Sunday, October 23, 2016

Acharuli khachapuri

Mano vyrams  patinka pica, todėl kai pamato kylančią dubenyje mielinę tešlą penktadienį - jie dažniausiai pralinksmėja. "It's a pizza time" taip, taip, taip :-) O mažius džiaugiasi dar ir dėl to, kad galės padėti. Jam labai patinka "lipdyti" picas ir jas "rengti". 
O man labai patinka chačapuri ir kartais penktadieniais būna būtent tai. Man patinka jų laivelio forma, ji man kažkodėl kelia apetitą. Patinka tešlos minkštumas, net purumas sakyčiau (bet tai tikrai ne bulka). Patinka maišyti įvairius sūrius ir išgauti naujus skonius. Patinka tai, kad jie tirpsta burnoje. O dar man patinka prie jų pasidaryti didelį dubenį gaivių salotų ir įsivaizduoti, kad čia salotos su trupučiu chačapuri, o ne atvirkščiai.  






Acharuli khachapuri



Tešla:


  • 500 g miltų
  • 15 g šviežių mielių (jei norite, kad tešla greičiau iškiltų, naudokite 20 g mielių)
  • 1 kiaušinis
  • 220 g natūralaus graikiško jogurto
  • 1 a.š. druskos
  • 120 g šilto (drungno) vandens
  • kiaušinio plakinys, tešlos patepimui 
Visus produktus sudėkite į virtuvės kombaino indą ir minkykite 5-6 min., kol tešla taps minkšta, elastinga ir nelipni (jei reikia, minkant įpilkite papildomai, pagal poreikį, vandens). Suformuokite iš tešlos kamuolį ir įdėkite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite dangčiu (nesandariai) ir palikite valandai - pusantros pakilti. Tešla turėtų pakilti dvigubai. 
Išimkite iš dubens, lengvai perminkykite ir išleiskite visus oro burbulus iš tešlos. Padalinkite tešlą į 6 dalis (jei norite didesnių khachapuri) arba į 12 dalių (jei norite mažų).

Įdaras:

  • 40 g fetos sūrio
  • 120 g ricottos sūrio
  • 80 g halloumi sūrio
  • 100-150 g cheddar sūrio
  • druska, pipirai
  • 1/2 a .š. za'atar prieskonių 
  • 1/2 a.š. smulkiai sukapotų šviežių čiobrelių
  • kiaušiniai

Sūrius susmulkinkite arba sutarkuokite. Sumaišykite visus įdaro ingredientus, apart kiaušinių, iki vientisos konsistencijos.

Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki 250 C (Recepte buvo nurodyta 230 C temperatūra, bet aš visada kepu aukštesnėje). Jei turite, įkaitinkite kepimo akmenį, jei ne - metalinę kepimo skardą. 
Paimkite vieną tešlos dalį, padėkite ant kočiojimo kilimėlio ir iškočiokite gan plonai (maždaug 2 mm storio) apskritimą. Viduryje padėkite porą šaukštų  sūrio įdaro ir tolygiai jį paskirstykite, palikdami kelis cm nuo kraštų. Užlenkite vieną ir kitą kraštą (viršutinį ir apatinį) formuodami "laivelį". Kraštus gerai prispauskite (jie bus užlenkti vienas ant kito). Patepkite tešlą kiaušinio plakiniu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 5 min. Išimkite iš orkaitės ir atsargiai įmuškite į vidų kiaušinį (tešlos laivelio sienelės turėtų būti jau pakilusios ir kiaušinis neturėtu iš jo išbėgti kepant). Grąžinkite į orkaitę ir kepkite dar 6 min. Išimkite iš orkaitės ir pateikite.  Pakartokite su likusią tešla. Skanaus.

Įkvėpimas: Y. Ottolenghi "Jerusalem" 

No comments:

Post a Comment