Thursday, October 20, 2016

Duona su rūgštele

Labai norėtųsi pasakyti, kad skani duona reikalauja daug pastangų ir taip pateisinti jai skirtą laiką, bet pati žinau, jog taip būna ne visada. Nes ne visada galbūt norisi  to išskirtinio skonio ir ne visada jis yra vertinamas. Kartais duona yra tik duona, ir ji puikiai tinka sviestui ir dešrytei į kompaniją. Kaip bebūtų, šita duona pareikalaus jūsų laiko ir šiek tiek pastangų. Ji to tikrai verta, kaip ir jūs verti kvapnios, minkštos, su traškia plutele, duonos. 
Siūlau išsikepti. 




Duona su rūgštele


  • 1 a.š. sausų mielių (3 g)
  • 80 g bulvių krakmolo
  • 500 g miltų
  • 180 g kefyro
  • 25 g obuolių acto
  • 100 g kambario temperatūros sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 1 a.š druskos
  • aliejus, formos patepimui
  • pienas duonos patepimui
Pastaba: Jei norite duonos be rūgštelės, tai nepilkite obuolių acto.


Virtuvės kombaino inde sumaišykite 160 ml vandens bei  sausas mieles ir palikite pastovėti 5 min. Miltus ir krakmolą sumaišykite, persijokite ir įberkite į virtuvės kombaino indą kartu įpildami ir kefyrą. Minkykite viską su kabliu 5 min. 
Suformuokite iš tešlos kamuolį ir palikite virtuvės kombaino inde pailsėti apie 15 min. (uždenkite dubenį su virtuvės rankšluosčiu).  
Išimkite tešlą, suplėšykite ją į didelius gabalus ir įdėkite atgal į indą. Pradėkite minkyti su kabliu ir sudėkite į indą druską ir actą. Minkykite 3 min., kol tešla taps elastinga. Tada, vis dar minkant, po gabaliuką dėkite sviestą. Neskubėkite sudėti viso sviesto iš karto, dėkite po gabaliuką, gerai išminkant prieš dedant kitą. Minkykite 5 min., kol tešla taps labai elastinga. Suformuokite iš jos kamuolį ir palikite dubenyje pailsėti 30 min. Perminkykite ją trumpai rankomis, vėl suformuokite kamuolį ir įdėkite į aliejumi išteptą dubenį. Uždenkite su dangčiu (nesandariai) ir palikite pakilti 18-24 val., kol tešla pakils dvigubai. 
Išimkite tešlą iš dubens, porą kartu perminkykite ir suformuokite iš tešlos stačiakampio formos blyną. Susukite jį vyniodami taip formuodami duonos kepalą. Paslėpkite siūlę po apačia ir įdėkite kepaliuką į sviestu arba aliejumi išteptą kepimo formą. Uždenkite ir palikite pakilti apie 4 val., kol kepaliukas pakils iki kepimo formos kraštų. 
Įkaitinkite orkaitę iki 250 C. Su mediniu iešmuku pradurkite keliose vietose duoną (atsargiai) tam, kad pradurti susiformavusius didelius oro burbulus (kitaip duona gali būti su oro tarpais arba su "skylėmis" viduje) ir pašaukite ją į orkaitę. Iškarto sumažinkite temperatūrą iki 210 C. (aš kepiau 200 C, bet viskas priklauso nuo jūsų orkaitės) ir kepkite apie 50 min., kol duona taps tamsiai auksinės spalvos.  Recepte rekomenduojama išimti duoną iš formos ir grąžinti dar 10 min. į orkaitę kepti be formos - aš to nedariau, bet jei jums išėmus duoną iš formos, jos šonai bus minkšti, tai įdėkite ją dar pakepti be formos. Ataušinkite duoną ant grotelių. Skanaus.




No comments:

Post a Comment