Thursday, June 29, 2017

Braškių, laimo ir baziliko tartas


Ilgai spoksojau į ekraną, bet taip ir nesugalvojau įžanginio žodžio.
Gal tada paprastai - tai nuostabaus skonio tartas. Nuo jo prasidėjo mano meilė baziliko ir braškių skonių deriniui. Vasarą, gaivių desertų metas, taigi rekomenduoju išbandyti šį tartą. 









Braškių, laimo ir baziliko tartas



Tarto tešla iš čia.

Baziliko sultis:

  • 15 g baziliko lapų
  • 60 g vandens
  • 10 g cukraus pudros
Laimo ir baziliko kremas:

  • 1 lapas želatinos
  • 160 g cukraus
  • 2 laimų nutarkuota žievelė
  • 150 g kiaušinių
  • 105 g laimų sulčių
  • 40 g baziliko sulčių
Surinkimui:

  • braškės
  • braškių confit
  • balto šokolado papuošimai
  • šiek tiek laimo ir baziliko kremo


Bazilikų sultis:

Užvirkite puodą vandens.
Paruoškite dubenį su lediniu vandeniu. Įmeskite į jį dar šiek tiek ledo gabaliukų.
Įmeskite baziliko lapus į verdantį vandenį, išimkite ir iš karto į įdėkite į ledinį vandenį.
Vandenį sumaišykite puode su cukrumi ir pašildykite iki  60 C. 
Baziliko lapus nukoškite ir įdėkite į sirupą. Sublenderiuokite viską ir perkoškite. 

Laimo ir baziliko kremas:

Želatinos lapelį užmerkite lediniame vandenyje, kad išbrinktų.
Dubenyje sumaišykite cukrų, kiaušinius, laimo sultis ir žievelę bei baziliko sultis. Gaminkite kremą garų vonelėje, maišant su šluotele, kol kremo temperatūra pasieks 90 C.  Perkoškite ir sumaišykite su gerai atspaustu želatinos lapeliu. Sublenderiuokite iki vientisos masės. Įdėkite nakčiai į šaldytuvą. 


Tartas:


Pagaminkite tarto tešlą pagal receptą ir atvėsinkite šaldytuve. 
Iškočiokite plonai ir išklokite tarto formą/as. Įdėkite valandai į šaldytuvą. 
Įkaitinkite orkaitę iki 170 C.  Tešlą uždenkite kepimo popieriumi ir įberkite keramikinius kepimo svorelius arba ryžius/žirnius/pupas. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 min. (priklausomai nuo tarto/ų dydžio). Išimkite svorius ir popierių ir grąžinkite tartą/us į orkaitę. Kepkite dar apie 10 min., kol jie taps tamsiai auksinės spalvos. Ataušinkite ir tada išimkite iš formos/ų. 
Tartų vidų galima patepti balto šokolado ir kakavos sviesto mišiniu ( tam kad tartai ilgiau išliktų traškūs).


Surinkimas:

Braškes išplaukite ir supjaustykite kubeliais. Sumaišykite su braškių confit. 
Tartus pripildykite kremu, ant viršaus sudėkite braškės. 
Viršų papuoškite balto šokolado papuošimais ir kremu.
Skanaus

Įkvėpimas: P.  Herme "Pastries"

2 comments:

  1. nesudėtingiausias ir tikrai geras. nuostabus braškių sezono pabaigai, o šis derinys man tapo atradimu :)

    ReplyDelete