Monday, February 29, 2016

Bananų duona su mango gabaliukais

Šiaip tai aš bananus mėgstu tik "žalius" t.y.niekaip negamintus. Bet man tai netrukdo kepti iš jų pyragus, arba virti uogienės bei džemus, šaldyti juos ledams. Aš vis laukiu stebuklo, kad staiga aš atsiversiu ir bananai taps "my thing". Šiaip tai bananų duona pati iš savęs yra stebuklas, nes tai lengvas, drėgnas ir gardžiai kvepiantis kepinys, kuris gali būti pyragu,  gali būti ir duona, kurią jūs galite užsitepti sviestu ir pabarstyti druska. 
Man čia puikiai tiko mangai, bet manau, kad yra daug vietos eksperimentams ir galima pabandyti kitus vaisius, o gal net ir uogas. 
Štaip man įdomų ar kas nors dabar skaito tekstą iki recepto, ar iš karto su pelyte važiuoja žemiau prie recepto? ;-) Visai nesenai aš irgi taip dariau :-) ir grįždavau atgal tik jei kažko nesuprasdavau recepte ir turėjau vilties atsakymą rasti įžangoje. Dabar dažniausiai aš surandu laiko perskaityti įžangą. Ir ne todėl, kad pati rašau blogą, o todėl, kad dažnai tai sukuria atitinkamą nuotaiką ir požiūrį.
Šiandien mažių nuvežiau į Liepkalnį ir jis pirmą kartą atsistojo ant slidžių. Ir kol aš stebėjau jį, turėjau gero laiko pagalvoti. Po velnių kaip visgi man sunku su savim gyventi. Nieko keisto, kad aš nieko nespėju, kai visko tiek norisi... Aš 2 metus neslidinėjau. Ir kodėl? Nenoriu? Noriu, tiesiog nespėju. Ir dabar aš save dėl to griaušiu. Labai, labai norisi suversti už tai kam nors kaltę ir pykti ant to kito. Taip, moterys taip daro.  





Bananų duona su mango gabaliukais




  • 120 g keptų bananų piure (receptas yra žemiau)
  • 90 g migdolų aliejaus
  • 90 g miltų
  • 44 g trynių
  • 1,2 g sodos
  • 1,2 g tarkuoto muskato riešuto
  • 120 g rudo cukraus
  • 60 g baltymų
  • 1 pakelis liofilizuotų mango, apie 30 g arba galima naudoti liofilizuotus bananus (70g)
  • 4 g druskos
  • sauja pakepintų riešutų

Greitpuodyje kepti bananai:

  • 500 g bananų (geriausias rezultatas gaunasi su ne iki galo sunokusiais bananais, bet šiaip tinka ir sunokę ir net pernokę (tie su rudais taškais), jei vėliau bananus naudoti piure)
  • 100 g sviesto
  • 50 g cukraus
  • 50 g vandens
  • 5 g druskos
  • 2,5 g sodos


Bananus nulupkite ir supjaustykite 2,5 cm gabaliukais.
Greitpuodyje ant mažos ugnies išlydykite sviestą ir įmaišykite sausus ingredientus. Maišykite kol viskas susimaišys ir cukrus ištirps. 
Įdėkite bananus, pasistenkite kad jie sudarytų vieną sluoksnį., t.y. kad jie gulėtu vienas greta kito, o ne vienas ant kito. 
Uždenkite dangtį ir virkite ant didelės ugnies kol viduje pakils spaudimas. Tada sumažinkite ugnį, bet taip, kad spaudimas išliktu viduje ir virkite 15 min. Kas 5 minutes lengvai pakratykite/ pajudinkite puodą į šonus, kad niekas neprisviltų. Nuimkite puodą nuo ugnies ir palikite, kad sumažėtų spaudimas. Atidarykite dangtį ir apverskite bananus (jei naudojate gerai sunokusius arba lengvai pernokusius bananus - jų daugiau virti nereikia, nukoškite juos ir su blenderiu sutrinkite į vientisą piure)
uždėkite dangtį, ir vėl virkite, kaip aprašyta anksčiau, 15 min. Nuimkite nuo ugnies, palikite, kad spaudimas sumažėtų, atidarykite dangtį ir naudokite tokius, kokie jie yra arba pagaminkite iš jų piure. 


Bananų duona

Įkaitinkite orkaitę iki 165 C. Patepkite sviestu ir pabarstykite miltais keksų kepimo formą. Formą taip pat galima apibarstyti pvz. rudu cukrumi. 

Dubenyje sumaišykite bananų piure, aliejų, miltus, trynius, kepimo miltelius ir muskato riešutą. Įmaišykite liofilizuotus mango gabaliukus ir riešutus. 
Suplakite baltymus su druska iki putų ir pamažu berkite cukrų. Plakite iki standžios, blizgios masės (iki morenginės konsistencijos). Atsargiai įmaišykite morengą į tešlą. Įdėkite tešlą į kepimo formą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 35-45 min. arba kol vidinė temperatūra pakils iki 90 C  (čia jei matuoti su termometru) arba tiesiog kol medinis pagaliukas, įkištas į vidų ir ištrauktas, liks beveik sausas, vos su keliais trupiniais. Išimkite iš orkaitės. Jei norite, kad plutelė būtų traški - palikite atvėsti ant grotelių, jei norite, kad būtų minkšta - tada suvyniokite į  maisto plėvelę. Skanaus




Įkvėpimas: Chef steps


2 comments:

  1. Beveik visada skaitau teksta pries recepta.Kodel?Patinka skaityti zmoniu mintis ir su baltu pavydu,zaviuosiu,kaip moka tai pateikti garsiai:) O receptas puikus,reiks isbandyt,nes vis norisi kazko tokio,bent truputi sveikesnio savo pypliams.O cia ne tai sausainis,nei tai pyragas.Taip,kad ne nuodeme ,kad ir daznai pasmalyziaut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, malonu kad parasete :) As irgi stengiuosi vis sugalvoti kazka sveikesnio savo maziui :) Deja ne viskas jam patinka tai dar reikia ponui "itikti" :D bet sito pyrago tai suvalge pora gabaliuku :) man tai didziausias komplimentas :)

      Delete