Wednesday, February 10, 2016

Brioche bulkutės pagal R. Bertinet


Pastaruoju metu mes labai pamėgome burgerius. Gyvenimo ratas sukasi ir apsisuka. Pamenu, kad prieš keletą metų sėdėjome šeštadienį prie šeimos pietų stalo ir filosofavome "kaip žmonės tuos burgerius valgo?". Mes tuo metu pripažinome tik kepsnius ir šašlykus. Ir štai vieną dieną, kai jau viskas pabodo, mes pabandėme burgerius. Dabar nekyla klausimų, kaip juos galima valgyti - juos galima valgyti laaaabai skaniai. 
Burgeriams (kaip jau esu minėjusi) labiausiai tinka brioche bulkutės. Jos yra labai minkštos, švelnios ir salstelėjusios. Kartas nuo karto vis išbandau naują brioche receptą. Šis, pagal R. Bertinetą, yra paprastas ir gan lengvai pagaminamas. Mums patiko. 






Brioche bulkutes pagal R. Bertinet



  • 500 g miltų
  • 50 g cukraus
  • 15 g šviežių mielių
  • 10 g druskos
  • 350 g kiaušinių (svoris be lukšto, tai maždaug 6 dideli kiaušiniai)
  • 250 g šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 1 suplaktas kiaušinis patepimui
  • baltos ir juodos sezamo sėklos bei aguonos



Virtuvės kombaine sumaišykite miltus, cukrų, mieles, druską ir kiaušinius. Su kablio priedu minkykite tešlą apie 3 minutes. Įdėkite sviestą ir minkykite tešlą kol ji taps vientisa, elastinga ir blizganti - apie 6-8 minutės. Suformuokite iš tešlos kamuolį ir įdėkite jį į aliejumi išteptą dubenį. Uždenkite ir palikite pakilti dvigubai (1-2 val., priklausomai nuo kambario temperatūros). 
Išimkite tešlą iš dubens, lengvai, porą kartų ją apminkykite, vėl suformuokite kamuolį ir įdėkite į dubenį, uždenkite ir palikite pakilti 10-12 val. šaltoje patalpoje - 10-13 C. Aš palikau pakilti per naktį šaldytuve (Bertinet to daryti nerekomenduoja, bet kitos šaltos patalpos aš neturėjau). Išimkite iš šaldytuvo ir palikite 30 min. tešla "sušilti" (grįžti iki kambario temperatūros). 
Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi. Padalinkite tešlą į dalis ir suformuokite bulkutes - maždaug 100 g kiekvieną. Padėkite ant kepimo skardos, patepkite suplaktu kiaušiniu ir palikite pakilti 45 min. (arba kol bulkutes padvigubės). Pabarstykite sezamo sėklomis bei aguonomis ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 20 min. Išimkite ir ataušinkite ant grotelių. Skanaus. 




Įkvėpimas: R. Bertinet "Хлебное дело" 

4 comments:

  1. O cia nei pieno, nei vandens nereikia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, ne nereikia, pakanka kiausiniu (350 g) :)

      Delete
  2. Labai gerai atrodo :) Kiek jų gaunasi apytiksliai iš šio kiekio? Gal bandėte šaldyti?
    Skaitytoja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, aciu:) man ju gaunasi 9-10 vnt (jei daryti po 100g) Saldyti nebandziau nes greitai susivalgo (ypac jei buregius su jom darai).

      Delete