Thursday, July 27, 2017

Creme brulee su rabarbarais, šeivamedžių žele ir migdolų kremu



Thermomiksas - tai labai protingas daugiafunkcinis virtuvės kombainas. Turiu jį jau keleris metus ir dabar labai sunkiai įsivaizduoju gyvenimą be jo. Kad ir kaip juokingai skambėtų, bet iš tiesų mano virtuvinį gyvenimą galima dalinti į prieš jį ir po jo :-)
Kodėl jis man patinka? Nes pakeitė mano mąstymą (o gal matymą?) Ankščiau sakydavau, kad vienas prietaisas negali daryti visko, ir dar gerai daryti. Kai man pradėdavo aiškinti kaip čia, pvz. kavos aparatas verda 20 skirtingų rūšių kavą, ir daro tai puikiai, aš tiesiog užsiblokuodavau ir negirdėdavau :-D Kai man pirmą kartą pasakojo apie Thermomiksą, irgi buvo panašiai :-) šypsojausi ir galvojau "aha, pasakokit, pasakokit pasakas". Mano mama mėgsta visokias prezentacijas ir dažnai tiesiog negali pasakyti NE, todėl po kažkiek laiko mes atsidūrėme thermomikso prezentacijoje. Rita - talentingas žmogus, ir vienas iš jos talentų - nevyniojant į vatą ir be beletristikos parodyti daikto privalumus. Thermomiksas: sveria (kas oi, kaip palengvina gaminimą), kapoja, smulkina, mala, maišo, šildo, verda (temperatūra nuo 37 iki 110 C) apkepa, gamina garuose, minko tešlas, plaka. Gal dar kažką daro :-) išvardinau tik tai, kas atėjo pirma į galvą ;-)
Tai vienas iš tų prietaisų, kurį naudojau kasdien ir kuris turi savo vietą ant stalo (kas jau pas mane virtuvėje yra pagarba). Ką aš su juo darau :-) Sumalu miltus - tiek iš grūdų, tiek iš riešutų. Sumalu cukraus pudrą :-); minkau tešlą duonai, o taip pat trapią tešlą; pagaminu padažus, pvz. bechamel arba suplaku majonezą; verdu sriubas (čia pat jas ir sutrinu jei reikia), gaminu daržoves ir žuvį ant garų, ankščiau dažnai gamindavau naminį sviestą su prieskoniais (dabar aptingau) IR aš su juo gaminu creme brulee bei creme anglaise (taip, taip, gerai išgirdote - šituo tas aparatas nerealus - sudedi ingredientus, nustatai reikiama temperatūrą, greitį ir prašau). 

Todėl kai lūžo ranka, pagaminti creme brulee man nebuvo misija neįmanoma :-)



Creme brulee su rabarbarais, šeivamedžių žele ir migdolų kremu



Creme brulee su rabarbarais: 

  • 450 g. grietinėlės
  • 8 tryniai arba 4 kiaušiniai  
  • 60 g. cukraus
  • 1 vanilės ankštis 
Rabarbarų  compote:

  • 20 rabarbarų stiebų
  • 100 g cukraus
  • 50 g sviesto
  • 5 g pektino NH
Iš pradžių pagaminkite rabarbarų compote. Rabarbarus nuvalykite ir supjaustykite gabaliukais. Įdėkite į dubenį ir sumaišykite su 80 g cukraus. Uždenkite dubenį ir palikite pastovėti keletą valandų. 
Sumaišykite pektiną su 20 g cukraus. Įkaitinkite keptuvę ir išlydykite sviestą. Įdėkite rabarbarus (su visu skysčiu) ir minutę pakepinkite. Įmaišykite cukrų su pektinu, sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 10 min., kol rabarbarai suminkštės, bet nebus kaip košė. 
Įdėkite rabarbarus į desertui skirtus indelius. Ataušinkite iki kambario temperatūros ir įdėkite į šaldytuvą sustingti. 

Pagaminkite creme brulee

Įdėkite drugelio priedą į thermomikso indą (Aš ne visada jį dedu, kartais tingiu, puikiai gaunasi ir be jo).
Įdėkite visus ingredientus į thermomikso indą ir virkite 8 min. 90 C. 3 gr. reversas.
Jei grietinėlė ir tryniai  šalti (ką tik iš šaldytuvo) virkite ilgiau, kol creme brulee šiek tiek sutirštės. 
Masė bus tirštoka, kreminės konsistencijos. Įpilkite creme brulee į paruoštus indelius ant rabarbarų. 
Atvėsinkite iki kambario temperatūros ir įdėkite į šaldytuvą  (ne mažiau 2-3 val. ) pilnai sustingti. 

Šeivamedžių žele:


  • 150 g šeivamedžio sirupo
  • 200 g vandens
  • 10 g želatinos
Želatinos lapelius išbrinkinkite lediniame vandenyje. Šeivamedžio sirupą sumaišykite su vandeniu, pašildykite ir sumaišykite su gerai atspaustais želatinos lapeliais. Įpilkite į formą ir palikite sustingti. 


Pateikimas:


Kai creme brulee sustings, įberkite ant jo 1 a.š. rudo arba balto cukraus ir su degikliu karamelizuokite. Įdėkite trumpam į šaldytuvą kad karamelė sustingtų. Ant viršaus įdėkite gabaliuką žele ir išspauskite migdolų kremo




 Įkvėpimas: Heston Blumenthal "Family food" ; F. Migoya "Elements of dessert"

6 comments:

  1. Skystas skystas gavosi, nors viriau 10 min ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. na, man visad gaunasi puikiai...:) reikejo dar siek tiek pavirti.

      Delete
  2. kita karta bandysiu tik su tryniais. ir ilgiau virsiu

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) reikie siesiog pagauti konsistencija ir nepamirsti kad creme brelee dar saldytuve sustings kazkiek.

      Delete
  3. Gal atskleistumėt kur perkat pektiną NH?

    ReplyDelete
  4. Sveiki, Dasita, DGFIIC, is interneto.

    ReplyDelete