus.  Jie šiek tiek pastovėjo ir suminkštėjo, kas patinka ne visiems. Mums nepatiko (nes eklerai valgomi tą pačią diena kai yra pagaminami) Jei viršus yra iš trapios tešlos, tai jis turi jaustis. Kremas labai paprastas (kas nėra blogai, bet jei jis būtų įdomesnis tai gal atsvertų suminkštėjusią tešlą) ir pistacijas jame išdavė tik spalva. Bėda ta, kad mes su Marina laaabai mėgstame pistacijas, todėl tikrai jų ten ieškojome. 
O vat tartaletė su sūria karamele (kurią, kaip mums minėjo padavėjo, visi labai mėgsta ir giria) mums nepatiko. Deja, bet jos padas buvo neskanus ir vėlėsi burnoje. Įdaras kaip ir geras (gal tik karamelės galima būtų pripilti iki tartaletės kraštų - čia aš kaip karamelės mylėtoja sakau). Marina savo puses to tarto taip ir neįveikė... Padas net iš tolo nepriminė puikaus slyvų tartaletės pado, o labai gaila. 
Beje mes padavėjai (nes paklausė) pasakėme savo nuomone apie maistą :-) mandagiai, bet pasakėme :0) nes, kaip sako Marina :-) jei klausia reikia nuoširdžiai atsakyti :-) iš tiesų taip ir yra :-) taip ir turi būti. 
Norėčiau nueiti pas juos vėlyvų pusryčiu ir paragauti Benedikto kiaušinių, aš juos mėgstu, būtų tikrai smagu. Reikės kažkaip susiorganizuoti. 
Apibendrinant, desertine "Atostogos" - tai smagi vieta su maloniu aptarnavimu. Kolektyivas stengiasi sukurti klientams trumpas saldžias atostogas, o maistas.. maistas dalykas pataisomas :-) (ypač, kad aš dar ne viską ragavau). 

O dabar receptas. Šį kartą pasidalinsiu Ch. Michalak gianduja šokolado tarto receptu. Gianduja - tai pieniškas šokoladas su praline pasta. Ji galima nusipirkti arba pasigaminti patiems (išlydyti 170 g pieniško šokolado ir sumaišyti su 80 g praline pastos). 
Tartas yra lengvai pagaminamas ir labai gardus. Puikiai tinka savaitgaliui arba svečiams nustebinti. 





Fantastik gianduja šokolado ir lazdyno riešutų tartas



Chantilly su gianduja šokoladu:


  • 587 g grietinėlės 35-36 proc.
  • 293 g gianduja šokolado

Padas:

  • 240 g bretoniškų sausainių 
  • 60 g sukapotų pakepintų lazdyno riešutų
  • 60 g šokoladinių pustų ryžių
  • 90 g juodo šokolado
  • 90 g pieniško šokolado
  • 20 g vynuogių kauliukų aliejaus

Karamelizuoti riešutai:

  • pakepinti lazdyno riešutai (be odelės) 
  • cukraus pudra
  • druska

Papuošimui:

  • gianduja šokoladas
  • karamelinis tiulis:
        • 25 g Werther's original saldainių





Chantilly su gianduja šokoladu:

Gianduja šokoladą supjaustykite mažai gabaliukais ir įdėkite į dubenį. Grietinėlę užvirkite ir užpilkite ant šokolado. Palaukite 1-2 min. ir viska gerai sublenderiuokite su rankiniu blenderiu. Uždenkite su maisto plėvele " kūnas prie kūno", ataušinkite ir įdėkite nakčiai į šaldytuvą. (min. 5 val.). 


Padas:

Paruoškite apvalų 20 cm diametro tartų formavimo žiedą arba kepimo formą. Jei naudojate žiedą, tai padėkite jį ant kepimo popieriaus arba ant silikoninio kilimėlio. 
Dubenyje iki vientisos masė sumaišykite sutrupintus sausainius, riešutus, ryžius, išlydytą juodą ir baltą šokoladą bei aliejų. 
Įdėkite masę į formą ir tolygiai paskirstykite ir išlyginkite viršų. Padas bus 1-2,5 cm aukščio. Įdėkite į šaldytuvą sustingti (apie 30 min.)


Karamelizuoti riešutai:

Įdėkite cukrų į keptuvę ir išlydykite. Kai cukrus bus šviesiai auksinės spalvos, įberkite riešutus ir išmaišykite, kad jie pasidengtų cukrumi. Kepinkite kol karamelė taps tamsiai auksinės spalvos. Išimkite iš keptuvės ant silikoninio kilimėlio, pabarstykite druska ir leiskite atvėsti. 


Karamelinis tiulis:

Įkaitinkit orkaitę iki 180 C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi arba silikoniniu kilimėliu. Saldainius sumalkite iki pudros konsistencijos. Pabarstykte tolygiu sluoksniu ant kepimo popieriaus ir pašaukite į orkaitę. Kepkite kol masė išsilydys. Išimkite ir leiskite atvėsti. Atsargiai sulaužykite gabaliukais ir papuoškite tartą. 

Surinkimas:

Chantilly kremą išimkite iš šaldytuvo ir su mikseriu suplakite iki kreminės konsistencijos. Įdėkite kremą į konditerinį maišiuką su žvaigždutės antgaliu. 
Padą išimkite iš žiedo ir padėkite ant padėkliuko arba lėkštės. Viršų papuoškite kremu, pabarstykite karamelizuotais riešutais, karamelinių tiuliu ir giandujos šokolado spiralėmis/ suktiniais (apvalia sausainių formele su banguotais kraštais švelniai braukite per gianduja šokoladą ir padarykite suktinius, juos pabarstykite cukraus pudra).  Skanaus. 

Pastaba: gianduja šokoladas yra gan minkštas todėl tam, kad lengviau būtų daryti papuošimus, jį prieš tai galima trumpam įdėti į šaldytuvą.






No comments:

Post a Comment