Monday, June 20, 2016

Mangoldų ir ricottos tartas


Šiemet nutariau užsiauginti mangoldų. Aišku istorija nutyli, kad mama jau juos kelis metus augina ir aš galvojau "brač, kokie gražus burokėliai..." Iš esmės nelabai aš ir prašoviau, nes mangoldai ir yra lapiniai burokėliai. Valgomi ne tik lapai, bet ir kotai. Tai žiauriai maistinga ir naudinga daržovė (o gal tai ne daržovė? ai, nesiginčykim dėl pavadinimo). Mangolduose gausu vitamino K,  C, B1, B2, B6,  A,  E, karoteno, kalcio, fosforo, baltymų ir ląstelienos. Jie padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, gerai veikia širdį, o dar ten yra antioksidantų ir dar - jie padeda valyti organizmą. Štai kokie jie puikūs, dabar tik reikia valgyti.
O valgymą nutariau pradėti nuo tarto. Aš mėgstu tartus, tai labai patogus patiekalas - jis gali būti tiek užkandis, tiek pagrindinis patiekalas, jis visada papuoš stalą ir jį patogu pasiimti su savimi.







Mangoldų ir ricottos tartas 




Tešla:


  • 200 g miltų
  • 110 g labai šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
  • žiupsnis druskos
  • 2-3 v.š. ledinio vandens


Į virtuvės kombainą sudėkite miltus, sviestą bei druską ir sumalkite iki trupinių konsistencijos. Po truputį pilkite vandenį ir malkite iki kol tešla taps stambių trupinių konsistencijos. Išberkite tešlą ant kočiojimo kilimėlio ir sujunkite/ sulipinkite ją. Porą kartų apminkykite (neminkykite, o tik sujunkite tešlą) kad tešla susijungtų. Įvyniokite ją į maisto plėvelę ir įdėkite 30 min. - 1 val. į šaldytuvą. 


Įkaitinkite orkaitę iki 200 C.

Patepkite sviestu 23 cm diametro tarto formą. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite ją plonai bei išklokite ja kepimo formą. Subadykite tešlą šakute. 
Išklokite tešlą kepimo popieriumi ir įberkite keramikinius kepimo žirnius arba paprastas džiovintas pupas, arba žirnius ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 15-20 min. Išimkite popierių su žirniais  ir kepkite dar apie 5-10 min. arba kol tešla taps auksinės spalvos. Išimkite ir atvėsinkite. 



Įdaras:


  • 50 g kedro riešutų
  • 300 g mangoldų
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • aliejus kepimui
  • 1 a.š. balzaminio acto 
  • 2 kiaušiniai
  • 300 ml grietinės
  • 50 g sutarkuoto parmesano sūrio
  • druska ir šviežiai malti pipirai
  • žiupsnis šviežiai malto muskato riešuto
  • 250 g ricottos sūrio (jei jis gan drėgnas tai prieš naudojant nukoškite jį)



Užvirkite didelį puodą vandens. Nuplaukite mongoldus ir truputį nusausinkite. Sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir keletą minučių (man užteko 5 min.) virkite, kartas nuo karto pamaišant, kol jie nuvys. Išimkite juos iš puodo į idėkite į kiauraindį, kad nuvarvėtų. Tada gerai atspauskite likusį juose skysti. Padėkite juos ant pjaustymo lentos ir supjaustykite. 
Kedro riešutus pakepinkite keptuvėje kol jie gražiai paruduos iš abiejų pusių. Išimkite juos iš keptuvės ir į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus. Svogūnus nuvalykite, perpjaukite per pusę ir supjaustykite griežinėliais. Pakepinkite svogūnus kol jie suminkštės ir taps auksinės spalvos. Įberkite šiek tiek druskos ir įpilkite actą. Išmaišykite ir pakepinkite dar 1-2 min. Nuimkite nuo ugnies ir ataušinkite. 
Greitkratyje arba dubenyje suplakite kiaušinius, grietinę, parmesaną, muskatą, druską ir pipirus iki vientisos konsistencijos. 

Ant tarto dugno tolygiai paskirstykite pakepintus svogūnus. Ant jų tolygiai paskirstykite mongoldus, o ant viršaus su šauktu išdėliokite po šaukštą ricottos  ir viską pabarstykite pakepintais kedro riešutais. Užpilkite kiaušinių ir grietinės mišiniu. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 190 -200 C 40 min. arba kol viršus taps tamsiai auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir šiek tiek atvėsinkite. Pateikite šiltą arba kambario temperatūros. Skanaus. 








No comments:

Post a Comment