Monday, June 26, 2017

come and go

Kai kurie žmonės ateina ir išeina. Tik nedaugelis lieka. Smagiausia, kad tu niekad nežinai  nei kas ateis ir kas liks. Tu gali spėlioti,o gyvenimas viską sudėlios į savo vietas. Su Rūta susipažinome per O. Bajardo kursus. Gerai pamenu kaip ją pirmą kartą pamačiau :-) - juodi plaukai ir raudonos lūpos bei plati, šilta šypsena. Ji yra iš tų žmonių, kurie visada suras kitam gerą žodį.  Su laiku, supratau kad labiausiai mane joje žavi jos meile maistui, tai kaip ji atrenka ingredientus, kaip gamina. 
Rūta į mano gyvenimą atnešė Hestoną Blumenthal. Vieną dieną pietavome ir ji svajingai pasakė - žinai, aš labai noriu pagaminti tą Blumenthalo mandariną su foie gras, kada nors būtinai pagaminsiu... Tada tik nusišypsojau, nes H. Blumenthal man buvo tolima planeta ir paširdžių nekuteno. Nusišypsojau dar todėl, kad jį apie ji kalbėjo taip...na taip, kaip įtariu aš sau kalbu apie C. Grolet kūrinius. Po to kažkada pažiūrėjom kartu Hestono tv laidą apie maistą ir viskas... užkibau. Kur aš buvau ankščiau? Tikrai jaučiausi kaip iš medžio iškritus. :-D Kodėl? Todėl, kad jis pakeitė maisto gamybos ir restoranų pasaulį. Jis padarė kažką naujo. Pats iš savęs, iš aistros. Tokie žmonės mane labai žavi. Žmonės kurie įrodo vėl ir vėl kiek žmogus gali. Žmonės kurie įkvepia. 
Būdamas paaugliu jis Prancūzijoje susižavėjo prancūzišku maistu ir čia prasidėjo jo kelionė. 1995 metais jis atidarė restoraną, buvo ir šilto ir šalto, bet, bet dabar mes skaitom apie jį straipsnius. Apie jį kalba, nes  jis pradėjo gamyboje naudoti skystą azotą. Taip pat pradėjo naudoti multisensoriką savo restorane, nes žmonės valgo ir akimis ir ausimis (grojančios lėkštes (pvz. bangomuša)). Nebijo eksperimentuoti su skoniais ir jų deriniais, pvz. lašiša ir saldymedis, arba ikrai ir baltas šokoladas. Ir dar daug kas :-) Pradėjau nuo jo knygos skirtos namams. Skoniai tikrai nenuviliantys :-) Mano vyrui labai patinka jo carbonara, o man - jo kišas Lorraine (nes aš mėgstu kišus), o dar burokėlių risotto :-) O dar, dar daug atradimų prieš akys. Gamink ir gamink.  






Quiche Lorraine su smidrais



Tešla:


  • 230 g miltų
  • 1/2 a.š. druskos
  • 100 g labai šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 25 g kiaušinio, suplakto

Įdaras:

  • 40 g sviesto
  • 3 svogūnai, smulkiai supjaustyti
  • 200 g spirgučių ( supjaustytos rūkytos šoninės)
  • 3 kiaušiniai, lengvai suplaktu
  • 300 g grietinėlės
  • 40 g smulkiai sutarkuoto Emmental sūrio
  • 40 g smulkiai sutarkuoto Gruyere sūrio
  • druska ir pipirai
  • žiupsnis sumalto muskato riešutų
  • gera sauja smidrų
Į virtuvės kombainą suberkite miltus, druską, įdėkite svietą ir su K formos mentele sumaišykite iki trupinių konsistencijos. Įpilkite 30 g ledinio vandens, kiaušinį ir maišykite kol susiformuos vienalytė tešla.
Išimkite tešlą iš indo ir suformuokite iš jos gan ploną stačiakampį, susukite jį į maisto plėvelę ir įdėkite minimum 30 min. į šaldytuvą. 
Paruoškite stačiakampę tarto formą 35*22 cm. Patepkite ją sviestu, o dugną išklokite kepimo popieriumi.
Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite plonai.  Vėl uždenkite maisto plėvele ir įdėkite 30 min. į šaldytuvą. Išimkite ir išklokite tarto formą tešla, o jos perteklių nupjaukite. Subadykite tešlą su šakute. Įdėkite tartą į šaldiklį 10 min.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Tartą išklokite kepimo popieriumi ir įberkite ryžių, žirnių arba keramikinių kepimo pupų. Kepkite 30 min. Išimkite svorius, kepimo popierių ir kepkite toliau, kol tešla taps tamsiai auksinės spalvos.   
Kol kepa tešla, pagaminkite įdarą.
Ištirpinkite sviestą keptuvėje ir pakepinkite svogūnus (ant mažos ugnies) kol jie suminkštės ir taps auksinės spalvos. Tai gali šiek tiek užtrukti, nedidinkite ugnies, kad paskubinti procesą. 
Spirgučius irgi apkepkite, riebalus nuvarvinkite. 
Puode sumaišykite kiaušinius, grietinėlę, svogūnus, spirgučius, sūrius, druską, pipirus  bei muskatą. Pakaitinkite iki 63 C. Tuo tarpu blanširuokite smidrus (nėra būtina, bet aš taip darau) - į verdanti pasūdytą vandenį įmeskite smidrus ir pavirkite 2 min. Išimkite ir įdėkite juos į šaltą vandenį, nukoškite. 
Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 120 C.
Tarto tešla turėtų būti šilta kai dėsite į ją įdarą, todėl, jei reikia, pašildykite ją šiek tiek orkaitėje. 
Įdėkite iš pradžių smidrus. Ant viršaus paskirstykite įdarą. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 40 min. arba kol tarto vidaus temperatūra pasieks 70 C.  Išimkite iš orkaitės ir palikite 20 min. pastovėti formoje. Išimkite ir pateikite. Skanaus.

Įkvėpimas: Heston Blumenthal at home

No comments:

Post a Comment